Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

"Η Εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων" του Δ. Αβδελιώδη...«Σινεμά με τον Φρόυντ»...Κυριακή, 11/12/2016...ΑΘΗΝΑ





Δελτίο Τύπου
«Σινεμά με τον Φρόυντ»
 
Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία συνεχίζει και εφέτος για τρίτη συνεχή χρονιά τον  κύκλο των προβολών ταινιών με τίτλο "Σινεμά με τον Φρόυντ. Ελληνικός κινηματογράφος, πλάνα της εξωτερικής και εσωτερικής μας πραγματικότητας". Ο φετινός κύκλος πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Άστυ, έναν από τους πλέον ιστορικούς κινηματογράφους της πόλης της Αθήνας και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γι' αυτό. Παρακολουθούμε ταινίες Ελλήνων δημιουργών και τις σχολιάζουμε με συντελεστές της ταινίας, ψυχαναλυτές και κριτικούς κινηματογράφου.
Σας καλούμε στην  έναρξη του φετινού κύκλου, που  θα γίνει την
Κυριακή, 11/12/2016 και ώρα 11.00
(παρακαλούμε προσέξτε την κατ' εξαίρεση ώρα της προβολής)
στον  κινηματογράφο Άστυ, στην  προβολή της ταινίας:
"Η Εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων" του Δ. Αβδελιώδη (1999)
 Συζητούν οι : Δ. Αβδελιώδης, σκηνοθέτης - Χ. Μωρίκης, ψυχαναλυτής
Προλογίζει ο  Γ. Μπράμος, συντονίζει η Μ. Χατζηανδρέου.
Η ιστορία διαδραματίζεται  στο Θολοποτάμι της Χίου το 1960. Μετά το θάνατο του αγροφύλακα του χωριού, το τοπικό συμβούλιο ζητά από τον αγρονόμο το διορισμό αντικαταστάτη. Κανείς αγροφύλακας, όμως, δεν δέχεται τη θέση, λόγω της κακής φήμης του χωριού και του πρόσφατου θανάτου του προηγούμενου αγροφύλακα, ο οποίος συνέβη μάλιστα εν ώρα υπηρεσίας. Τελικά η κοινότητα επανέρχεται, προσφέροντας ένα πρόσθετο οικονομικό κίνητρο για τον αγροφύλακα που θα παρέβλεπε τα παραπάνω και θα δεχόταν τη θέση. Μετά την εξέλιξη αυτή αρχίζει να εκδηλώνεται το ενδιαφέρον των αγροφυλάκων και η θέση δεν αργεί να πληρωθεί. Γρήγορα όμως ο αγρονόμος θα αναγκαστεί να αποσύρει τον αγροφύλακα, αφού αδυνατεί να φέρει εις πέρας την αποστολή του και το ίδιο θα συμβεί και για τους τρεις διαδόχους του. Έτσι,τέσσερις αγροφύλακες διορίζονται διαδοχικά τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Καθένας από τους τέσσερις αγροφύλακες αντιστοιχεί σε μία εποχή του χρόνου, η οποία ταυτίζεται και με την χρονική περίοδο στην οποία υπηρετεί στο χωριό καθώς και με το χαρακτηριστικό γνώρισμα-αδυναμία του αντίστοιχου αγροφύλακα (καλοκαίρι-οκνηρία, χειμώνας-χαρτοπαιξία, άνοιξη-έρωτας).
Πρόκειται για μία εξαιρετική ηθογραφική ταινία εποχής με καταπληκτική φωτογραφία και γοητευτικούς χαρακτήρες.
Πρωταγωνιστούν: Α. Μαλάντη, Ά. Παντελαράς, Τ. Αγόρης, Γ. Τσουμπαριώτης, Σ. Μακρίας, Π. Λούρος, Η. Πετροπουλέας, Δ. Αυγουστίδης.
 
Η ταινία έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία ανάμεσά τους το ΓΔ κρατικό βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, το κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας, το βραβείο Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου και το βραβείο FIPRESCI. Έλαβε επίσης τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ συμμετείχε και σε πολλά ακόμη διεθνή Φεστιβάλ.



Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία σε συνεργασία με τον κινηματογράφο ΑΣΤΥ και τους κριτικούς κινηματογράφου Γ. Μπράμο και Μ. Δημόπουλο, σας καλούν στον 3ο κύκλο των προβολών ΣΙΝΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΡΟΥΝΤ. Σας προτείνουμε να δούμε ελληνικό κινηματογράφο και να συμμετάσχουμε στη συζήτηση μεταξύ ψυχαναλυτών και δημιουργών της 7ης τέχνης, με αφορμή τα πλάνα της εσωτερικής και της εξωτερικής πραγματικότητας, που παριστάνει η ταινία.
Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συναντήσεων για να ακούσουμε από κοινού την τέχνη του ελληνικού κινηματογράφου να μας μιλά για τα θέματα που αφορούν τα άτομα και την κοινωνία, όπως ο ρατσισμός, το ξένο, ο ολοκληρωτισμός, η βία, ο έρωτας, ο θάνατος, μέσα μας και έξω.
Γνωρίζω την πραγματικότητα σημαίνει για τους ψυχαναλυτές τη μετασχηματίζω, την ερμηνεύω, τη ντύνω με εικόνες, την κάνω αισθητή και νοητή,  με το ψυχικό μου έργο (φαντασία, όνειρο, κλπ).  Αυτό κάνει και ο κινηματογράφος. Η ψυχαναλυτική συνεδρία και η προβολή μιας κινηματογραφικής ταινίας, συνιστούν ταυτόχρονα μια προσωπική εμπειρία συνάντησης με τον εαυτό και μια δημιουργία ενός κοινού κόσμου. Και οι δύο χωρίζουν τη μέρα από τη νύχτα, δημιουργώντας τη συνθήκη που μας επιτρέπει να παλινδρομήσουμε, να πάρουμε μια προσωρινή απόσταση από την εξωτερική πραγματικότητα για να στραφούμε μέσα μας, να επεξεργαστούμε τις εμπειρίες μας, να τους δώσουμε εικόνες, να τις παραστήσουμε, να τους δώσουμε σενάρια και νόημα, όπως κάνουμε με τα όνειρα που βλέπουμε τη νύχτα. Για την ψυχανάλυση και για τον κινηματογράφο η ψυχική και η εξωτερική πραγματικότητα είναι ταυτόχρονα ένα δημιούργημα και ένα εύρημα. Ελπίζουμε αυτές οι συζητήσεις μεταξύ ψυχανάλυσης και κινηματογράφου να δημιουργήσουν έναν κοινό κόσμο γόνιμων ευκαιριών ανταλλαγής και εύρεσης της πραγματικότητας.
Εκ μέρους των μελών της Επιτροπής Κινηματογράφου,
Σωτήρης Μανωλόπουλος, Μαρία Χατζηανδρέου, Ελίζα Νικολοπούλου, Δέσποινα Εμπέογλου, Αριέλλα Ασέρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου