Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Σ.Κ.Λ.Ε.: ΟΥΤΕ ΠΕ, ΟΥΤΕ ΤΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ



                                           ΣΚΛΕ: ΟΥΤΕ ΠΕ, ΟΥΤΕ ΤΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ

O ΣΚΛΕ διαμαρτύρεται για το συνεχιζόμενο τεχνητό διαχωρισμό των Κοινωνικών Λειτουργών της χώρας σε Κοινωνικούς Λειτουργούς δύο ταχυτήτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται στην πράξη οι Νόμοι επιβάλλεται άνιση και άδικη μεταχείριση σε βάρος των Κοινωνικών Λειτουργών και των δύο κατηγοριών και παραβιάζεται η αρχή της ισότιμης μεταχείρισης.

Όλοι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της χώρας, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, έχουν κοινά επαγγελματικά δικαιώματα τόσο στο ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, όπως αυτά καθορίζονται με το ΠΔ 23/1992 και ασκούν το λειτούργημα του Κοινωνικού Λειτουργού μετά την έκδοση Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος, που χορηγείται κάτω από τις ίδιες προϋποθέσεις και διαδικασίες για τους πτυχιούχους όλων των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΕΙ & ΑΤΕΙ.

Δυστυχώς όμως στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο καθορισμού των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του Δημοσίου, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί εξακολουθούν να διαχωρίζονται σε πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ. Με τον τρόπο αυτό επιβάλλεται ένας τεχνητός διαχωρισμός σε Κοινωνικούς Λειτουργούς δύο ταχυτήτων.

Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι να παραμένουν κενές προκηρυσσόμενες θέσεις ΚΛ για την πλήρωση των οποίων αποκλείονται Κοινωνικοί Λειτουργοί με συνέπεια την ελλειμματική στελέχωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και την παραμονή στην ανεργία Κοινωνικών Λειτουργών.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των 2 Προκηρύξεων Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους και σε Υπουργεία για τις οποίες παρέμειναν κενές 420 περίπου θέσεις Κοινωνικών Λειτουργών σε Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Σχολεία και Προνοιακούς Φορείς του Υπουργείου Εργασίας παρά το γεγονός ότι στις κατάστασεις των αποτυχόντων περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός Κοινωνικών Λειτουργών ΠΕ & ΤΕ που παραμένουν άνεργοι.

Ο ΣΚΛΕ ζητάει την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, των συναρμοδίων Υπουργών και του Συνηγόρου του Πολίτη για:
• την ένταξη όλων των Κοινωνικών Λειτουργών, πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε ένα ενιαίο κλάδο / κατηγορία με βασικό προσόν διορισμού το Πτυχίο Κοινωνικής Εργασίας Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης & κατά συνέπεια την κατάταξη όλων των υποψηφίων για θέσεις Κοινωνικών Λειτουργών σε ένα ενιαίο πίνακα,
• την προκήρυξη όλων των θέσεων Κοινωνικών Λειτουργών (Μόνιμο Προσωπικό, ΣΟΧ, ΣΜΕ κα) που πρόκειται να γίνουν ως θέσεις Κοινωνικών Λειτουργών ΠΕ –ΤΕ με βασικό προσόν διορισμού το Πτυχίο Κοινωνικής Εργασίας Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και κατά συνέπεια την κατάταξη όλων των υποψηφίων για θέσεις Κοινωνικών Λειτουργών σε ένα ενιαίο πίνακα.

Την ίδια στιγμή τα 18 Περιφερειακά & Τοπικά Τμήματα του ΣΚΛΕ ζητούν από τους Δήμους της χώρας την προκήρυξη όλων των θέσεων Κοινωνικών Λειτουργών (Μόνιμο Προσωπικό, ΣΟΧ, ΣΜΕ κα) θέσεις Κοινωνικών Λειτουργών ΠΕ –ΤΕ με βασικό προσόν διορισμού το Πτυχίο Κοινωνικής Εργασίας Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την μετατροπή όλων των θέσεων Κοινωνικών Λειτουργών, πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ που περιλαμβάνονται στον ΟΕΥ του Δήμων ή των ΝΠΔΔ τους σε ένα ενιαίο κλάδο / κατηγορία με βασικό προσόν διορισμού το Πτυχίο Κοινωνικής Εργασίας Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Η θέση για ενιαίο κλάδο / κατηγορία Κοινωνικών Λειτουργών αποτελεί κοινό αίτημα των Κοινωνικών Λειτουργών της χώρας τόσο των αποφοίτων ΤΕΙ όσο και των αποφοίτων ΑΕΙ, που αποτελούν μέλη του ΣΚΛΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου