Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

"Σφοδρές αντιδράσεις για τα κριτήρια διορισμών των εκπαιδευτικών"


Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου ένα σύστημα διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών στην εκπαίδευση το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το σύστημα που ανακοινώθηκε, ουσιαστικά απαξιώνει την προϋπηρεσία και το πτυχίο και οδηγεί σε ένα διαρκές κυνήγι τίτλων και προσόντων με όρους κοινωνικής ανισότητας.

Πριμοδοτούνται οι έχοντες την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν επιπλέον προσόντα (μεταπτυχιακά κ.ά.), ενώ εκείνοι που είναι υποχρεωμένοι εξ ανάγκης να εργαστούν «καταδικάζονται».

Το γεγονός έχει προκαλέσει αγανάκτηση, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι στο βωμό του προσοντολογίου.

Εν τω μεταξύ παρατηρούνται περίεργες παρεμβάσεις στη δημόσια διαβούλευση στην οποία έχει τεθεί το σχετικό σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με καταγγελίες των ενδιαφερομένων δεν αναρτώνται στην πλατφόρμα της  διαβούλευσης σχόλια που τάσσονται υπέρ της προϋπηρεσίας. Υπάρχουν, μάλιστα, καταγγελίες ακόμη και για διαγραφή σχολίων, χωρίς να υπάρχει λόγος!

Συγκεκριμένα το σχόλιο του κ. Λάμπρου Σιδερά που ήταν δέκατο στη σειρά, «κατέβηκε», ενώ υπάρχει το 9ο  και το 11ο  σχόλιο!

Σχόλια:
1. « Το νομοσχέδιο απαξιώνει την προϋπηρεσία χιλιάδων αναπληρωτών που τα τελευταία χρόνια κρατάνε ανοιχτά τα σχολεία σε όλη τη χώρα. Οι προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων τα τελευταία 10 χρόνια γίνονται με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία κτήσης πτυχίου. Τώρα που φτάσαμε στους μόνιμους διορισμούς θα αλλάξουμε τα κριτήρια; Τέτοια υποστήριξη στο κεφάλαιο και το χρήμα δεν ξανάγινε. Είναι δυνατόν το νέο σύστημα να ισοβαθμίζει τους αναπληρωτές που δουλεύουν 10 χρόνια σε όλη την Ελλάδα με κάποιον που δεν έχει καθόλου προϋπηρεσία και απλά είχε χρήμα για να αποκτήσει μεταπτυχιακά κτλ ακαδημαϊκά προσόντα; Αυτή είναι η αριστερή κυβέρνηση; Με το νομοσχέδιο αυτό, το κέρδος και τα επιχειρηματικά συμφέροντα αποκτούν πρόσβαση στη δημόσια παιδεία. Να αποσυρθεί άμεσα και να έρθει νέο μεταβατικό με κριτήρια α) προϋπηρεσία β) ημερομηνία κτήσης πτυχίου»
2. "Αυτό είναι το «ευχαριστώ» στους αναπληρωτές που κρατούν ανοιχτά επί δέκα χρόνια τα σχολεία;  Ο συνάδελφος μου, ο γυμναστής που έχει μόνο το πτυχίο του  και 127 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας δεν θα διοριστεί; Και θα κατρακυλήσει στον πίνακα και επομένως ή θα ξεσπιτωθεί στα 50 του ή θα μείνει άνεργος; Απαράδεκτο το ταβάνι και ανήθικο χτύπημα στους αναπληρωτές  η ελάχιστη και αστεία ποσόστωση στην προϋπηρεσία (50%). Όποιος δηλαδή δεν είχε την πολυτέλεια των μεταπτυχιακών- διδακτορικών και έτρεχε με τις βαλίτσες από νησί σε νησί, θα απολυθεί; Αυτές είναι οι ίσες ευκαιρίες που επικαλείστε; Που είναι ένα μεταβατικό στάδιο όπως πάντα προβλεπόταν για τους αναπληρωτές; Πρώτα να αποκαταστήσετε τους αναπληρωτές και μετά να μιλήσουμε για την κρατική και δωρεάν επιμόρφωσή μας. Διαμαρτύρομαι έντονα και για το σχόλιο του Λάμπρου Σιδερά που ήταν 10ο στη σειρά και ενώ υπάρχει το προηγούμενο και το επόμενο, κατέβηκε! Εκτός από απολύσεις αναπληρωτών, κάνετε και επιλεκτική λογοκρισία"

artinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου