Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜ. ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017




ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜ. ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

του ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ - ΠΕ29 ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι

Η παρουσία των αιρετών στο υπηρεσιακό μας συμβούλιο έχει σκοπό την διασφάλιση των νόμιμων υπηρεσιακών συμφερόντων των εργαζομένων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στην ειδική εκπαίδευση.
Για το λόγο αυτό και με σεβασμό στην εμπιστοσύνη σας, θα ήθελα να παρουσιάσω τον απολογισμό της συμμετοχής μου στο ΠΥΣΕΕΠ Αττικής την χρονιά που πέρασε.
1. Σχετικά με τη διαδικασία των προσλήψεων προσωρινών αναπληρωτών αυτή φέτος διενεργήθηκε έγκαιρα και ταχύτερα από τα προηγούμενα έτη με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν οι συνάδελφοι σχετικά νωρίτερα στις δομές εαε. Παρουσιάστηκαν βέβαια κάποια προβλήματα όσον αφορά παραλείψεις και λάθη από την πδε αττικής στους προσωρινούς πίνακες. Έγινε προσπάθεια να αποκατασταθούν αυτά τα προβλήματα με παραστάσεις στον ΑΣΕΠ και την διεύθυνση της πδε αττικής.
Μία πρόταση που θα μπορούσε να βοηθήσει σ αυτή τη διαδικασία θα ήταν να υπάρχει γνωμοδότηση του ΠΥΣΕΕΠ πρίν την υπογραφή και ανάρτηση των προσωρινών πινάκων, ώστε να γίνεται κάποιος επανέλεγχος και αποφυγή των περισσότερων λαθών. Είναι φανερό όμως ότι οι υπηρεσίες της πδε αδυνατούν πλέον να καλύψουν τον μεγάλο όγκο της δουλειάς λόγω των πολλών αιτήσεων και προσλήψεων.
Επίσης σχετικά με τα λειτουργικά κενά, πρόταση μου είναι αυτά να αναρτώνται από τις ΠΔΕ πριν την έναρξη των τοποθετήσεων και αφού πιστοποιηθούν από τα ΠΥΣΕΕΠ.
2.Όσον αφορά τον αριθμό των προσλήψεων αυτές ανέρχονται περίπου στον αριθμό 872 έως σήμερα (482 ΕΕΠ και 390 ΕΒΠ). Έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες σε ΕΒΠ στην γενική. Αναζητούνται ΠΕ25 από άλλες πδε για την κάλυψη αναγκων, επίσης στη γενική, μετά και την εξάντληση του πίνακα ΠΕ25.
Επίσης έχουν καλυφθεί όλα τα κενά σε ΕΕΠ στα ΚΕΔΔΥ. Δεν έχουν δοθεί όμως κενά σε ειδικότητες όπως ΕΘ και ΦΘ και ελάχιστα για ΛΘ στα ΚΕΔΔΥ.
Παραμένουν, σύμφωνα με χθεσινή επικαιροποίηση των κενών από τις ΔΠΕ και τις ΔΔΕ, 208 κενά ΕΕΠ και ΕΒΠ στις ΣΜΕΑΕ.
Επίσης παραμένουν ακάλυπτα τα περισσότερα ΣΔΕΥ και ΕΔΕΑΥ.
Η πρόσληψη λιγότερων μελών κάποιων ειδικοτήτων ΕΕΠ, κυρίως ΦΘ, ΕΘ και ΛΘ , οφείλεται στην κατανομή των πιστώσεων στα προγράμματα ΕΣΠΑ από την Δ/νση ΕΑΕ του υπουργείου. Έτσι φέτος προσλήφθηκαν διπλάσιοι Σχ. Νοσηλευτές για να καλύψουν τις εγκρίσεις στην Γενική, ενώ ο συνολικός αριθμός πιστώσεων σε όλα τα προγράμματα παρέμεινε σχεδόν ίδιος.
Σχετικά επίσης με τις τοποθετήσεις, που γίνονται με πρόταση από το ΠΥΣΕΕΠ , η τοποθέτηση σε συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία με μικρό αριθμό μαθητών καλύπτει τις ανάγκες των νηπίων – έστω μερικώς – αλλά ανοίγει και θέσεις εργασίας για το μέλλον.
Επίσης είναι ανάγκη να διεκδικηθεί από την ΠΟΣΕΕΠΕΑ η διάθεση πιστώσεων για ΕΕΠ και ΕΒΠ που θα απασχοληθεί στα τμήματα των Ολοήμερων ΕΔΣ, που συνεχώς πλέον δημιουργούνται.
3. Η διαδικασία αναγνώρισης προυπηρεσίας για μισθολογική κατάταξη ολοκληρώθηκε από το ΠΥΣΕΕΠ και αποστέλλονται πλέον και οι τελευταίοι πίνακες προυπηρεσίας προς τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, ώστε να γίνει η κατάταξη και να αποδοθούν οι μισθολογικές αυξήσεις και αναδρομικά από την ημέρα της αίτησης. Οι συνάδελφοι μπορούν να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους προς την ΠΔΕ και το ΠΥΣΕΕΠ.
Όσον αφορά την αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων για ΜΚ οι μεν παλαιοί έχουν ήδη αναγνωρισθεί, για τους νέους όμως χρειάζεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου νομιμότητας από τον ΔΟΑΤΑΠ, κάτι που δυστυχώς φαίνεται να αργεί αρκετά.Όλοι οι μτχ τίτλοι που έχουν λάβει συνάφεια από το ΙΕΠ αναγνωρίζονται , ενώ εξετάζονται και όσοι δεν πήραν την συνάφεια στον κλάδο ή την εα, αφού τα κριτήρια για την συνάφεια με το αντικείμενο απασχόλησης για ΜΚ είναι διαφορετικά και αφορούν και τα γενικά καθήκοντα.
4. Όλες οι αιτήσεις άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου, που έχουν υποβληθεί, έχουν εξετασθεί από το συμβούλιο χωρίς να απορριφθεί καμμία. Αναμένεται η αποστολή των σχετικών αποφάσεων στους ενδιαφερόμενους αλλά καλό είναι να τις αναζητήσετε αν αργήσουν.
5. Είναι ανάγκη άμεσα να λυθούν τα προβλήματα σε σχέση με το ωράριο και το καθηκοντολόγιο των ΕΒΠ και ΠΕ25 στη Γενική. Επίσης να διεκδικηθεί η πρόσληψη στα προγράμματα υποστηρικτικών υπηρεσιών και άλλων ειδικοτήτων (ΦΘ, ΕΘ), για την διερεύνηση και αξιολόγηση των αναγκαίων προσαρμογών και την εφαρμογή αναγκαίων βοηθημάτων για την προσβασιμότητα στα γενικά σχολεία όπου φοιτούν μαθητές με αναπηρία.
6. Όσον αφορά τις προτάσεις για καταστατικές αλλαγές, συμφωνώ με τις προτεινόμενες αλλαγές για την κάλυψη των συναδέλφων στη Γενική. Θεωρώ όμως ότι ήταν υποχρέωση του ΔΣ εφ όσον ξεκινά τέτοια διαδικασία να ζητήσει τη γνώμη των μελών και για τυχόν άλλα θέματα που χρήζουν καταστατικών αλλαγών. Από καιρό έχω προτείνει την θεσμοθέτηση του ασυμβίβαστου για θέσεις ευθύνης και θέσεις αιρετών ή μελών του ΔΣ, χωρίς να έχω πάρει καμμία απάντηση μέχρι σήμερα.
7. Σχετικά με τις υποστηρικτικές δομές και την επιχειρούμενη συγχώνευση των ΚΕΔΔΥ με άλλες υπηρεσίες χωρίς σχετικό αντικείμενο, αυτό δυστυχώς επιχειρείται χωρίς καμμία αξιολόγηση των αναγκών και της αποτελεσματικότητας των δομών. Θα έχει ως αποτέλεσμα λοιπόν αναπόφευκτα την μείωση των απαραίτητων υπηρεσιών διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης σε μαθητές που το έχουν ανάγκη. Επιβάλλεται να είναι έντονος και δυναμικός ο αγώνας για την αποτροπή της κατάργησης ουσιαστικά των ΚΕΔΔΥ.
8. Τέλος, αλλά κατά τη γνώμη μου το πλέον σημαντικό, είναι να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διεκδικήσουμε και προετοιμάσουμε τον ΜΟΝΙΜΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ των συναδέλφων αναπληρωτών σε αριθμό που σταδιακά θα καλύψει ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ.
Βασικό κριτήριο προτείνω την προυπηρεσία ως ΕΕΠ ή ΕΒΠ , παράλληλα βέβαια με ακαδημαικά και κοινωνικά κριτήρια. Ως διαδικασία δε προτείνω την ενιαία εξέταση των μοριοδοτήσεων από τον ΑΣΕΠ και τον ΕΝΙΑΙΟ ΠΙΝΑΚΑ πανελλαδικά. Θεωρώ ότι έτσι θα υπάρξει δίκαιο και αντικειμενικό σύστημα και ίσες ευκαιρίες για όλους.
Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι ο τρόπος που θέτει το ζήτημα το ΔΣ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, δλδ η ψηφοφορία μεταξύ των μελών ΕΕΠ – ΕΒΠ, αποτελεί πρόφαση δημοκρατίας και προσπάθεια να μην πάρει θέση.
Δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό ίσα – ίσα καθυστερεί την θεσμοθέτηση μιας διαδικασίας που προβλέπεται από τον νόμο και αποτελεί διεκδίκηση μας εδώ και χρόνια. Δίνει δε άλλοθι στο υπουργείο να μη προχωρά τις σχετικές διαδικασίες.
Αντίθετα νομίζω ότι χρειάζεται να διεκδικήσουμε από το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του, που είναι να εξασφαλίσει υποστηρικτικές υπηρεσίες για όλους τους μαθητές και δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα πρόσληψης για όλους τους εργαζόμενους.
Τα δε συνδικαλιστικά μας όργανα θα έπρεπε να απαιτήσουν την θεσμοθέτηση με νόμο των κριτηρίων πρόσληψης και της σταθερότητας τους.

Με τιμή

Αρβανίτης Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου