ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΡΓΑΛΗΣ (Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία – ΕΣΑμεΑ):
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί κύριοι Υπουργοί, κύριοι βουλευτές, σχετικά με τη νέα διάταξη του Υπουργείου Παιδείας, που αφορά σε πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, η ΕΣΑμεΑ, καταρχάς, ζητά να συμπεριληφθούν στα κοινωνικά κριτήρια για την πρόσληψη εκπαιδευτικών με αναπηρία, τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός, ότι στο θεσμικό βασικό πλαίσιο, που προστατεύει την απασχόληση των ΑμεΑ, εντάσσονται και τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω και αφετέρου, ότι οι επιτροπές ΚΕΠΑ δίνουν χαμηλά ποσοστά αναπηρίας, ακόμη και σε βαριές κατηγορίες αναπηρίας.
Επίσης, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο όρος «μόνιμη αναπηρία» πρέπει να διαγραφεί και να συμπληρωθεί ως εξής «η γνωμάτευση αναπηρίας πρέπει να είναι σε ισχύ, κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας», αφού αφορά σε
θέσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και όχι μονίμων.
Βάση, λοιπόν, των ανωτέρω προτείνουμε τα κοινωνικά κριτήρια να διαμορφωθούν ως εξής:
Όσοι έχουν αναπηρία 67% και άνω, 10 μονάδες, όπως οι πολύτεκνοι.
Όσοι έχουν αναπηρία 50% έως 66,9%, 7 μονάδες.
Όσοι έχουν τέκνο με μόνιμη αναπηρία 67% και άνω, 10 μονάδες.
Επιπρόσθετα, ζητάμε να διατηρηθούν οι διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 1 του ν.3195/2003, σύμφωνα με τις οποίες οι εκπαιδευτικοί, πάσχοντες από θαλασσαιμία και σκλήρυνση κατά πλάκας, να προτάσσονται στους πίνακες αναπληρωτών και αυτό, διότι αυτές οι κατηγορίες αναπηρίας συνήθως δεν παίρνουν ποσοστό αναπηρίας 67%.
Κάποιες επισημάνσεις, όσον αφορά κάποια άρθρα.
Το άρθρο 4, παράγραφος 1, εδάφιο ε να τροποποιηθεί, ως ακολούθως: « Η διασφάλιση της αρχής της μη διάκρισης στα άτομα με αναπηρία, με την εφαρμογή εύλογων προσαρμογών πολιτικής ίσων ευκαιριών, στο πλαίσιο των προσλήψεων, στα επακόλουθα στάδια επαγγελματικής σταδιοδρομίας και στις επιτροπές επιλογής και αξιολόγησης, σε συνδυασμό με την εφαρμογή κριτηρίων ποιότητας και επαγγελματικών προσόντων και παράλληλα η συμβολή στην προώθηση των ίσων ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία, με υιοθέτηση και προώθηση των αρχών του σχεδιασμού για όλους, στο σύνολο των ενεργειών, οι οποίες έχουν ως σκοπό τη μεθοδική και αποτελεσματική προώθηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας χώρα, τη διαμόρφωση των επιλογών για το μέλλον και την πρόβλεψη των μέσων, που απαιτούνται για την πραγμάτωση αυτών των σκοπών».
Το εδάφιο στ΄ να συμπληρωθεί ακολούθως: «Η δημιουργία, η αξιοποίηση, η συντήρηση και η επέκταση ερευνητικών υποδομών υψηλής ποιότητας προσβάσιμων στα άτομα με αναπηρία».
Το εδάφιο θ΄ να συμπληρωθεί ως ακολούθως: «Η εναρμόνιση τόσο με τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ΕΤΑΚ, όσο και με το κανονιστικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 και η επίτευξη βελτίωσης διακρατικής συνεργασίας με τη συμμετοχή σε αντίστοιχες προσπάθειες σε πανευρωπαϊκό και ευρύτερο διεθνές επίπεδο».
Το εδάφιο ιγ΄ να συμπληρωθεί ακολούθως: «Η συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη και την απασχόληση, ιδίως των νέων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα άτομα με αναπηρία».
Στο άρθρο 8, παράγραφος 2, το περιφερειακό επιστημονικό συμβούλιο έρευνας αποτελείται από έντεκα μέλη, από τα οποία, έξι είναι καθηγητές Α.Ε.Ι. ή ερευνητές που προέρχονται από ερευνητικά κέντρα που εποπτεύονται από τον Υπουργό Παιδείας. Τα υπόλοιπα πέντε μέλη προέρχονται από επαγγελματικά επιμελητήρια και επιστημονικούς συλλόγους, πολιτιστικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, για παράδειγμα, Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής.
Άρθρο 9, παράγραφος 3, προτείνουμε να συμπεριληφθεί μεταξύ των μελών του επιστημονικού συμβουλίου έρευνας και καινοτομίας, Εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.
Άρθρο 16, παράγραφος 6, να συμπληρωθεί και να τροποποιηθεί ακολούθως: «Στην περίπτωση λοιπόν ατόμου με αναπηρία ή γονέα - κηδεμόνα ατόμου με αναπηρία να παρέχεται η δυνατότητα διαμόρφωσης ευέλικτων συνθηκών απασχόλησης».
Στην παράγραφο 12, στο εδάφιο β, να συμπληρωθεί και να τροποποιηθεί ως ακολούθως: «Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να απασχοληθούν και ως υπότροφοι μεταπτυχιακοί ερευνητές - συνεργάτες δυνάμει συμβάσεως χορηγίας υποτροφίας, η οποία, συνάπτεται μεταξύ του ερευνητικού φορέα και του μεταπτυχιακού φοιτητή. Σε περίπτωση ατόμου με αναπηρία, στη σύμβαση θα προβλέπεται η κάλυψη του κόστους εφαρμογής των απαιτούμενων εύλογων προσαρμογών και των δαπανών μετακίνησης. Οι υπότροφοι διέποντας κατά το χρόνο διάρκειας της σύμβασης». Ευχαριστώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου