Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

"Ενημέρωση για επικείμενες συμβάσεις του κλάδου μας με τον ΕΟΠΥΥ"



 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι, 22 Δεκεμβρίου 2016

Σήμερα στις 12:00 πραγματοποιήθηκε, κατόπιν σχετικής προσκλήσεώς μας, συνάντηση με την Eπιτροπή Διαπραγματεύσεων του ΕΟΠΥΥ. Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει, επιβεβαιώθηκε ότι προκειμένου να υπάρχει πληρωμή των λογοθεραπειών από τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει οι λογοθεραπευτές να ενταχθούν από 1.1.2017 σε καθεστώς ατομικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ. Η άμεση υπογραφή ατομικών συμβάσεων παρουσιάστηκε ως προαπαιτούμενο – μνημονική υποχρέωση και όπως ενημερωθήκαμε από την Επιτροπή μόλις χθες ψηφίστηκε και η σχετική τροπολογία, το τελικό κείμενο της οποίας και οι ίδιοι αγνοούσαν.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν 5 σύλλογοι λογοθεραπευτών και το σωματείο των ιδιοκτητών των Κέντρων.
Μας ζητήθηκε να συνεργαστούμε για την τελική διαμόρφωση ενός έτοιμου από την Επιτροπή προσχεδίου συμβάσεως, το οποίο θα μας έδιναν στο τέλος της συνάντησης, και ζήτησαν να έχουν τις παρατηρήσεις μας μέχρι αύριο!
Αρνηθήκαμε ομόφωνα, διαμαρτυρηθήκαμε για το κατεπείγον και τον τρόπο και τον χρόνο που μας τέθηκε – για μια σύμβαση που κρίνει το μέλλον της άσκησης του επαγγέλματός μας – και ζητήσαμε να μας δοθεί κάποια προθεσμία τουλάχιστον προκειμένου να τεθεί το θέμα στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων και μετά να ακολουθήσει η όποια διαπραγμάτευση με την συναίνεση της πλειοψηφίας των μελών μας.
Η Επιτροπή μας ζήτησε να διατυπώσουμε τους λόγους της αιτούμενης προθεσμίας καθώς και να ορίσουμε ένα συγκεκριμένο, σύντομο όμως, χρονικό περιθώριο, ώστε να μεταφέρει το αίτημα μας στην Διοίκηση.
Στη συνέχεια διατυπώσαμε πλήθος ενστάσεων και προβληματισμών για τη σύμβαση, επί της αρχής και όχι επί του σχεδίου, το οποίο δεν γνωρίζαμε και μας χορηγήθηκε μόλις με το κλείσιμο την συνάντηση. Η Επιτροπή επίσης μας ενημέρωσε ότι το σχέδιο αυτό είναι απόρρητο, ότι δεσμευόμεθα από το απόρρητο αυτό σύμφωνα με τον νόμο ως συμμετέχοντες στην συνάντηση και ότι δεν θα πρέπει να κοινοποιηθεί στα μέλη μας προς αποφυγή διαρροής του. Το περιεχόμενο του κειμένου αυτού θα πληροφορηθείτε στην Γενική Συνέλευση που θα συγκαλέσουμε άμεσα σε περίπτωση που δοθεί παράταση από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Στο μεταξύ έχει συσταθεί από έμπειρα μέλη του Συλλόγου μας Ομάδα που θα επεξεργαστεί το σχέδιο αυτό.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Καταλαβαίνουμε και συμμεριζόμαστε το άγχος και την αγωνία σας. Υπάρχουν πολλές απορίες για τις οποίες δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να σας απαντήσουμε. Συνοπτικά όμως να σας ενημερώσουμε για τα εξής, τα οποία συνάγονται από τις δύο συναντήσεις στον ΕΟΠΥΥ:
α) σε περίπτωση υπογραφής της ατομικής σύμβασης, ακόμη κι αν αυτή υπογραφεί την 1.1.2017, η πρώτη πληρωμή που θα ακολουθήσει θα είναι στην καλύτερη περίπτωση εντός Μαΐου (οι πληρωμές των ασφαλισμένων θα σταματήσουν) με την δέσμευση του ΕΟΠΥΥ για πληρωμή εντός 90 ημερών από την υποβολή συγκεντρωτικού τιμολογίου μηνός μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μηνός.
β) επί των προς πληρωμή ποσών θα γίνεται υποχρεωτική βάσει νόμου έκπτωση επί του τζίρου (rebate), το ποσοστό και την κλιμάκωση του οποίου μας ζητούν να προτείνουμε εμείς.
γ) αν δεν υπογραφούν συμβάσεις ή μέχρι να υπογραφούν οι υπηρεσίες μετά την 1.1.2017 δεν θα αποδίδονται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα
Για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώσουμε,

Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος
Βασίλης Μύρκος

Υ.Γ.: Ήδη, ενώ ετοιμάζαμε προς ενημέρωσή σας το παρόν κείμενο καθώς και το αίτημα χορήγησης της προθεσμίας για διαπραγματεύσεις (κατά την οποία να εξακολουθεί να ισχύει το παλιό σύστημα πληρωμών των λογοθεραπειών), η Επιτροπή έστειλε νέα πρόσκληση συζήτησης του σχεδίου για αύριο, χωρίς να λάβει υπόψη της όσα συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου