Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ Ε.Β.Π.





ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
 
Θέμα: Απλήρωτοι οι Προσωρινοί Αναπληρωτές Ε.Β.Π. (Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό) σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας

Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, κάθε χρόνο γίνονται μεγαλύτερες, με τα κενά να υφίστανται για αρκετό καιρό μετά από την έναρξη των μαθημάτων και να καλύπτονται με αναπληρωτές αντί με μόνιμους και άμεσους διορισμούς εκπαιδευτικών.
Εντονότερο παρουσιάζεται το πρόβλημα στην Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων, όλων των ειδικοτήτων είναι αναπληρωτές. Κάθε χρόνο τα ειδικά σχολεία ανοίγουν με δύο μήνες καθυστέρηση, λειτουργούν με κενά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και φυσικά αυτές οι δομές δεν καλύπτουν ούτε το 10% των αναγκών που υπάρχουν. Αυτό δημιουργεί τραγικά αδιέξοδα σε μαθητές, γονείς αλλά και εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων.
Μέσα στο πλαίσιο γενικευμένης ανασφάλειας και άθλιων εργασιακών σχέσεων χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα των Προσωρινών Αναπληρωτών ΕΒΠ (Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό). Οι εκπαιδευτικοί αυτοί προσελήφθησαν ως Προσωρινοί Αναπληρωτές Ε.Β.Π. για το σχολικό έτος 2015 - 2016 σύμφωνα με το πρόγραμμα «Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», του Άξονα προτεραιότητας 9Β «προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας- ΕΚΤ» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014 – 2020».
Πρόκειται για 68 εργαζόμενους, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ως Αναπληρωτές Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, από τις 04.12.2015 και μέχρι σήμερα παραμένουν απλήρωτοι.
Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εργάζονται ως αναπληρωτές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αντιμετωπίζουν πολλά και οξυμμένα προβλήματα. Τέλος να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα αφορά και τους εκπαιδευτικούς ίδιας κατηγορίας σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες. 
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
-    Την άμεση αποπληρωμή των οφειλόμενων μισθών των εν λόγω εκπαιδευτικών και την σταθερή καταβολή του μισθού στο τέλος κάθε μήνα, τη μισθολογική αναγνώριση του μεταπτυχιακού τίτλου, την αναγνώριση άμεσα των μισθολογικών κλιμακίων και την αναδρομική καταβολή τους.
-    Την καταβολή επιδότησης ενοικίου κι επιδόματος θέρμανσης, την εξασφάλιση δωρεάν μεταφοράς από και προς τον τόπο διαμονής τους και εργασίας τους, την επιδότηση όλων των αναπληρωτών με επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
-    Πλήρη δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού σε περίπτωση ασθένειας και φυσικά αναγνώριση της προϋπηρεσίας για όλη τη διάρκεια της αναρρωτικής τους άδειας, καθώς και την εξασφάλιση άδειας ανατροφής τέκνων σε όλους τους αναπληρωτές εργαζόμενους όπως ισχύει και στους μόνιμους εργαζόμενους.
-    Να αντιστοιχεί ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης σε κάθε παιδί, όπως ίσχυε και παλιότερα.
-    Την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό όσο και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία..
                                                               Οι Βουλευτές 
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου