Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Καταργείται η πλειοψηφία των Συμβουλίων αν δεν συμφωνεί ο Πρόεδρος!!!!

 

"Τα Συμβούλια αποφασίζουν ή γνωμοδοτούν με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε ο πρόεδρος"... 

Η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου με τίτλο «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (Α.Σ.Ε.Π.), ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» που καταθέτει για ψήφιση στη Βουλή η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία – Ελίζα Ξενογιαννακοπούλου με την οποία τροποποιεί το άρθρο 162 του Ν3528/07(Δ.Υ.Κώδικας) και προσθέτει διάταξη, σύμφωνα με την οποία για να είναι έγκυρη μια απόφαση πρέπει στην πλειοψηφία να είναι υποχρεωτικά και ο πρόεδρος, όπως επισημαίνει με ανάρτησή του στο f.b. ο Αντιπρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.  Δημήτρης Μπράτης.

Με άλλα λόγια καταργείται η πλειοψηφία των Συμβουλίων αν δεν συμφωνεί ο Πρόεδρος!!!!

Βασίλης Βούγιας

Δείτε το Άρθρο 30 – Τροποποίηση άρθρου 162 ν. 3528/2007 (Α’ 26)

Το άρθρο 162 του ν. 3528/2007, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 162 Λειτουργία Λειτουργία των Συμβουλίων

1. Κάθε Συμβούλιο αποτελεί διακριτή αρχή.
2. Κατά τη διάρκεια της θητείας απαγορεύεται η αντικατάσταση μελών των Συμβουλίων, εκτός αν συντρέχουν σοβαροί, υπηρεσιακοί ή προσωπικοί, λόγοι. 3.Το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, το Συμβούλιο Υπηρεσιακής Κατάστασης Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, τα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια βρίσκονται σε απαρτία, όταν είναι παρόντα τρία (3) τουλάχιστον μέλη τους. Σε κάθε περίπτωση, για την ύπαρξη απαρτίας απαιτείται η παρουσία του Προέδρου ή του αναπληρωτή του. Τα Συμβούλια αποφασίζουν ή γνωμοδοτούν με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε ο πρόεδρος.
4. Οι γνώμες και οι αποφάσεις όλων των Συμβουλίων διατυπώνονται σε πρακτικά που υπογράφονται από τον πρόεδρο και τον γραμματέα το συντομότερο δυνατόν και πάντως όχι πέραν του τριμήνου από την ημερομηνία της συνεδρίασης, κατά την οποία διατυπώθηκε η γνώμη ή λήφθηκε η απόφαση. Μέχρι την καθαρογραφή των πρακτικών μπορεί να χορηγείται στην οικεία υπηρεσία βεβαίωση για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου. Βάσει της βεβαίωσης αυτής μπορεί να γίνονται από τη διοίκηση οι απαιτούμενες περαιτέρω ενέργειες για την εκτέλεση των πράξεων-αποφάσεων των Συμβουλίων. Όμοια βεβαίωση μπορεί να χορηγείται και στους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους, ύστερα από αίτησή τους. Στα πρακτικά καταχωρίζεται και η γνώμη όσων μειοψήφησαν.
5. Η ψηφοφορία των μελών των Συμβουλίων γίνεται κατά σειρά αντίστροφη από εκείνη της απόφασης ορισμού τους. Δεν επιτρέπεται η αποχή από την ψηφοφορία ή η λευκή ψήφος. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Εάν σχηματισθούν περισσότερες από δύο γνώμες, όσοι ακολουθούν την ασθενέστερη οφείλουν να προσχωρήσουν σε μία από τις επικρατέστερες.
6. Η ιδιότητα του εισηγητή του Συμβουλίου δεν είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους αυτού. Στο ΕΙ.Σ.Ε.Π., στα Σ.Ε.Π. και στο Συμβούλιο Υπηρεσιακής Κατάστασης Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, εισηγητές ορίζονται με απόφαση του Πρόεδρου Μέλη του.
7. Η λειτουργία όλων των Συμβουλίων διέπεται συμπληρωματικά από τις διατάξεις του Κώδικα

Δείτε την ανάρτηση στο f.b. του Αντιπροέδρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Δημήτρη Μπράτη

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ...

Καταργεί τις πλειοψηφίες των συμβουλίων, αν δεν συμφωνεί ο πρόεδρος!!!
Νέους κανόνες "δημοκρατίας" εισάγει η Ξενογιαννακοπούλου στα υπηρεσιακά συμβούλια της Δημόσιας Διοίκησης. Με νομοσχέδιο που καταθέτει στη βουλή, τροποποιεί το άρθρο 162 του Ν3528/07(Δ.Υ.Κώδικας)και προσθέτει διάταξη, σύμφωνα με την οποία για να είναι έγκυρη μια απόφαση πρέπει στην πλειοψηφία να είναι υποχρεωτικά και ο πρόεδρος!!!

Συγκεκριμένα ενώ ως τώρα η διάταξη προέβλεπε: "Τα συμβούλια αποφασίζουν ή γνωμοδοτούν με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών", τώρα προσθέτει και το παρακάτω: "Στην οποία συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε ο Πρόεδρος".
Δηλαδή μία απόφαση με 4-1 ,όπου ο μόνος διαφωνών θα είναι ο πρόεδρος ,δεν ισχύει!!!

Τότε τι τα χρειάζεται αλήθεια τα 5μελή υπηρεσιακά συμβούλια ;Γιατί δεν τα κάνει μονομελή ,αφού τελικά ο πρόεδρος θα αποφασίζει;
Πρόκειται για μια πέρα για πέρα αντιδημοκρατική ρύθμιση που στόχο έχει τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων των συμβουλίων,μιας και ο πρόεδρος διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό(όπως και δυο μέλη ακόμα).Μια ρύθμιση που οδηγεί στον ευτελισμό του θεσμού των υπηρεσιακών συμβουλίων ,καθώς και του ρόλου των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων σε αυτά.
Φαντασθείτε τι θα γίνει π.χ.στα υπηρεσιακά συμβούλια της εκπαίδευσης(αλλά και όλης της δημόσιας διοίκησης) ΠΥΣΠΕ,ΠΥΣΔΕ,ΑΠΥΣΠΕ,ΑΠΥΣΔΕ,ΚΥΣΠΕ,ΚΥΣΔΕ όπου πολλές αποφάσεις για τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπκών(αποσπάσεις,τοποθετήσεις κλπ) λαμβάνονται με τη μη σύμφωνη γνώμη των προέδρων των υπηρεσιακών συμβουλίων.
Προφανώς και θα δώσουμε μάχη για να μην περάσει αυτή η ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ διάταξη.
Η κατάθεσή της, όμως και μόνο δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και η Ξενογιαννακοπούλου αντιμετωπίζουν το θεσμό των υπηρεσιακών συμβουλίων.Εκεί που στο παρελθόν υποσχόταν τρεις αιρετούς στα συμβούλια ,τώρα, επί της ουσίας, τα καταργούν εντελώς αφού τις αποφάσεις θα τις λαμβάνει ο εκάστοτε διορισμένος πρόεδρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου