Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ - ΘΕΜΑΤΑ Ε.Ε.Π. ΚΑΙ Ε.Β.Π. - ΝΕΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ - ΩΡΑΡΙΟ - ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ κ.α.




ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ  ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ - ΘΕΜΑΤΑ Ε.Ε.Π. ΚΑΙ Ε.Β.Π. - ΝΕΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ - ΩΡΑΡΙΟ - ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ κ.α.

Των Αιρετών Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.
Βασίλη Βούγια & Δημήτρη Παπαευθυμίου

Την Παρασκευή  5  Ιανουαρίου 2018, υπήρξε προγραμματισμένη συνάντηση των Αιρετών του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής(Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.), Δημήτρη Παπαευθυμίου και Βασίλη Βούγια, με τον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) του ΥΠ.Π.Ε.Θ. κο  Παναγή Κασσιανό.
Από τη συνάντηση προέκυψαν τα εξής για τα οποία σας ενημερώνουμε:

ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ
Θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου, όπως έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς, το υποχρεωτικό 30ωρο παραμονής όλων των εκπαιδευτικών/Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π. στα σχολεία, τα κριτήρια για τις συγχωνεύσεις  σχολικών μονάδων και πιθανά συγκεκριμένος αριθμός σχολείων που θα συγχωνευθούν, η κατάργηση της ώρας σίτισης στα σχολεία ως διδακτικής ώρας και ίσως η ενοποίηση κλάδων Β/θμιας Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Θεσμοί ζήτησαν σαφή και λεπτομερειακά κριτήρια για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, την αύξηση του διδακτικού ωραρίου καθώς και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Αυτό που θα κατατεθεί βεβαίως θα έχει να κάνει με το 30ωρο εργασιακό ωράριο στα πλαίσια του νόμου του 1985, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια όμως όσον αφορά στις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών και στους λόγους παραμονής τους στο σχολείο.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ Ε.Β.Π. ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ(ΠΕ25) ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Η αναμονή της ψήφισης του 30ωρου παραμονής όλων των εκπαιδευτικών/Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π. στα σχολεία, καθυστερεί και την υπογραφή του καθηκοντολογίου του Ε.Β.Π. και των Σχολικών Νοσηλευτών(ΠΕ25) των Γενικών Σχολείων, καθόσον η εν λόγω Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνει και αναφορά στο ωραρίο των μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π..

ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ Ε.Ε.Π. ΚΑΙ Ε.Β.Π.
Το Υπουργείο επεξεργάζεται το σχέδιο ανασύστασης των κλάδων του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. και προτίθεται να μας το δώσει κάποια στιγμή για διαβούλευση.
Η ανασύσταση των κλάδων έχει να κάνει και με την Παιδαγωγική Επάρκεια, για την οποία η θέση του Υπουργείου είναι αυτή τη στιγμή πως πρέπει να αφορά σε όλους τους κλάδους.
 Επιφυλασσόμεθα να εκφράσουμε άποψη όταν δούμε το σχέδιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ Ε.Ε.Π. ΚΑΙ Ε.Β.Π.
Το Υπουργείο προτίθεται να αναπροσαρμόσει τα κριτήρια για τις υπηρεσιακές μεταβολές - Μεταθέσεις, Αποσπάσεις - του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., ακολουθώντας τα των εκπαιδευτικών, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις ιδιαιτερότητες του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., που έχουν να κάνουν κυρίως με την κινητικότητα του προσωπικού αυτού και στην Α/θμια και στην Β/θμια, αλλά και στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ Ε.Ε.Π. ΚΑΙ Ε.Β.Π. ΚΑΙ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ
Πρόθεση του Υπουργείου είναι η σύσταση νέων Οργανικών θέσεων Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημά μας, αλλά και η ανασύσταση των ήδη υπαρχόντων και γι αυτό το λόγο θα συσταθεί ομάδα εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν και οι δυο Αιρετοί του Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Όσον αφορά στο σχέδιο για την αναμόρφωση των Υποστηρικτικών Δομών της Εκπαίδευσης, το Υπουργείο λαμβάνοντας υπόψη σοβαρά τις έως τώρα παρατηρήσεις μας, θα προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των οργανικών θέσεων Ε.Ε.Π. και εκπαιδευτικών στα υπό ίδρυση ΚΕΣΥ, ιδίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη και πιστεύει πως θα μπορέσει να προβεί και σε κάποιους μόνιμους διορισμούς, ώστε να στελεχωθούν επαρκώς οι Δομές αυτές.
Επίσης θα υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη των νέων κτηριακών αναγκών που θα προκύψουν λόγω της αύξησης του αριθμού του προσωπικού.
Τέλος, δεν προτίθεται να καταργήσει τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ., για τις οποίες είναι γενική η παραδοχή πως επιτελούν αξιοσημείωτο έργο και θα μεριμνήσει για την ουσιαστική  διασύνδεση τους με τα ΚΕΣΥ, μέσω τακτικών συναντήσεων και ορισμού εντεταλμένων επικοινωνίας με τα ΚΕΣΥ στα σχολεία.
 Όσον αφορά στα ΠΕΚΕΣ, αυτά θα είναι ένα ανά Περιφέρεια, πλην της Αττικής και πιθανά της Θεσσαλονίκης, όπου θα ιδρυθούν περισσότερα.
Από την πλευρά μας τονίστηκε η ανάγκη στελέχωσης των ΚΕΣΥ με πλήρεις Διεπιστημονικές Ομάδες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ειδικότητες Ε.Ε.Π. που χρειάζονται για να λειτουργήσουν, όπως επίσης και η μέριμνα για επιμόρφωση του προσωπικού και η ανάγκη προτυποποίησης των διαδικασιών αξιολόγησης και διάγνωσης, καθώς και η παροχή σύγχρονων εργαλείων αξιολόγησης για το προσωπικό.
 Επιφυλασσόμεθα πάντως να τοποθετηθούμε αναλυτικά επί του θέματος, μετά την ολοκληρωμένη παρουσίαση του σχεδίου με τη μορφή σχεδίου νόμου με άρθρα.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ(ΠΕΚΕΣ - ΚΕΣΥ κ.α)
Θα πραγματοποιηθούν, τις προσεχείς ημέρες, επισκέψεις ενημέρωσης, από πλευράς Υπουργείου, για το σχέδιο των Υποστηρικτικών Δομών στην Κρήτη και πιθανά στα νησιά του Αιγαίου.
Ακολούθως και έως τέλος Ιανουαρίου θα δοθεί για δεκαήμερη Διαβούλευση το σχέδιο με την μορφή νομοσχεδίου με άρθρα και αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.
Από το Μάρτιο προγραμματίζεται να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης, Συντονιστών ΠΕΚΕΣ, Προϊσταμένων ΚΕΣΥ, ΚΕΑ και Διευθυντών Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, των οποίων η θητεία, ως γνωστόν, λήγει και από 1η Σεπτεμβρίου 2018, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠ.Π.Ε.Θ., θα εκκινήσει η λειτουργία των νέων θεσμών.
 Όσον αφορά στις κρίσεις Στελεχών, το Υπουργείο προσανατολίζεται αυτή τη στιγμή να τις πραγματοποιήσουν διευρυμένα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με τη συμμετοχή μέλους του ΑΣΕΠ. και με χρήση Δομημένης Συνέντευξης των υποψηφίων.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Ε.Ε.Π. ΚΑΙ Ε.Β.Π. ΓΙΑ ΤΟ 2018-19
Πρόθεση του Υπουργείου είναι η εφαρμογή του Ενιαίου Πίνακα για τις προσλήψεις Αναπληρωτών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. για το 2018-19.
Να σημειωθεί πως η Εγκύκλιος πρόσληψης θα εκδοθεί όπως και πέρσι τον Απρίλιο.
Από την πλευρά μας τονίσαμε την αναγκαιότητα ο μηχανισμός του Υπουργείου Παιδείας να λάβει σοβαρά υπόψη του την ιδιαιτερότητα του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., καθώς και να εγγυηθεί την ορθή και χωρίς προβλήματα λειτουργία του Ενιαίου Πίνακα.
Επίσης τέθηκε και το θέμα κάποιων περιεχομένων της Εγκυκλίου πρόσληψης, για τα οποία υπάρχουν προβληματισμοί και πιθανή αναγκαιότητα αλλαγών.

ΚΑΛΥΨΗ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΜΕΛΩΝ Ε.Δ.Ε.Α.Υ.
Η θετική Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. για τα οδοιπορικά των μελών Ε.Δ.Ε.Α.Υ. πρέπει να υπογραφεί,  για να ισχύσει, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Χουλιαράκη, κάτι που αναμένεται σύντομα.

Δημήτρης Παπαευθυμίου και Βασίλης Βούγιας
Αιρετοί Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου