Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

"Εκτός τόπου και χρόνου η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο"...ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή από τον Θ. Φορτσάκη, Βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ.




ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ
Βουλευτής Επικρατείας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ερώτηση προς τον
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
κύριο Νίκο Φίλη

Θέμα: Εκτός τόπου και χρόνου η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο
  
Αθήνα, 25 Ιουλίου 2016

Το Υπουργείο Παιδείας με το από 30-3-2016 δελτίο τύπου του με θέμα «Ελληνικό σχολείο στην καρδιά της Βαυαρίας» παρουσίασε βέβαιη την επικείμενη ολοκλήρωση του ελληνικού σχολείου στο Μόναχο, ως αποτέλεσμα ιδίως της «επιτυχημένης» δράσης του Υφυπουργού Παιδείας και της  συνεννόησής του με τον Υπουργό Παιδείας.

Συγκεκριμένα στο προαναφερθέν δελτίο τύπου, μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι:
α) «Το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο των δράσεων του για την διαμόρφωση μιας παιδείας που να ανταποκρίνεται στους όρους και τις ανάγκες τόσο της κοινωνίας στον τόπο μας όσο και της ελληνικής ομογένειας στο εξωτερικό, άνοιξε επιτέλους τον δρόμο για την ολοκλήρωση ενός ελληνικού σχολικού κτηρίου στην καρδιά της Ευρώπης, στο Μόναχο του Γερμανικού κράτους της Βαυαρίας».
β) «(…) μπορούμε πλέον να προσβλέπομε με βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα έχει αποκτήσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο, όπου τα παιδιά των Ελλήνων ομογενών θα μπορούν να εκπαιδεύονται σε ένα άνετο περιβάλλον, ικανό να προσελκύει και γερμανικής καταγωγής παιδιά».
Το διθυραμβικό ύφος του δελτίου τύπου και η εκπεμπόμενη βεβαιότητα μας ώθησαν στο να υποβάλουμε την υπ’ αρ. 323/4618/8-4-2016 ερώτησή μας με την οποία ζητήσαμε περισσότερες διευκρινήσεις, για να διαπιστώσουμε το κατά πόσο αυτά δικαιολογούνται. Η από 27-4-2016 απάντηση του Υπουργείου Παιδείας υιοθέτησε το ίδιο διθυραμβικό ύφος, επαναλαμβάνοντας το περιεχόμενο της προαναφερθείσας ανακοίνωσης και δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για τους μαθητές που θα φιλοξενηθούν στο νέο σχολείο, την εξοικονόμηση πόρων που θα επιτευχθεί και τα λοιπά οφέλη της λειτουργίας του.

Περίπου 4 μήνες αργότερα, με το από 21-7-2016 δελτίο τύπου του με θέμα «Για το Ελληνικό σχολείο στο Μόναχο», το Υπουργείο Παιδείας μας πληροφορεί δυστυχώς ότι ο Δήμος Μονάχου αποφάσισε μία ημέρα πριν να επιστραφεί στην κατοχή του το οικόπεδο το οποίο είχε παραχωρήσει και στο οποίο επρόκειτο να οικοδομηθεί το ελληνικό σχολείο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον του έργου. Στο ίδιο δελτίο τύπου το Υπουργείου Παιδείας ξαφνικά «θυμάται» την αναξιοπιστία των ελληνικών αρχών κατά τα τελευταία δεκαπέντε έτη σχετικά με το ζήτημα της εκπλήρωσης των συναφών ελληνικών υποχρεώσεων απέναντι στις γερμανικές αρχές και ομολογεί ότι «πρόκειται περί οδυνηρής για την χώρα μας εξέλιξη».

Η τεράστια διάσταση μεταξύ των διαβεβαιώσεων του Υπουργείου Παιδείας και της πραγματικότητας, όπως αποκαλύφθηκε σε διάστημα μόλις 4 μηνών, δημιουργούν την εντύπωση ότι η ηγεσία του βρίσκεται πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου, τουλάχιστον ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:

Γιατί το Μάρτιο του 2016 το Υπουργείο Παιδείας εμφανιζόταν βέβαιο για την ολοκλήρωση του ελληνικού σχολείου στο Μόναχο, ενώ 4 μήνες μετά η ολοκλήρωσή του είναι πιο αβέβαιη από ποτέ;

Ο ερωτών Βουλευτής


Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου