Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Η απάντηση των μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο Σύλλογο Αναπληρωτών Νηπιαγωγών


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ:



Τα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας διάβασαν με έκπληξη και απορία την επιστολή του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών στις 17/01/2018 με αποδέκτες, μεταξύ άλλων τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Παιδείας. 
Στην επιστολή αυτή, ο εν λόγω Σύλλογος καταδικάζει την υπαγωγή του τμήματος Προσχολικής Αγωγής στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθώς και την ένταξή του στο 1ο επιστημονικό πεδίο που αφορά στις Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, εκτιμώντας ότι οι απόφοιτοι του Τμήματος αυτού αποτελούν απλώς παρόχους υπηρεσιών φύλαξης και φροντίδας εντός των Παιδικών Σταθμών και όχι εκπαίδευσης.
Στην προσπάθειά του δε να στηρίξει την επιστημονικά ανυπόστατη αυτή επιχειρηματολογία σχετικά με τον ρόλο των αποφοίτων του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής στους παιδικούς σταθμούς και στην αγωγή και εκπαίδευση βρεφών και νηπίων, ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών αναφέρεται και στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας γράφοντας τα εξής: «Υπενθυμίζουμε ότι στα πλαίσια των συζητήσεων και των προτάσεων που κατατέθηκαν σχετικά με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι Πρυτανικές Αρχές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά τάχθηκαν υπέρ της συγχώνευσης του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ
(Βρεφονηπιοκόμοι) με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και τις δύο κατευθύνσεις του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας, αναγνωρίζοντας έτσι τη συνάφεια των αντίστοιχων αντικειμένων και προγραμμάτων σπουδών.»
Καταρχήν, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον εν λόγω σύλλογο, διότι προφανώς δεν το γνωρίζει, ότι η τελική εισήγηση της Πρυτανείας του ΤΕΙ Αθήνας προς το Υπουργείο Παιδείας πρότεινε ΑΥΤΟΝΟΜΟ Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η τελική αυτή πρόταση της Πρυτανείας αναγνωρίζει την αυτοτέλεια του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και την παντελή έλλειψη επιχειρηματολογίας περί συγχώνευσής του με οποιοδήποτε άλλο Τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας ή Πειραιά. Επιπλέον, αναρωτιόμαστε πού ακριβώς στηρίζεται ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών και εκφράζει άποψη σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο και το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας. Σημειώνουμε ότι η Κοινωνική Εργασία και η Προσχολική Αγωγή είναι σαφώς ξεχωριστά και διακριτά γνωστικά πεδία και πουθενά δεν λειτουργούν Τμήματα που να θεραπεύουν από κοινού τα δύο αυτά επιστημονικά πεδία. Εκτιμούμε ότι είναι τουλάχιστον αντιεπιστημονικό και αντιδεοντολογικό να παρεμβαίνει ένας Σύλλογος εντελώς άσχετος με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματός μας και να εκφράζει δημόσια τέτοιες απόψεις, προσπαθώντας προφανώς να στηρίξει τα δικά του συντεχνιακά συμφέροντα.
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι, ως Τμήμα που θεραπεύει μία κοινωνική επιστήμη, προτείναμε στη διαβούλευση του Νομοσχεδίου της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής τη σύσταση μιας νέας Σχολής, με τίτλο «Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών», η οποία να αποτελείται από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής, καθώς το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής, ως παιδαγωγικό τμήμα, ανήκει στο ευρύτερο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Η πρόταση αυτή σκοπό είχε την μεγαλύτερη έμφαση στην εστιασμένη ανάπτυξη των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών επιστημών στο πλαίσιο της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, έτσι ώστε να μην διαχέονται οι επιστήμες αυτές με μη συναφείς επιστήμες οικονομίας και διοίκησης. Ωστόσο, η πρότασή μας για συνύπαρξη στην ίδια Σχολή, σε καμία περίπτωση δεν υπονοεί ότι το γνωστικό αντικείμενο των δύο Τμημάτων είναι ταυτόσημο και ότι θα πρέπει να συγχωνευτούν! Εκτιμούμε λοιπόν ότι θα έπρεπε ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών να ενημερωθεί καλύτερα τόσο για το γνωστικό αντικείμενο και τα επαγγελματικά δικαιώματα των Κοινωνικών Λειτουργών όσο και των Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας (όπως είναι η επίσημη ονομασία των αποφοίτων του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής) πριν προβεί στη δημοσίευση μιας επιστολής με τέτοιο περιεχόμενο!
 
18/01/2018

ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΚΑΙ ΕΔΙΠ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου