Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤHN EΚΠΟΜΠΗ «ΕΝΙΚΟΣ»


 Δελτίο Τύπου
  
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤHN EΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ MEGA «ΕΝΙΚΟΣ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ NIKO ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στόχος του ΠΑΣΟΚ η Τρίτη εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Α.Λοβέρδος μιλώντας στην εκπομπή του Ν.Χατζηνικολάου δήλωσε συγκεκριμένα:
Επειδή η Ελλάδα στις 25 του μηνός ανήκει πια στη λαϊκή κυριαρχία, εμείς ζητάμε από τον ελληνικό λαό που θα ψηφίσει, την τρίτη εντολή, αυτός είναι ο στόχος που βάλαμε. Είναι δύσκολη η θέση μας, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά έχουμε δείξει ένα χαρακτήρα. Από το 25ευρω στα νοσοκομεία, έως τις απολύσεις που δεν έγιναν, είναι ο χαρακτήρας ο δικός μας και η δική μας συνισταμένη στην κυβέρνηση που είχαμε. Ούτε φόβος και κινδυνολογία. Ο πολίτης απωθείται από αυτά, ούτε από την άλλη όμως οι σειρήνες της δημαγωγίας.
ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Παράταξη ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού για την τρίτη εντολή.

Oκ. Λοβέρδος απαντώντας στις προεκλογικές υποσχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τις πηγές χρηματοδότησης έκανε την εξής τοποθέτηση:
Ακούγοντας και τη συζήτηση αυτή, αλλά και παρακολουθώντας τις δηλώσεις τον τελευταίο καιρό , θεωρώ χρέος μου σε αυτούς που μας ακούνε, επειδή υπάρχουν σειρήνες από παντού, έτσι είναι λογικό και έτσι έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, προ των εκλογών, ή όταν υπάρχουν δύσκολα μέτρα κάποιες σειρήνες να λένε καλύτερα λόγια, καλά λόγια, προσπαθώντας να γίνουν οι φορείς του αγαπητοί να διευκρινίσω τα εξής:
Υπάρχουν τέσσερις τρόποι χρηματοδότησης. Ο πρώτος είναι να μην πληρώσεις. Άμα έχεις δάνεια μεγάλα και έχεις δυσκολία να μην πληρώσεις. Να χρεοκοπήσεις και να πάρεις και την ευθύνη της επόμενης μέρας. Ο δεύτερος είναι να βγεις στις αγορές. Με τι επιτόκιο θα βγεις; Είναι ευμενές το περιβάλλον των αγορών για να δανειστείς λεφτά;
Ο τρίτος είναι να κάνεις κούρεμα των ιδιωτικών καταθέσεων. Και ο τέταρτος είναι να πάρεις δάνειο από άλλα κράτη, που προφανώς θα σου ζητήσουν κάποιους όρους. Αυτά τα τέσσερα είναι.
Υπάρχει μια παράμετρος που εγώ δεν θέλω να την αγνοώ. Όταν διαπραγματεύεσαι και πας να κλείσεις, σου λέει ο άλλος με τι υπολογισμούς; Έχεις το επιχείρημα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπολογίζει για το 2015, 3% ανάπτυξη. Στον αντίλογο μα εσύ θα έχεις εκλογές, απαντάς θα βγάλω Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σου λέει δεν θα βγάλεις και θα έχεις εκλογές.
Αυτό έφερε τα πράγματα εδώ, τη συζήτηση για την Ελλάδα και την οικονομία από το Σεπτέμβριο, που ήταν στο διεθνές περιβάλλον καλύτερη, να γίνει αυτή που είναι τώρα.
Τέσσερις πηγές χρηματοδότησης για τη Ν.Δ., το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τον οποιονδήποτε, είτε είναι λευκός, είτε δεν είναι λευκός, αυτές είναι οι τέσσερις πηγές. Αν υπάρχει Πέμπτη να μπει στο τραπέζι.
Και είπαμε να μιλάμε συγκεκριμένα. Ποια από τις τέσσερις θα χρησιμοποιήσουν και πώς; Διότι οι υποχρεώσεις μόνο προς τρίτους για το 2015, αγγίζουν τα 12,8 δις και έχουμε και τις χρηματοδοτικές ανάγκες για συντάξεις, για μισθούς που αν μειωθούν τα έσοδα, επειδή έχουμε εκλογές και έτσι έγινε και το 2012, πού θα τα βρούνε επιπλέον αυτά τα χρήματα;
Δεν μιλάω στον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα αποκλείουν την χρεοκοπία. Έχουμε όμως άλλες τρεις πηγές. Πέμπτη δεν υπάρχει. Τις αγορές με τι επιτόκιο; Το νέο δάνειο από κράτη. Με μνημόνιο, χωρίς μνημόνιο; Πόσο είναι επιδέξιος είναι ο καθένας να τα καταφέρει. Και το κούρεμα των ιδιωτών από τις τράπεζες. Πέμπτη πηγή εγώ δεν βλέπω με τη λογική.
Ένας καθαρός πολιτικός λέει, εγώ θα κάνω αυτό το συνδυασμό αυτής της πηγής και εκείνης. Εκείνο και το άλλο.
Δεν λέει θα δώσω σε όποιον ζητάει το οτιδήποτε χωρίς να λέει από πού θα βγούνε τα χρήματα. Απέναντι στις σειρήνες, γιατί πρόκειται περί σειρήνων, εμείς λέμε, είναι προτιμότερη η ανηφόρα που σε βγάζει σε ξέφωτο, από το γκρεμό, όταν μάλιστα το γκρεμό τον έχεις δει. Και όταν δεν δικαιολογείται να μην τον έχεις δει πέντε χρόνια μέσα στην κρίση. Ή την ανηφόρα που σε βγάζει κάπου, ή το γκρεμό που έχεις σίγουρο κακό τέλος.
Λέω λοιπόν εάν επιτυγχάναμε, εάν μπορούσαμε, εάν ο ελληνικός λαός που αναλαμβάνει τη χώρα στα χέρια του στις 25 Ιανουαρίου επιλέξει να συνεχίσουμε κάνοντας το τελευταίο βήμα, αυτό σημαίνει αποφυγή μιας δυσμενούς εξέλιξης για τη χώρα, δεν κινδυνολογώ, αλλά δείχνω ποιο είναι το θέμα. Ολοκλήρωση της συμφωνίας, έξοδος από το μνημόνιο και όχι περαιτέρω παράταση της παράτασης που σημαίνει μέσα στο μνημόνιο και χωρίς να έχουμε λαμβάνειν, γιατί τώρα πια είναι 1,7% - 1,8%. Θα μένουμε στο μνημόνιο χωρίς να έχουμε να παίρνουμε χρήματα.
Και στο τέλος του 2015 αφού θα έχουμε το 3% ανάπτυξης, θα υπάρχουν και κάποια λίγα χρήματα για αναδιανομή. Αλλιώς όλα τα άλλα είναι παραμύθια που ο παραμυθάς που μπαίνει στα σπίτια του κόσμου και τους λέει ψέματα, στις 26 Ιανουαρίου εάν βγει, εύχομαι να μην γίνει, θα τα λουστεί.
Σε ερώτηση για τις διαπραγματευτικές δυνατότητες με την Τρόικα και την αδράνεια των υπουργών μετά την ήττα των ευρωεκλογών για να μην υπάρξει επιπλέον πολιτικό κόστος:
Μετά τις ευρωεκλογές είχαμε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτά έγιναν τον Αύγουστο μετά δηλαδή τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Είχαμε όμως και αξιώσεις. Για παράδειγμα, όταν έχουν αποχωρήσει 200.000 εργαζόμενοι από το δημόσιο και είμαστε ο πέμπτος πιο φθηνός δημόσιος τομέας στην Ευρώπη, γιατί να απολυθούν και άλλες 4.000 άνθρωποι;
Είχαμε αξιώσεις στη διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση με την έλευση των εκλογών σταμάτησε και δόθηκε παράταση.
Σε σχόλιο του Διευθυντή της «Αυγής»κ. Ν. Φίλη ότι κατεβαίνουν στις εκλογές δύο νέα κόμματα της Δημοκρατικής Παράταξης με δύο νέα ΑΦΜ ο κ. Λοβέρδος απάντησε ότι δεν ισχύει και ότι το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τα χρέη του στις Τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου