Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

"Μάχες χαρακωμάτων για τους διορισμούς"



Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, μετά τη δημοσιοποίηση του συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση, το οποίο εξισώνει τα κριτήρια προϋπηρεσίας και ακαδημαϊκών προσόντων. Η έναρξη της διαβούλευσης, την παραμονή των Χριστουγέννων, σηματοδότησε έναν γύρο έντονης αντιπαράθεσης.
Οι καταγγελίες της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) για «εμπόριο ελπίδας» προς τους νέους αδιόριστους και την «περιφρόνηση» των παλιών προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του υπουργείου, το οποίο κατηγόρησε τη ΔΟΕ για «ανέξοδη αντιπολίτευση», παραπέμποντας στην υποχρέωση σεβασμού «των συνταγματικών επιταγών και των αποφάσεων του ΣτΕ».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Νικηφόρος Κωνσταντίνου, με επιστολή του στον υπουργό, επιτίθεται μιλώντας για «αποφάσεις ερήμην του κλάδου» και παραθέτοντας τη θέση της Ομοσπονδίας για το σύστημα διορισμού στην εκπαίδευση, όπως αποφασίστηκε πέρυσι τον Ιούλιο στο συνέδριο της ΟΛΜΕ.
Βασικό επιχείρημα στην κριτική του κ. Νικηφόρου για το σύστημα μοριοδότησης είναι η ύπαρξη ελάχιστων δωρεάν μεταπτυχιακών και, συνεπώς, η επιβάρυνση των ενδιαφερομένων. Κάτι που έχει φυσικά βάση λογικής, αλλά από την άλλη διαψεύδεται σε σημαντικό βαθμό από την ίδια την πραγματικότητα, καθώς είναι πολλοί οι αδιόριστοι οι οποίοι έχουν ήδη αποκτήσει τίτλους πέραν του βασικού.
Εξού και ο υπόγειος εμφύλιος ανάμεσα στους νέους και τους παλιούς. «Δεν έχουμε τα χρήματα για μεταπτυχιακά», λένε οι τελευταίοι, παραπέμποντας στην αμαρτωλή –είν' η αλήθεια– ιστορία των εξ αποστάσεως σπουδών κυρίως σε Κύπρο ή Βαλκανικές χώρες. «Εμείς που πιεστήκαμε τόσο πολύ και καταφέραμε ν' αποκτήσουμε κι άλλους τίτλους, γιατί να μη μοριοδοτηθούμε;», αναρωτιούνται οι άλλοι.
Το φιτίλι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο υπουργείο και τις Ομοσπονδίες είχε ανάψει λίγες μέρες νωρίτερα, στις 20 Δεκεμβρίου, όταν ο κ. Γαβρόγλου κάλεσε τα Δ.Σ. των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών να συζητήσουν για το νέο σύστημα το πρωί στη Βουλή, αλλά εκείνα αρνήθηκαν και πήγαν στο ραντεβού διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο, αργότερα το μεσημέρι.
Ο υπουργός τούς προσήψε πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ οι συνδικαλιστές τον κατηγόρησαν για παραπλάνηση και υπονόμευση της κινητοποίησης.
Η ΔΟΕ μάλιστα κατηγόρησε το υπουργείο για «δημαγωγία, αναλήθειες και συκοφάντηση των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών».
Στον χορό της αντιδικίας μπήκε και η Ομοσπονδία εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΣΕΕΠΕΑ), δηλώνοντας ότι η πρόταση των κριτηρίων δεν τους καλύπτει, ενώ, συντασσόμενη με τις άλλες Ομοσπονδίες, ζητά ξεκάθαρα να προσμετρηθεί όλη η προϋπηρεσία στα κριτήρια μοριοδότησης.

Βαριά ατμόσφαιρα

Κρίνει αναγκαία, ωστόσο, μια συνάντηση και διαβούλευση των τριών εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών με τον υπουργό Παιδείας. Το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι αρνητικό, όμως η ατμόσφαιρα είναι βαριά και δημιουργεί αβεβαιότητα. Κοντός ψαλμός… Η διαβούλευση, πάντως, λήγει στις 4 Ιανουαρίου.
Η ανακοίνωση της ΔΟΕ, που ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης, εκδόθηκε παραμονή Χριστουγέννων, ξεκαθαρίζοντας πως το νέο σύστημα διορισμών «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την εκπαιδευτική κοινότητα».
Επισημαίνοντας, ακόμα, πως «επανειλημμένα έχει δημοσιοποιήσει και καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας την πρότασή της – απόφαση της 87ης Γενικής Συνέλευσης», τονίζει πως «δεν κρύβεται πίσω από προσχηματικές ερμηνείες των αποφάσεων του ΣτΕ, όπως κάνουν το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση για να καμουφλάρουν την πολιτική τους, αλλά παλεύει για την αληθινή αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας των, επί σειρά ετών, αναπληρωτών».
Σημειώνει ότι «το σύστημα που ανακοινώθηκε, ουσιαστικά απαξιώνει την προϋπηρεσία και το πτυχίο και οδηγεί σε ένα αέναο κυνήγι τίτλων και προσόντων με όρους ανισότητας», και κατηγορεί την κυβέρνηση για «υποσχεσιολογία» και μηδενικούς διορισμούς, ανατροπή των καταλόγων χιλιάδων εργαζόμενων αναπληρωτών, με αποτέλεσμα να στερούνται πολλοί την ελπίδα του μόνιμου διορισμού και της επαναπρόσληψής τους, όπως και για εμπαιγμό χιλιάδων ανέργων και νέων πτυχιούχων.
Το υπουργείο ανταπέδωσε: «Είναι απολύτως κατανοητή η επιθετικότητα της ανακοίνωσης της ΔΟΕ τρεις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του νέου συστήματος διορισμών και η πλήρης έλλειψη τοποθέτησης επί συγκεκριμένων ζητημάτων».
Για το σύστημα διορισμού αναφέρει ότι:
■ βασίζεται στις αρχές της δικαιοσύνης, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας,
■ σέβεται την προσφορά των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα δύσκολα χρόνια της κρίσης γι’ αυτό μοριοδοτεί, για πρώτη φορά, την προϋπηρεσία των 120 μηνών,
■ δίνει τη δυνατότητα στους νέους πτυχιούχους να διεκδικήσουν το αυτονόητο
■ είναι υποχρεωμένο και λαμβάνει υπόψη τις συνταγματικές επιταγές και τις αποφάσεις του ΣτΕ, ώστε να επιτευχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος από τυχόν προσφυγές στη Δικαιοσύνη.
«Το ΥΠΠΕΘ αφενός συμμερίζεται το αίτημα της ΔΟΕ για διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών και αυτό υλοποιεί για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια και αφετέρου αναλαμβάνει με υπευθυνότητα το χρέος του να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.
Τα μέλη, λοιπόν, του Δ.Σ. της ΔΟΕ θα πρέπει να τοποθετηθούν με απόλυτη σαφήνεια ως προς τα παραπάνω και να αφήσουν έστω και για λίγο την ανέξοδη αντιπολίτευση, διότι κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί συνταγματικές επιταγές και δικαστικές αποφάσεις», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου.
 
 Αννα Ανδριτσάκη
 
Έντυπη έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου