Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ε.Α.Ε, Ε.Ε.Π, Ε.Β.Π ΓΙΑ ΤΟ 2014-15 - ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Ε.Ε.Π ΚΑΙ Ε.Β.Π - ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π




ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014, συνάντηση του υπογράφοντος με το Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Παιδείας κο Χρηστάκη καθώς και με το Σύμβουλό του κ. Νικηφόρο.

Με τον κο Χρηστάκη συζητήθηκαν:

1ον) Το θέμα του σχεδίου νόμου για την Ειδική Εκπαίδευση και συγκεκριμένα το πότε θα  κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν περί κατάθεσης  του σχεδίου νόμου τον Νοέμβριο!! του τρέχοντος έτους.

Στον κο Χρηστάκη επισημάνθηκε το γεγονός ότι αν αυτό συμβεί θα δημιουργηθούν πλείστα όσα προβλήματα, αφενός στη λειτουργία των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ της χώρας, για τη λειτουργία των εργαστηρίων των οποίων το σχέδιο νόμου προβλέπει μεγάλες αλλαγές, αφετέρου δε στη λειτουργία της Παράλληλης Στήριξης, την οποία το σχέδιο νόμου ρυθμίζει πολύ διαφορετικά, αλλάζοντας τον νόμο 3699/2008. Έτσι αν το νομοσχέδιο για την Ειδική Εκπαίδευση ψηφισθεί, φερειπείν, τον μήνα Νοέμβριο, ήδη τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ και η Παράλληλη Στήριξη θα λειτουργούν με τα παλιά δεδομένα, τα οποία το νέο νομοσχέδιο για την Ειδική Εκπαίδευση θα ανατρέψει, ενώ η σχολική χρονιά θα έχει ήδη ξεκινήσει, δημιουργώντας απίστευτες στρεβλώσεις.
Ο κος Χρηστάκης επί του θέματος ανέφερε πως πρόθεση του Υπουργείου είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την Ειδική Εκπαίδευση για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, μετά την κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου για την Έρευνα και Τεχνολογία και αυτό αφού ολοκληρωθεί το υπάρχον στη Βουλή νομοσχέδιο με θέμα:    "Ίδρυση και οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις".
Η απάντηση αυτή δεν μας ικανοποιεί, καθότι για όλα αυτά και με ιδανικές συνθήκες χρειάζεται να περάσει πολύ παραπάνω από ένας μήνας από σήμερα για να μπορέσει να κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την Ειδική Εκπαίδευση στη Βουλή.

2ον) Το θέμα των πιστώσεων που πρέπει να λάβει ο τομέας της Ειδικής Αγωγής από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Επισημάναμε στον κο Διευθυντή την αναγκαιότητα να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από την  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, το γραπτό αίτημα της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής για διάθεση σ αυτήν 400 πιστώσεων για προσλήψεις Αναπληρωτών, από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Επίσης τονίσαμε το απαράδεκτο γεγονός πως για το 2013-14 ουδεμία πίστωση διατέθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Ειδική Αγωγή και ενώ έως τότε αυτή ελάμβανε το 30% των συνολικών πιστώσεων για προσλήψεις Αναπληρωτών.
Η στελέχωση των δομών Ειδικής Αγωγής αποκλειστικά από Προγράμματα ΕΣΠΑ, με τα γνωστά μύρια όσα προαπαιτούμενα και αποκλεισμούς δεν επέτρεψε, παραδείγματος χάρη, στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ να πάρουν Αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής που τόσο τους είχαν ανάγκη, δημιούργησε αγκυλώσεις και δυσλειτουργίες καθότι δεν υπήρχε δυνατότητα κινητικότητας μεταξύ των Προγραμμάτων και άλλα πολλά.
Και γιαυτό το θέμα ο κος Χρηστάκης δήλωσε πως αναγνωρίζει την αναγκαιότητα αυτή, πλην όμως οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών, έως και σήμερα που μιλάμε, δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση στην εκπαίδευση όσον αφορά στην κάλυψη των κενών που δημιουργούνται εξ αυτού του λόγου.

3ον) Με τον κο Χρηστάκη, αλλά και με τον κο Νικηφόρο, συζητήθηκε και η αναγκαιότητα λειτουργίας των εργαστηρίων των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ των κατηργημένων ειδικοτήτων Ε.Α.Ε.

Για άλλη μια φορά μας ανακοινώθηκε η επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας να λυθεί το θέμα, όμως για άλλη μια φορά μείναμε με την εντύπωση πως όλα εξαντλούνται σε αυτό ακριβώς το επίπεδο, δηλαδή της επιθυμίας...

ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ε.Α.Ε, Ε.Ε.Π, Ε.Β.Π ΓΙΑ ΤΟ 2014-15
Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες προέρχονται από παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας, υπηρεσιακούς και μη, καταβάλλεται προσπάθεια έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2014 να έχουν προσληφθεί οι πρώτοι Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής στα Ειδικά Σχολεία. Βέβαια κατά την εκτίμησή μας και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις δυσκολίες του εγχειρήματος, θεωρούμε πως πρόκειται περί ανέφικτου στόχου. Μακάρι όμως να διαψευσθούμε.
Όσον αφορά στις προσλήψεις Αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π), περί τα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου είναι το συντομότερο χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να αναμένουμε την πρώτη φάση προσλήψεων Αναπληρωτών, αν όλα εξελιχθούν ιδανικά από δω και μπρός.

Πιο συγκεκριμένα θυμίζουμε πως για το 2013-14 είχαμε τις εξής προσλήψεις Αναπληρωτών Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π από Προγράμματα ΕΣΠΑ:

ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: 388 Ε.Ε.Π & Ε.Β.Π
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ: 350 ΣΥΝΟΔΟΙ Ε.Β.Π
Ε.Δ.Ε.Α.Υ: 400 Ε.Ε.Π(ΚΟΙΝ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ & ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ)
ΚΕ.Δ.Δ.Υ: 150 Ε.Ε.Π

ΣΥΝΟΛΟ: 1.288 ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π

Βέβαια αυτές οι 1.288 πιστώσεις "απλώθηκαν" κατά τη διάρκεια της χρονιάς έως και ένα μήνα πριν τη λήξη της, καθιστώντας τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής κέντρο προσλήψεων από την έναρξη έως τη λήξη του σχολικού έτους.

Φέτος, για το 2014-15, οι μόνες σίγουρες-αν μπορούμε να εκστομίσουμε κάτι τέτοιο για το Υπουργείο Παιδείας-πιστώσεις προς διάθεση είναι οι 388 για Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π στα Ειδικά Σχολεία και οι 350 της Παράλληλης Στήριξης, για Συνοδούς Ε.Β.Π.

Οι 550 πιστώσεις από Προγράμματα ΕΣΠΑ του 2013-14 για ΚΕ.Δ.Δ.Υ-Ε.Δ.Ε.Α.Υ έχουν μειωθεί δραστικά για το 2014-15 και καταβάλλεται προσπάθεια από πλευράς Υπουργείου να φτάσουν στα περσινά δεδομένα, γιατί διαφορετικά, όπως ευκόλως αντιλαμβανόμεθα, θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας των προαναφερομένων θεσμών.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Ε.Ε.Π ΚΑΙ Ε.Β.Π
 Τα περί Φ.Ε.Κ τα έχουμε εξαντλήσει. Έτσι κι αλλιώς πριν από τον Οκτώβριο δεν θα προσληφθούν Αναπληρωτές Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π. Ψυχραιμία λοιπόν. Το Υπουργείο φροντίζει για την ψυχική υγεία όλων μας.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο της Εγκυκλίου, επαναλαμβάνοντας αυτά που έχουμε ήδη πει, σημειώνουμε πως:
·         Θα υπάρξουν και φέτος 2 πίνακες Ψυχολόγων(Σχολικών και "λοιπών")
·         Καταργείται ο Πίνακας Α των ΑμεΑ  και προβλέπεται μοριοδότηση αυτών(3 μόρια)
·         Δεν θα ζητείται ΑΣΠΑΙΤΕ για τους Κοινωνικούς Λειτουργούς του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην Εγκύκλιο, όταν με το καλό ανακοινωθεί.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π
Δυστυχώς σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ευρίσκεται από χθες στην ακριτική Θράκη και θα επιστρέψει εις το κλεινόν άστυ βράδυ Παρασκευής 29/8/2014.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει δυσκολία στην υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης των Αποσπάσεων, οπότε οι συνάδελφοι που πήραν Απόσπαση, πρέπει να έχουν στο νου τους πως τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου 2014 (και για λίγες ημέρες ακόμη;) ίσως χρειασθεί να παρουσιασθούν στην οργανική τους θέση. Βλέπεται το Υπουργείο φροντίζει πάντα να κάνει δύσκολους τους αποχωρισμούς...

Βασίλης Βούγιας

28/8/2014




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου