Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

"Η αδράνεια του Υπουργείου Παιδείας σε θέματα που αφορούν εκπαιδευτικούς με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις"


 Ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας από εκπαιδευτικό

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

είμαι αναπληρωτής εκπαιδευτικός καθώς και Άτομο με Αναπηρία, διότι πάσχω από ένα σοβαρό χρόνιο νόσημα.

Όταν η πολιτική παράταξη στην οποία ανήκετε ανέλαβε την εξουσία, υποσχέθηκε την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας, όπως τα άτομα με αναπηρία.

1) Έτσι, μεταξύ άλλων, η πολιτική ηγεσία ζήτησε από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) να συνεδριάσει για την επικαιροποίηση του ΠΔ.50/95 (άρθρο 13) δεδομένου ότι σε πολλές παθήσεις η ιατρική ορολογία ήταν ξεπερασμένη, ενώ πολλές άλλες χρόνιες παθήσεις δεν περιλαμβάνονταν καθόλου. Η γνωμοδοτική απόφαση εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2016 ομόφωνα από την ολομέλεια του ΚΕΣΥ εντάσσοντας πολλές νέες παθήσεις.
Παρά το γεγονός ότι αφορά ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, το Υπουργείο Παιδείας αδρανεί προκλητικά. Το ίδιο ακριβώς θέμα έθεσε και η ΕΣΑμεΑ στην κυρία Τζούφη η οποία δήλωσε αναρμόδια για να απαντήσει και παρέπεμψε το θέμα σε εσάς (ο σχετικός σύνδεσμος με το δελτίο τύπου της ΕΣΑμεΑ εδώ).
2) Ένα δεύτερο ζήτημα το οποίο είναι και πολύ επίκαιρο είναι το νέο σύστημα μόνιμων διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με το νόμο 4460/2016, άρθρο 25, παράγραφος ε, προβλέπεται το 10% των θέσεων να καλύπτεται από άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω από τα ΚΕ.Π.Α. Εξάλλου, η ποσόστωση αυτή εφαρμόζεται ήδη σε όλους τους διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ του δημοσίου, εκτός της εκπαίδευσης.
Επομένως, κύριε Υπουργέ, σας ερωτώ:
1) Τι προτίθεστε να κάνετε για τις μεταθέσεις/τοποθετήσεις εκπαιδευτικών με αναπηρία σε μέρη που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ατόμων αυτών; Δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη η γνωμοδοτική απόφαση του ΚΕ.Σ.Υ., ενός αντικειμενικού οργάνου αποτελούμενου εξ’ ολοκλήρου από γιατρούς ποικίλων ειδικοτήτων;
2) Το νέο σύστημα προσλήψεων θα προβλέπει ώστε το 10% των θέσεων να καλύπτονται από άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία 50% και άνω, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος 4460/2016;

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει.

(Από έναν εκπαιδευτικό που πιστεύει ακόμα ότι "Το δίκιο θα γίνει πράξη")

vouliwatch.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου