Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Κατατέθηκε η τροπολογία για το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών


Η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».
Η επεξεργασία σχεδίου νόμου ξεκίνησε τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με τον Κώστα Γαβρόγλου, η ρύθμιση κατατίθεται όπως προέκυψε από τη διαβούλευση και εφόσον υποστεί αλλαγές, αυτές θα είναι απόρροια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την Τρίτη θα κληθούν να τοποθετηθούν οι αρμόδιοι φορείς -«για τις όποιες βελτιωτικές προσθήκες και αλλαγές που μπορούν να γίνουν», όπως σημείωσε ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου- ενώ η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, στην Ολομέλεια.
Την προκήρυξη και ευθύνη της διαδικασίας διορισμών θα αναλάβει το ΑΣΕΠ (με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων μέσω προκήρυξης κάθε 2 χρόνια), χωρίς γραπτό διαγωνισμό και με ενιαίο σύστημα μοριοδότησης για μόνιμους και αναπληρωτές.
Ως προς τη μοριοδότηση, θα λαμβάνεται υπ' όψιν η προϋπηρεσία έως και τους 120 μήνες, τα ακαδημαϊκά προσόντα, αλλά και κοινωνικά κριτήρια (αριθμός τέκνων και μόνιμη αναπηρία 67% και άνω).
Σχετικά με την ρύθμιση, η οποία περιέχεται στον κορμό του νομοσχεδίου, για τον διορισμό των δικαιωθέντων στα διοικητικά εφετεία από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008 ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι θα διοριστούν όλοι σε μόνιμες θέσεις. Ταυτόχρονα ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι θα υπάρξει λύση και για έναν μικρό αριθμό εκπαιδευτικών (περίπου 25) οι οποίοι προσέφυγαν αλλά δεν δικαιώθηκαν τα διοικητικά εφετεία.
«Να χαιρετήσουμε όλοι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια δεσμευόμαστε για διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Είναι θέμα δημοκρατικής συνείδησης», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στην Επιτροπή μορφωτικών Υποθέσεων και πρόσθεσε ότι οι διορισμοί είναι κάτι που «κέρδισε η ελληνική κοινωνία, όχι η κυβέρνηση».
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι το σύστημα δείχνει σεβασμό στους αναπληρωτές, αναγνωρίζοντας μέχρι 120 μήνες προϋπηρεσίας.
Ο κ. Γαβρόγλου, τέλος, πρότεινε να τεθούν στο τραπέζι οι όποιες προτάσεις για τη μοριοδότηση την ερχόμενη Τετάρτη στην επιτροπή, ώστε όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, να έχει ένα σύστημα μοριοδότησης που θα είναι αποτέλεσμα συνεννόησης.
Τα κριτήρια του νέου συστήματος για τις προσλήψεις 15.000 δασκάλων και καθηγητών εντός της επόμενης τριετίας αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της 19ης  Δεκεμβρίου: αναγνώριση προϋπηρεσίας με «πλαφόν», ακαδημαϊκά προσόντα και κοινωνική κατάσταση πρυτανεύουν στη μοριοδότηση.
Όμως, όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.», οι εκπαιδευτικοί διαφωνούν με τα κριτήρια και όχι μόνον επιμένουν στην επετηρίδα, αλλά θεωρούν πως η υψηλή μοριοδότηση των ακαδημαϊκών προσόντων συνιστά εμπόριο ελπίδας προς τους χιλιάδες αναπληρωτές που είτε έχουν τίτλους είτε θ’ αρχίσουν να τους αναζητούν -με το αζημίωτο- προκειμένου να διεκδικήσουν έναν διορισμό.
Σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο ζητώντας την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου γι' αυτούς σχεδίου, που «απαξιώνει την προϋπηρεσία και το πτυχίο και οδηγεί σε ένα αέναο κυνήγι τίτλων και προσόντων με όρους ανισότητας».
ΔΟΕ και ΟΛΜΕ προκήρυξαν 24ωρη απεργία την Παρασκευή δίνοντας ραντεβού για νέο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας στις 13:00 με πορεία προς τη Βουλή.

efsyn.gr



Οι αλλαγές στο νέο σχέδιο διορισμών σε σχέση με το παλαιό- http://seepea-stella.blogspot.com/2019/01/blog-post_31.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου