Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Ο Υφυπουργός Παιδείας Αλ. Δερμεντζόπουλος μιλά στην «Μακεδονία της Κυριακής» για τα κενά στην εκπαίδευση, τον ΑΣΕΠ, την Αξιολόγηση, τους "αιώνιους" φοιτητες



Από τη συνέντευξη του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

...Πώς σκοπεύετε να λύσετε το τεράστιο θέμα με τα χιλιάδες κενά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς;

Το ζήτημα των εκπαιδευτικών κενών είναι αρκετά σύνθετο. Οι προσλήψεις, λόγω του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζεται, είναι μηδαμινές. Την ίδια ώρα χρόνο με το χρόνο οι αποχωρήσεις εκπαιδευτικών, λόγω συνταξιοδότησης αυξάνονται, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό όχι μόνο να μην ανανεώνεται, αλλά απεναντίας να μειώνεται επικίνδυνα.
Μόνο τα τελευταία δυο χρόνια, ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων στις δυο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης ανέρχεται περίπου στις 11.000. Για να μπορέσουμε λοιπόν να καλύψουμε τα κενά θα ακολουθήσουμε και πάλι την ίδια οδό, δηλαδή την πρόσληψη αναπληρωτών.
Εκτιμούμε ως πολιτική ηγεσία ότι τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό για τη φετινή χρονιά ανέρχονται συνολικά σε 22.500. Εξασφαλισμένες είναι 19.500 θέσεις, αλλά υπολείπονται ακόμα 3.000 θέσεις.
Το έλλειμμα αυτό σε προσωπικό θα καλυφθεί μέσα από παράλληλες αναθέσεις μαθημάτων, όπου οι καθηγητές θα διδάσκουν και άλλα μαθήματα χωρίς όμως να υπερβαίνουν τις διδακτικές τους ώρες. Και αυτό θα πρέπει να τονιστεί. Δεν θα γίνει αύξηση του ωραρίου τους.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου οι αναπληρωτές θα βρίσκονται στις θέσεις τους, ούτως ώστε στις 11 Σεπτεμβρίου, με το πρώτο κουδούνι για το νέο σχολικό έτος, οι σχολικές μονάδες να υποδεχθούν τους μαθητές με τα λιγότερα δυνατά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
Εκεί που εκτιμούμε ότι έχουμε ήδη κερδίσει το στοίχημα για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι στο τομέα των σχολικών βιβλίων. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% τα σχολικά συγγράμματα βρίσκονται ήδη στα σχολεία και το υπόλοιπο 10% βρίσκεται στη διαδικασία της αποστολής... 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου