Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Οι Διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις συνέργειες των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Γεωπονικού, ΕΚΠΑ και των ΤΕΙ, που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή



Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις συνέργειες των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Γεωπονικού, ΕΚΠΑ και των ΤΕΙ της περιοχής.
Παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε κατά τη διαβούλευση –που, πράγματι, συνάντησε δυσκολίες– το σχέδιο για την ολική αναδιάταξη των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων στην ευρύτερη περιοχή κατατέθηκε χωρίς αλλαγές ή σημαντικές διορθώσεις.
Με την υποσχετική εμπλοκή των ΕΚΠΑ και Γεωπονικού, το υπουργείο φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα υψηλής ταχύτητας πανεπιστημιακό σύμπλεγμα με τμήματα, σχολές, ερευνητικά κέντρα, πρότυπα τεχνολογικά πάρκα και προγράμματα διετούς εκπαίδευσης που θα στεγαστούν στα τρία Πανεπιστήμια Αθηνών, Γεωπονικό και Θεσσαλίας.
Δύο οι μεγάλες δυσχέρειες, επισημαίνουν οι αρμόδιοι: η αλληλοεπικάλυψη γνωστικών αντικειμένων και η χωρική διασπορά. Το πρώτο ζήτημα δεν αποδείχτηκε ανυπέρβλητο. Συνθετότερο το δεύτερο.
Η επιτροπή που ανέλαβε το εγχείρημα θεώρησε δόκιμο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να παραμείνει στις πέντε πόλεις όπου βρίσκεται σήμερα (Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμία). Για τον λόγο αυτόν, ενεπλάκησαν δύο «κεντρικά» ιστορικά ΑΕΙ της χώρας, το ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό.

Αποτέλεσμα, οι εξής νέες σχολές και τμήματα: - http://www.efsyn.gr/arthro/allazei-rizika-o-hartis-tis-anotatis-ekpaideysis

Με άλλες διατάξεις:

1. Επανέρχεται στο υπουργείο Παιδείας η εποπτεία των Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Προβλέπονται και κυρώσεις.
2. Ορίζεται νέο σύστημα εισαγωγής στα μουσικά τμήματα με την εξειδίκευση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και τον αναπροσδιορισμό των συντελεστών βαρύτητας.
3. Ρυθμίζονται θέματα μετάθεσης εκπαιδευτικών α’θμιας και β’θμιας εκπαίδευσης όπως η άρση των αρνητικών επιπτώσεων του Ν. 4172/2013 περί «υποχρεωτικών μετατάξεων» και υπάρχουν ρυθμίσεις για το Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π., τροποποιήσεις του Π.Δ. 1/2003 που αφορούν στα Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. και Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π., για την οργανικότητα των Νηπιαγωγείων, για τη σύνθεση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής που εξετάζει ενστάσεις επί των Γνωματεύσεων Κ.Ε.Σ.Υ., για τα Τμήματα Ένταξης.
4. Καταργούνται τα ΚΤΕ Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου που συνδέονταν με τα αντίστοιχα τμήματα ΤΕΙ τα οποία επίσης καταργούνται.
5. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Σιβιτανιδείου πλέον θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής «πρόσωπα με γνώση στα ζητήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και εκπρόσωποι όλων των εκπαιδευτικών με κάθε σχέση εργασίας όλων των δομών της Σχολής (μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι).
6. Μεταφέρονται στο Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) όλες οι αρμοδιότητες του τομέα Ελέγχου Φαρμακοδιέγερσης του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) του ΟΑΚΑ Σπύρος Λούης.
7. Ιδρύεται το Παλλημνιακό Ταμείο. Ο σκοπός του κοινωφελής. Συνίσταται στη στήριξη πρωτοβουλιών των τοπικών νησιωτικών κοινοτήτων σε θέματα πολιτισμού, την ενίσχυση του έργου των εκπαιδευτικών φορέων και ιδρυμάτων της Λήμνου και την εν γένει προώθηση της βιο-οικονομίας και καινοτομίας στον αγροτικό τομέα, καθώς και τη διατήρηση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και των στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς του αγροτικού χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου