Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΟΛΜΕ: Υπάρχουν 914 κενά σε καθηγητές γυμνασίων και λυκείων

 
 Συμμετοχή στην απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 6/11 και συλλαλητήριο στις 31/10
 
Παπαματθαίου Μάρνυ
 
«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας γιατί η πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας συνεχίζεται, και δεν θα σταματήσουμε εάν αυτή δεν σταματήσει». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) κ. Θέμης Κοτσιφάκης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας. Όπως είπε η ΟΛΜΕ θα συμμετάσχει στη γενική απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 6 Νοεμβρίου, ενώ διοργανώνεται και πανεκπαιδευτική πορεία στο κέντρο της Αθήνας νωρίτερα, στις 31 Οκτωβρίου.

Στη συνέντευξη που έδωσαν οι καθηγητές υποστήριξαν ότι υπάρχουν 914 κενά στα γυμνάσια και τα λύκεια και σε 41 διευθύνσεις της χώρας, χωρίς να υπολογιστούν τα κενά σε καλλιτεχνικά, μουσικά λύκεια και σχολεία ειδικής αγωγής.

Επανέλαβαν δε ότι την περίοδο 2009-2013 έχουν μειωθεί οι δαπάνες για την παιδεία κατά 33%, ενώ ήδη τα προηγούμενα χρόνια είχαν μειωθεί περισσότερο από 40% σε σχέση με την προ των μνημονίων περίοδο. Ακόμη δήλωσαν ότι στα σχολεία εργάζονται συνολικά 30.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί σήμερα, έχουν γίνει απολύσεις 10.000 αναπληρωτών και εφέτος προσλήφθηκαν μόλις 320 άτομα στην κατηγορία αυτή, σε σύγκριση με τα περίπου 3.000 εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Οι μισθοί των εκπαιδευτικών, είπαν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, έχουν μειωθεί έως και 40%, ενώ 20.000 μαθητές των επαγγελματικών λυκείων δεν μπορούν εφέτος να βρουν τις ειδικότητες τους καθώς καταργήθηκαν οι τομείς υγείας και πρόνοιας, εφαρμοσμένων τεχνών και αισθητικής - κομμωτικής.

Μίλησαν για ένα «αυταρχικό πλέγμα νόμων» που διέπει πλέον την εκπαίδευση και παρουσίασαν έρευνα του Κέντρου Μελετών της ΟΛΜΕ (ΚΕΜΕΤΕ), σύμφωνα με την οποία ο έλληνας καθηγητής δουλεύει κατά 3 ώρες την εβδομάδα περισσότερο από τους ευρωπαίους συναδέλφους του, αλλά βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ 21 χωρών σε θέματα κύρους και εμπιστοσύνης που απολαμβάνει από την κοινωνία (μπροστά δηλαδή από χώρες όπως η Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία κ.ά.).

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, στην Ελλάδα οι εκπαιδευτικοί εργάζονται 1.170 ώρες ετησίως, με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ τις 1.199 ώρες ετησίως.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου