Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Η κατεδάφιση της Παιδείας


Η κυβέρνηση προχωρεί ακάθεκτη σ” ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της κοινωνίας αλλά και εναντίον της ίδιας της υπόστασης της χώρας με την πολιτική που εφαρμόζει στην Παιδεία. Πολιτική αποδιάρθρωσης της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο συνωστισμός που αναμένεται να επικρατήσει στις σχολικές αίθουσες και η ταυτόχρονη απουσία εκπαιδευτικών πολλών ειδικοτήτων εμφανίζουν μια εξαθλιωμένη εκπαίδευση.

Ο πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών στις αίθουσες (έως και σαράντα!) φέρνει τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω, όταν υπήρχαν μαθητές και δεν υπήρχαν καθηγητές. Οι βίαιες μετακινήσεις εκπαιδευτικών, το ξεσπίτωμά τους, η συγχώνευση των σχολείων, οι απεργίες, οι καταγγελίες, οι τεράστιες ελλείψεις δημιουργούν ένα ζοφερό κλίμα με απρόβλεπτες συνέπειες, όχι μόνο για τον νευραλγικό χώρο της εκπαίδευσης, αλλά για όλη σχεδόν την κοινωνία. Μαθηματικά ωθούν την εκπαίδευση στον ιδιωτικό τομέα, αφού η συρρίκνωση του Δημοσίου δεν επιτρέπει την πλήρη και απρόσκοπτη διδασκαλία.

Ισως αυτό να επιδιώκουν οι οικονομικοί φωστήρες της κυβέρνησης, την ελλιπή δηλαδή εκπαίδευση που αποκλείει τη συγκρότηση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, που οδηγεί στην ημιμάθεια, την ημιειδίκευση, την ημικατάρτιση. Οπως όλοι γνωρίζουν, η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια, διότι εμπεριέχει τον φόβο, την αμηχανία και τέλος την υποταγή του μαθητή στις κυβερνητικές εκπαιδευτικές εγκυκλίους.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι κρίσιμος και πρέπει να προβληματίσει πολλούς κοινωνικούς φορείς διότι η Παιδεία αποτελεί, τουλάχιστον συνταγματικά, βασική αποστολή του κράτους. Η αποδιάρθρωσή της επιφέρει και την αποδιάρθρωση της κοινωνικής συνοχής, με ολέθρια αποτελέσματα στην απόκτηση ταυτότητας εκ μέρους των μαθητών-πολιτών. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ακραία και εξοντωτικά ταξική, διότι πολλά κοινωνικά στρώματα δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν την ελλιπή εκπαίδευση των δημόσιων σχολείων με ενισχυτική διδασκαλία.

Τι λένε οι υπουργοί; Ολα μέλι-γάλα! Ανοιχτά σχολεία, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στη θέση τους, οι μαθητές και τα βιβλία στα θρανία. Χρειάζεται περίσσιο θράσος για να εκστομίζουν τέτοια ψεύδη, αλλά φαίνεται ότι το κατέχουν. Καθηγητές περιπλανώμενοι, καταργημένοι, εξορισμένοι, και μαθητές στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες στις σχολικές αίθουσες. Για ποια Παιδεία μιλάνε; Αυτό όμως είναι το ζητούμενο για τους μνημονιακούς της κυβέρνησης: να συρρικνώσουν την Παιδεία ώστε αυτή να κατακτάται μόνο από τους εύπορους, διαγράφοντας έτσι τον όρο εθνική Παιδεία, εκπαίδευση έστω. Αγνοούν ίσως ότι από τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών μπορεί να ξεπηδήσει ένα γενικότερο κοινωνικό «όχι» στην επίθεση του κράτους εναντίον της κοινωνίας.
  
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου