Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ε.Α.Ε, ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΕ.Δ.Δ.Υ ΚΑΙ Ε.Δ.Ε.Α.Υ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ Γ, ΓΙΑ ΤΙΣ "ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ" ΜΕΣΩ Ο.Α.Ε.Δ




---Πότε θα προσληφθεί, επιτέλους, Ε.Ε.Π για τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ  και τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ;


Μόλις υπογραφεί από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας η Απόφαση: "Έγκριση υλοποίησης με χρήση ιδίων μέσων (αυτεπιστασία) από τον Τελικό Δικαιούχο του Υποέργου 1 με τίτλο «Υλοποίηση Προγράμματος Ανάπτυξης Υποστηρικτικών Δομών Ένταξης για την Εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία και Εξωτερική Αξιολόγηση της Πράξης», στο πλαίσιο της Πράξης με κωδικό MIS 446749 και τίτλο «Ανάπτυξη Υποστηρικτικών Δομών για την Ένταξη και Συμπερίληψη στην Εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες - Μετατροπή του Ειδικού Σχολείου σε Κέντρο Υποστήριξης Ειδικής Αγωγής Εκπαίδευσης» (Υλοποίηση Προγράμματος των Ε.Δ.Ε.Α.Υ), η οποία θα περιλαμβάνει και τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ, καθώς και τον Άξονα Γ(Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου) και θα προβλέπει 550 προσλήψεις Ε.Ε.Π για στελέχωση των ΚΕ.Δ.Δ.Υ(150) και των Ε.Δ.Ε.Α.Υ(400) από το προαναφερόμενο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Αμέσως μετά μπορεί να ξεκινήσει η πρόσληψη των 150 μελών του Ε.Ε.Π για τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ.

Οι 400 προσλήψεις Ε.Ε.Π για τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ θα ξεκινήσουν μόλις εκδοθεί ο Κανονισμός Λειτουργίας τους και λάβουν Φ.Ε.Κ οι συστάσεις Σ.Δ.Ε.Υ των Π.Δ.Ε της χώρας.

Όλες αυτές οι προσλήψεις θα γίνουν από τους αξιολογικούς πίνακες των Π.Δ.Ε της χώρας.

Εδώ πρέπει να τονιστεί πως η κάθε Π.Δ.Ε ξεχωριστά υποχρεούται να μεριμνήσει για τη λήψη Φ.Ε.Κ για τη σύσταση Σ.Δ.Ε.Υ της  περιοχής ευθύνης της.


---Θα υπάρξουν άλλες πιστώσεις μέσω Προγράμματος ΕΣΠΑ για πρόσληψη επιπλέον Ε.Β.Π ;


Κατά τα φαινόμενα όχι. Γι αυτό το λόγο στις περισσότερες Π.Δ.Ε της χώρας προσλήφθηκαν αναλογικά πολύ περισσότερα μέλη του Ε.Β.Π από Ε.Ε.Π στην Α φάση των προσλήψεων.

Έτσι πολλές Σ.Μ.Ε.Α.Ε της χώρας θα αναγκασθούν να λειτουργήσουν με λιγότερο ή με καθόλου Ε.Β.Π απ ότι συνήθως.


---Τι θα γίνει με τις ειδικότητες του Ε.Ε.Π - Εργοθεραπευτές/Φυσικοθεραπευτές/Παιδοψυχίατροι/Σχολικοί Νοσηλευτές/Λογοθεραπευτές -  Υπάρχει φέτος μέριμνα πρόσληψης γι αυτές;


 Η φετινή διαδικασία προσλήψεων Ε.Ε.Π διαμέσου Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, έχει εγγενείς αδυναμίες πρόβλεψης συμπερίληψης αυτών των απαραίτητων για τη λειτουργία των Σ.Μ.Ε.Α.Ε και ΚΕ.Δ.Δ.Υ ειδικοτήτων.

Οι πρώτες 300 πιστώσεις κατευθύνθηκαν σε πρόσληψη Ε.Β.Π κυρίως και κατά δεύτερο λόγο σε πρόσληψη Ε.Ε.Π. Μ άλλα λόγια ελαχιστότατοι ήσαν οι προσληφθέντες εκ των προαναφερθέντων ειδικοτήτων Ε.Ε.Π.

Από τις 400 πιστώσεις των Ε.Δ.Ε.Α.Υ, όπως διαφαίνεται, ένα μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί για πρόσληψη Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων, ώστε να μπορέσουν να συσταθούν οι διεπιστημονικές ομάδες των Ε.Δ.Ε.Α.Υ και ένα μικρό μέρος μόνον θα διατεθεί για πρόσληψη των άλλων ειδικοτήτων.

Επίσης από τις πενιχρές 150 πιστώσεις των ΚΕ.Δ.Δ.Υ, ένα μεγάλο μέρος θα δοθεί για πρόσληψη Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων, για να λειτουργήσουν υποτυπωδώς και αυτές οι διεπιστημονικές ομάδες των Κέντρων αυτών και ένα μικρό μέρος θα δοθεί για πρόσληψη Λογοθεραπευτών,  Παιδοψυχιάτρων και Φυσικοθεραπευτών.

Έτσι έχουμε μπροστά μας την μεγίστη αντίφαση, οι προσλήψεις γενικώς Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι από τη μια και να υπάρχει σοβαρότατη υποστελέχωση των Σ.Μ.Ε.Α.Ε και των ΚΕ.Δ.Δ.Υ της χώρας σε Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Φυσικοθεραπευτές, Σχολικούς Νοσηλευτές και Παιδοψυχιάτρους, από την άλλη.


---Τελικά πόσες πιστώσεις απέμειναν συνολικά από τα Προγράμματα ΕΣΠΑ της Ε.Α.Ε για εκπαιδευτικούς, Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π ;


Απέμειναν 850 περίπου για δομές Ε.Α.Ε και 650 για Παράλληλη Στήριξη εκπαιδευτικών, οι οποίες θα δοθούν το αμέσως προσεχές διάστημα


---Για τον Άξονα Γ(Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου) πόσες πιστώσεις απέμειναν ;


Από τις 400 συνολικά πιστώσεις μέσω ΕΣΠΑ(οι οποίες εξασφαλίστηκαν την τελευταία στιγμή ) για πρόσληψη εκπαιδευτικών Ε.Α.Ε, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π) διετέθησαν- και για τις  δυο Περιφέρειες- 290 πιστώσεις για εκπαιδευτικούς Ε.Α.Ε και 35 για Ε.Ε.Π & Ε.Β.Π για στελέχωση Σ.Μ.Ε.Α.Ε και Τ.Ε. Σύνολο 325. Απομένουν δηλαδή 75, οι οποίες κατά τα φαινόμενα θα διατεθούν για πρόσληψη Ε.Ε.Π για τις ανάγκες των ΚΕ.Δ.Δ.Υ και των Ε.Δ.Ε.Α.Υ, οι οποίες ιδρύονται και στις Περιφέρειες αυτές.

 

 ---Με τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ τί γίνεται. Θα ισχύσουν για το Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π ;


Δυστυχώς έως αυτή τη στιγμή δεν έχει αλλάξει κάτι. Η πρόσληψη εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π από άλλο Υπουργείο πλην του Υπουργείου Παιδείας, όπως πολλάκις έχουμε πει, δεν είναι σύννομη.

Οι εκπρόσωποι του Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π οφείλουν λοιπόν να απαιτήσουν από το Υ.ΠΑΙ.Θ τη μεταφορά των πιστώσεων από το Υπουργείο Εργασίας στο Παιδείας, ώστε οι όποιες προσλήψεις προσωπικού να γίνουν από τους αξιολογικούς πίνακες των Π.Δ.Ε και μόνον, με τα κριτήρια του Υπουργείου Παιδείας και μόνον. Αυτό πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΩΣ και οπωσδήποτε πριν ανακοινωθεί η προκήρυξη του Ο.Α.Ε.Δ, αν θέλουμε να προασπίσουμε την υπηρεσιακή, επιστημονική, δεοντολογική και ηθική υπόσταση του Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π, καθώς και τη νομιμότητα των προσλήψεων μας.


Βασίλης Βούγιας

22/10/2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου