Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ(Σ.Κ.Λ.Ε): ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ



  
Ο ΣΚΛΕ με επείγουσα παρέμβαση του επισημαίνει ότι στη χώρα που το 30% του πληθυσμού της ζεί κάτω από τα όρια της φτώχειας ή πλήττεται από την ανεργία, με ένα διαρκώς συρρικνούμενο Κράτος - Πρόνοιας, με πόλεις και νησιά χωρίς καν έναν Κοινωνικό Λειτουργό, δεν είναι δυνατόν να περισσεύουν και να τίθενται σε διαθεσιμότητα με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο Κοινωνικοί Λειτουργοί.

 Αθήνα 15/7/20113
Αριθ. Πρωτ: 10539

Προς:  Όπως Πίνακας Αποδεκτών

Στο πλαίσιο  της πολιτικής των οριζόντιων περικοπών και της λογιστικής αντίληψης που εφαρμόζεται στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας με άμεση συνέπεια την αδυναμία του Κράτους Πρόνοιας να παίξει τον ιδιαίτερο ρόλο του σε μία περίοδο με έντονα τα χαρακτηριστικά της ανθρωπιστικής κρίσης, εντάσσεται και η κατάργηση του Τομέα – Υγείας Πρόνοιας στην Τεχνική Εκπαίδευση και την ένταξη στο πρόγραμμα κινητικότητας των 39 Κοινωνικών Λειτουργών που υπηρετούν εκεί ως εκπαιδευτικοί.
 Η εξέλιξη αυτή δεν μας εκπλήσσει. Είναι η φυσική συνέχεια πράξεων όπως η κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής του ΤΕΙ Πάτρας και η υποβάθμιση της κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς στοχοποίησης του Κράτους Πρόνοιας και των επαγγελματιών του, σε συνθήκες, μάλιστα, με έντονα χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης.
 Τα στοιχεία από Κοινωνικές Υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύουν τη δραματική αύξηση του αριθμού ατόμων και οικογενειών που πλήττονται από ακραία φτώχεια, ζουν σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και στερούνται ακόμα και βασικών αγαθών με αποτέλεσμα η ζωή και η υγεία τους να τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο.
Ο υποσιτισμός, οι κακές συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, η κατάθλιψη, οι απόπειρες αυτοκτονίας, τα προβλήματα υγείας στα παιδιά και τους εφήβους, η βία, η παραβατικότητα, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, οι κοινωνικές ανισότητες, οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η οικονομική μετανάστευση, η αδυναμία ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, η αστεγία, είναι μερικοί από τους κοινωνικούς δείκτες που παρουσιάζουν άνοδο και συνεχή επιδείνωση.
 Την ίδια στιγμή οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας καταρρέουν και συρρικνώνονται δραματικά από τις συνεχείς μειώσεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες κοινωνικού κράχ που ζούμε. Όχι μόνο πρόληψη δεν μπορούν να κάνουν αλλά ούτε καν να αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις.
 Η προστασία της οικογένειας και του παιδιού, η θεραπεία των εξαρτημένων, η κοινωνική φροντίδα ηλικιωμένων και ΑμεΑ, η υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων,  δεν επαρκούν ούτε για τη στοιχειώδη κάλυψη των πιο βασικών  αναγκών.
 Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί που στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών της οικονομικής κρίσης, όσο και αν προσπαθούμε δεν φθάνουμε.
 Στην Περιφέρεια της χώρας υπάρχουν περιπτώσεις Δήμων, ακόμα και σε νησιωτικές περιοχές, χωρίς ούτε καν μία Κοινωνική Υπηρεσία ή Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας και χωρίς ούτε καν ένα Κοινωνικό Λειτουργό, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα ένας ή δύο Κοινωνικοί Λειτουργοί αντιστοιχούν σε πληθυσμό 60.000 ή και μεγαλύτερο.
 Το πρόσφατο περιστατικό της δολοφονίας του βρέφους στην Πάτρα από την μητέρα του, ήρθε για να επιβεβαιώσει με το πιο δραματικό τρόπο την πλήρη κατάρρευση του Κράτους – Πρόνοιας στην Ελλάδα. Ο Δήμος στον οποίο συνέβη το τραγικό περιστατικό είναι ένας από τους Δήμους της Χώρας που δεν διαθέτει οργανωμένη Κοινωνική Υπηρεσία. Η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε προληπτική παρέμβαση από επαρκείς  κοινωνικές υπηρεσίες ή εναλλακτικά έστω και την τελευταία στιγμή, από εξειδικευμένες Κοινωνικές Υπηρεσίες στις οποίες θα μπορούσε να απευθυνθεί ο Εισαγγελέας.
 Την ίδια στιγμή η Πολιτεία προχωράει κατάργηση του Τομέα – Υγείας Πρόνοιας στην Τεχνική Εκπαίδευση και την ένταξη στο πρόγραμμα κινητικότητας των 39 Κοινωνικών Λειτουργών που υπηρετούν εκεί ως εκπαιδευτικοί.
 Αληθινά διερωτώμαστε, όμως,  τι είδους μεταρρύθμιση είναι, αν στη χώρα που το 30% του πληθυσμού της ζεί κάτω από τα όρια της φτώχειας ή πλήττεται από την ανεργία, με ένα διαρκώς συρρικνούμενο Κράτος - Πρόνοιας, με πόλεις και νησιά χωρίς καν έναν Κοινωνικό Λειτουργό, η Πολιτεία χρειαστεί 8 μήνες για να ανακαλύψει ότι είναι αναγκαίοι στις Δημόσιες Υπηρεσίες Πρόνοιας της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματίες που στέκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών της οικονομικής κρίσης όπως οι  Κοινωνικοί Λειτουργοί.
 Κύριοι Υπουργοί,
 Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής απαιτεί τώρα την άμεση  ενίσχυση των δομών παροχής κοινωνικής φροντίδας με προσωπικό και πόρους για να ανταπεξέλθουν στις σημερινές πιεστικές κοινωνικές ανάγκες και στον αυξημένο σημερινό τους ρόλο. Όπως ενισχυθήκαν οι Τράπεζες με σκοπό τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τώρα πρέπει να ενισχυθούν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες με σκοπό τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
 Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνουμε την εξαίρεση των Κοινωνικών Λειτουργών που υπηρετούν στην Τεχνική Εκπαίδευση και τη Δημοτική Αστυνομία από το μέτρο της διαθεσιμότητας και την άμεση τοποθέτηση τους  σε υποστελεχωμένες Κοινωνικές Υπηρεσίες των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας και των Δήμων.

Πηγή skle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου