Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ανοιξαν την Τετάρτη 240 γυμνάσια και λύκεια - 20 υπό κατάληψη

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στο 2,5% εκτιμά το υπουργείο τη συμμετοχή των καθηγητών στη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ

Παπαματθαίου Μάρνυ

Δεν έφερε τελικά «καταιγίδα» η νέα κακοκαιρία πάνω από την εκπαιδευτική κοινότητα μετά την αντιπαράθεση, κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, υπουργείου Παιδείας και Ομοσπονδίας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Στο... 2,5% ήταν τελικά η συμμετοχή των καθηγητών στις στάσεις εργασίας που προκήρυξε η ΟΛΜΕ για τις τρεις ημέρες της αναπλήρωσης την εβδομάδα των διακοπών του Πάσχα των διδακτικών ωρών που χάθηκαν σε περίοδο καταλήψεων.

Έτσι σήμερα, Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, πρώτη ημέρα κατά την οποία άνοιξαν τα σχολεία, στο Νότιο Αιγαίο συμμετείχε το 7% των καθηγητών στις στάσεις εργασίας, στην Αττική το 5%, στην Ανατολική Μακεδονία το 1,4%, στην Πελοπόννησο το 6%, στο Βόρειο Αιγαίο το 4,7%, στη Στερεά Ελλάδα το 5%, στη Θεσσαλία το 2,18%, στην Κεντρική Μακεδονία το 2,57%.

Αναπλήρωση με άλλους τρόπους

Σήμερα, Τετάρτη, λειτούργησαν 260 σχολεία, άλλα περίπου 120 θα ανοίξουν για τον ίδιο λόγο αύριο, Πέμπτη, και άλλα 140 την Παρασκευή. Σε όσα σχολεία δεν αναπληρώθηκαν οι χαμένες ώρες θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ δεν έδωσε ποσοστά συμμετοχής στην απεργία καθώς, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της κ. Θέμης Κοτσιφάκης στο «Βήμα», η ομοσπονδία των καθηγητών δεν έδωσε ποτέ στοιχεία συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε στάσεις εργασίας, ούτε θα το κάνει σήμερα.

«Για άλλη μια φορά, ευτυχώς, οι καθηγητές και μαθητές γύρισαν την πλάτη στην καθοδηγούμενη ηγεσία της ΟΛΜΕ. Επιβεβαιώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας επιζητά ένα σχολείο υψηλών απαιτήσεων» σημείωναν την Τετάρτης ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας.

Πάντως οι διαδικασίες για την προετοιμασία των εξεταστικών διαδικασιών στα σχολεία συνεχίζονται κανονικά από το υπουργείο Παιδείας και την ερχόμενη εβδομάδα είναι πιθανότατο να ανακοινωθούν τα 300 θέματα ανά μάθημα της «τράπεζας θεμάτων» που θα εφαρμοστεί εφέτος στην Α' τάξη του Λυκείου.

Και λίγες καταλήψεις

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών μέσα στις διακοπές του Πάσχα έγιναν την Τετάρτη καταλήψεις σε τρία σχολεία στην Αθήνα και σε 17 στο Ηράκλειο. Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, προσπάθεια για να γίνει κατάληψη ξεκίνησε και στο 1ο και στο 2ο ΕΠΑΛ στο Αιγάλεω, αλλά τελικά δεν προχώρησε. Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε συμβολική κινητοποίηση και συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Περιφέρειας της περιοχής από καθηγητές. Σε κάποια Επαγγελματικά Λύκεια στην Κατερίνη καθηγητές της ΟΛΜΕ καταγγέλλουν ότι δεν είχαν οργανωθεί τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν τελικά οι μαθητές στα σπίτια τους.

Όλα αυτά με λίγο «άρωμα» προεκλογικής εκστρατείας, καθώς ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ ότι κινείται βάσει προεκλογικού προγράμματος ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή. Παράλληλα ανέφερε ότι όσοι καθηγητές παρεμποδίσουν την είσοδο συναδέλφων τους στα σχολεία τους για να δουλέψουν, θα διωχθούν πειθαρχικά.

Ο κ. Κοτσιφάκης, από την πλευρά του, απάντησε ειρωνικά ότι σε αυτή τη χώρα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν σε εκλογικές διαδικασίες μόνοι όσοι κατάγονται από πολιτικά «τζάκια».

Πολιτική αντιπαράθεση

Πολιτική χροιά έδωσαν στο θέμα και οι δηλώσεις που έγιναν από εκπροσώπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΚΕ.

«Με υποκριτική αυστηρότητα, το υπουργείο Παιδείας "κουνάει το δάκτυλο" στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές, υποχρεώνοντάς τους να αναπληρώσουν τις χαμένες διδακτικές ώρες λόγω "καταλήψεων" εν μέσω πασχαλινών διακοπών, υποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι οι διδακτικές ώρες που έχουν χαθεί στο δημόσιο σχολείο οφείλονται στις καταλήψεις και τους αγώνες των μαθητών και των εκπαιδευτικών: η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας» ανέφερε σε δήλωσή του την Τετάρτη ο συντονιστής Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κουράκης.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής του υπογραμμίζει: «Εάν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναζητά ενόχους για να φορτώσει τις ελλείψεις στη δημόσια εκπαίδευση, θα πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να αναγνωρίσει τον εαυτό της ως μοναδικό υπαίτιο, διότι είναι οι δικές της αποφάσεις που δημιούργησαν χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, με την κατάργηση των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και με την πρωτοφανή καθυστέρηση τοποθέτησης εκπαιδευτικών, ακόμα και για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα» ανέφερε.

«Με τις προκλητικές του δηλώσεις, ότι όσοι εκπαιδευτικοί δεν προσέλθουν στα σχολεία, που ξεκινάνε μαθήματα την Τετάρτη του Πάσχα, θα υποστούν πειθαρχικό έλεγχο, ο υφυπουργός είτε δεν γνωρίζει ότι υπάρχει απόφαση για στάση εργασίας ή καταφεύγει σε επιχείρηση εκβιασμού και τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών και μαθητών, που δεν αποδέχονται τις "τιμωρητικές" λογικές του υπουργείου» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Και συμπληρώνει: «Για τις χαμένες ώρες στα σχολεία δεν ευθύνονται οι αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και στον χώρο της Παιδείας, αλλά τα κενά και οι ελλείψεις με ευθύνη της κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου