Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ/Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π. ΣΤΙΣ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ...ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΣΤΙΣ 13 Π.Δ.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π.




Σύμφωνα με πληροφορίες ο προγραμματισμός των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, κατόπιν της εκπεφρασμένης βούλησης της πολιτικής ηγεσίας του για πρόσληψη ενός μεγάλου ποσοστού, από τις συνολικές προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών , Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π.) για το 2016-17, γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου, φαίνεται να βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Έτσι για πρώτη φορά στα χρονικά της εκπαίδευσης εξασφαλίστηκε η δυνατότητα πρόσληψης αναπληρωτών ακριβώς με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, τον Σεπτέμβριο και κατά τα φαινόμενα και εκτός απροόπτου αυτό θα το δούμε να συμβαίνει.

Όμως, όσον αφορά στις προσλήψεις αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π.) και παρά τη δημοσιοποιημένη πολλάκις βούληση του Υπουργού Παιδείας κου Νίκου Φίλη περί ιδιαίτερης έμφασης στις προσλήψεις για την Ειδική Αγωγή, φοβούμαι πως αν δεν υπάρξει γενικότερος συντονισμός και κεντρική κατεύθυνση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, κινδυνεύουμε να έχουμε καθυστερήσεις στη διαδικασία πραγματοποίησής τους.

Κι αυτός ο φόβος έχει να κάνει από το γεγονός πως όσον αφορά στο Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. και φέτος δεν έχουμε να κάνουμε με κατάρτιση ενός Ενιαίου Πίνακα, αλλά 13 Αξιολογικών Πινάκων στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης(Π.Δ.Ε.) της χώρας.

Αυτό σημαίνει εν δυνάμει 13 διαφορετικές ημερομηνίες έκδοσης των Αξιολογικών Πινάκων από τη στιγμή που δεν τίθενται από το Υπουργείο Παιδείας χρονικά προαπαιτούμενα.

 Άλλες Π.Δ.Ε., αναλόγως με το προσωπικό που διαθέτουν ή άλλα εγγενή προβλήματα, ενεργούν ταχύτατα, άλλες με χαρακτηριστική καθυστέρηση και άλλες διϋλίζοντας τον κώνωπα και καταπίνοντας την κάμηλο εφευρίσκουν χίλιες δυο αιτίες για να καθυστερήσουν τη σύνταξη των Πινάκων με ότι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά στην ταυτόχρονη και έγκαιρη πρόσληψη των αναπληρωτών Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π. σε όλη τη χώρα.

Φέτος όμως και επειδή προσωπικώς θεωρώ πως ο κος Φίλης εννοεί αυτά που λέει(να λέμε και τα καλά), όσον αφορά στην προτεραιότητα της Ειδικής Αγωγής και στο να βρίσκονται αναπληρωτές στα σχολεία στις 10 Σεπτεμβρίου, πρέπει το Υπουργείο Παιδείας, με εντολή Υπουργού, να θέσει χρονικό όριο στην έκδοση των προσωρινών Αξιολογικών Πινάκων από τις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης(Π.Δ.Ε.) της χώρας, για να μην φτάσουμε στο σημείο να έχουμε τη δυνατότητα να προσληφθούν αναπληρωτές, πρώτη φορά στην έναρξη του σχολικού έτους και όχι Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο και κάποιες Π.Δ.Ε. , παραδείγματος χάριν, να κάνουν εκείνη την περίοδο έλεγχο γνησιότητας τίτλων σπουδών των αναπληρωτών...

Και για να συμβούν όλα αυτά τα καλά θα πρέπει βεβαίως να έχει εκδοθεί εντός Ιουλίου η Εγκύκλιος πρόσληψης Αναπληρωτών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. για το 2016-17.

Τέλος όσον αφορά στον αριθμό των προσλήψεων αναπληρωτών και στην κατανομή τους, έχουν γίνει κάποια βασικά βήματα από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, χωρίς όμως ακόμη να μπορούμε να πούμε λεπτομέρειες επ αυτών αφού δεν έχει τελεσφορήσει η διαδικασία.

Οι Αιρετοί του Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π. έχουν παραδώσει στο Υπουργείο Παιδείας τον Πίνακα με τα Οργανικά και Λειτουργικά κενά και φυσικά αναμένουμε μια δίκαιη κατανομή των πιστώσεων από τους αρμόδιους. Η Ειδική Αγωγή είναι αρκούντως υποστελεχωμένη, όσον αφορά στο Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π. και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. 

Μάλιστα "κόκκινη γραμμή" για μας , αποτελεί ο ακόλουθος Πίνακας με τις περσινές προσλήψεις Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π., που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας κος Φίλης σε Απάντηση του στη Βουλή σε Αναφορά εγγράφου της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. από το Κ.Κ.Ε.

Βασίλης Βούγιας
7/7/2016

4 σχόλια:

  1. κ. Βουγια η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ το 2015-16 ειχε ελαχιστες πιστωσεις οσον αφορα τις προσληψεις ΕΒΠ με την αιτιολογια οτι ειναι ευπορη περιφερεια. Γνωριζετε απο την ενημερωση που εχετε αν συμβει το ιδιο και για το σχολ. ετος 2016-17? Ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άρα μέσα στον ιουλιο θα βγει ή προκυρηξη από τις περιφέρειες? Ελπίζω να μας ενημερωσετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άρα μέσα στον ιουλιο θα βγει ή προκυρηξη από τις περιφέρειες? Ελπίζω να μας ενημερωσετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή