Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Γυμνάσιο Λύκειο Κωφών & Βαρηκόων Αργυρούπολης: "Υπερήφανοι για τους 3 μαθητές μας, οι οποίοι αρχίζουν φέτος την Πανεπιστημιακή τους καριέρα στα Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι.!!!"


 Γυμνάσιο Λύκειο Κωφών & Βαρηκόων Αργυρούπολης

Υπερήφανοι για τους 3 τελειόφοιτους μαθητές μας της σχολικής χρονιάς 2017 -2018, οι οποίοι αρχίζουν φέτος την Πανεπιστημιακή τους καριέρα στα Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι.!!!
Ο Γιώργος Χαμπάκης θα είναι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών!
Ο Γιώργος Δέτσης θα είναι φοιτητής στην Τεχνολογία Τροφίμων!
Η Ξανθοπούλου Νάσια θα είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Βρεφειονοκόμων!
Για το σχολείο μας είναι η απόλυτη επιτυχία, 3 στα 3!
Τα εμπόδια όμως που έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά! Πέρα από την προκατάληψη & τα στερεότυπα (για την αναπηρία τους) που έχουν να αντιμετωπίσουν (έτσι κι' αλλιώς τα αντιμετωπίζουν από πολύ μικροί & είναι δυνατοί), θα πρέπει να διεκδικήσουν την υποστήριξη που δικαιούνται για να πετύχουν την ισότιμη συμμετοχή τους με τους ακούοντες συμφοιτητές τους, στη μόρφωση! Τι χρειάζονται για να το πετύχουν?
Διερμηνείς στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα & ταυτόχρονα γραφείς που θα καταγράφουν σημειώσεις από τα μαθήματα που προφορικά παραδίδουν οι καθηγητές τους & που είναι μέρος της εξεταστέας ύλης στα Πανεπιστήμια!
Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες εκατοντάδες Κωφοί & Βαρήκοοι φοιτητές & φοιτήτριες αποφοίτησαν & αποφοιτούν από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, χωρίς αυτές τις βασικές υπηρεσίες: Ποιες?
1) Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα των μαθημάτων.
2) Καταγραφείς των προφορικών μαθημάτων (κάποιον να κρατά σημειώσεις γι' αυτούς). Δεν μπορεί ο Κωφός ή Βαρήκοος φοιτητής να παρακολουθεί ή τον Διερμηνέα ή τον Καθηγητή που μιλά & να κρατάει σημειώσεις!
Αυτά είναι θεμελιώδη & αυτονόητα δικαιώματα των Κωφών & Βαρήκοων φοιτητών στα Πανεπιστήμια της Ευρώπης & τις Η.Π.Α,
Δυστυχώς στην Ελλάδα ΠΟΤΈ οι Κωφοί & Βαρήκοοι φοιτητές δεν διεκδίκησαν αυτό το αυτονόητο δικαίωμα τους! Οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ούτε που το γνωρίζουν (ενώ θα όφειλαν)! Ας ρωτήσουν τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό!
Και όμως.... Για τα αυτονόητα & θεμελιώδη...
Κανείς δεν μιλάει!
Κανείς δεν διεκδικεί!
Κανείς δεν απαιτεί!
Όπως κανείς δεν μιλάει, δεν διεκδικεί, δεν απαιτεί (γονείς & φορείς) τα δικαιώματα εκατοντάδων Κωφών & Βαρήκοων μαθητών στην Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση!
Σαν να μην υπάρχουν Κωφοί & Βαρήκοο μαθητές & μαθήτριες!
Και όμως υπάρχουν!
Διασκορπισμένοι "αδύναμοι σαν φυλλαράκια". Εδώ & εκεί!
"Ενσωματωμένοι"!!!???
Μέσα στην "Γενική Αγωγή¨!
Όλο τα βάρος στις οικογένειες τους! Οικογένειες καθοδηγούμενες από τις συμβουλές "ειδικών" (γιατρών & λογοθεραπευτών) για να μην "αποδεχτούν" το παιδί τους όπως είναι. Αλλά του ζητούν να "μεταλλαχθεί" για να ικανοποιεί τα κριτήρια της "κανονικότητας;". Όπου "κανονικότητα", είναι η κοινωνία & οι συμπεριφορές των ακουόντων.
Στόχος ανέφικτος!
Αφού πάντα το παιδί τους θα είναι "διαφορετικό".
Όπως άλλωστε δεν υπάρχει "ομοιογένεια" ούτε μεταξύ όλων εμάς "των κανονικών"!!!
Αυτές οι οικογένειες πληρώνουν ανελέητα & μέχρι οικονομικής εξαντλήσεως (όπως και κάθε γονιός παιδιού με ειδικές ανάγκες) τα ιδιαιτέρα μαθήματα των παιδιών τους, μέχρι τα Πανεπιστημιακά τους χρόνια. Αν καταφέρουν & όσα καταφέρουν να φτάσουν μέχρι εκεί!
Οι "φωτεινές εξαιρέσεις" οι "πετυχημένοι" οι "επιβιώσαντες"...
Είναι απλά το άλλοθι για συναισθηματικά φορτισμένες "γιορτές & πανηγύρεις" γεμάτες μεγάλα λόγια!!!
Ότι & όπως οι μαθητές μας το καταφέρνουν...
Μόνο αυτοί το ξέρουν!!!
Περήφανοι γι' αυτούς!!! Όπως & οι γονείς τους!!!

facebook.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου