Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

"Την Άνοιξη του 2019 θα προκηρύξουμε και τους διορισμούς του 2020" - Συνέντευξη του Υπουργού Κώστα Γαβρόγλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM»



 Ανακοίνωση ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Κώστα Γαβρόγλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM»

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», με αφορμή την ψήφιση χθες του νομοσχεδίου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
  • «Είμαστε υποχρεωμένοι να προτείνουμε ένα σύστημα, το οποίο να έχει μία ισορροπία, να είναι δίκαιο για όλους»,
  • «Το Σύνταγμα λέει με σαφήνεια ότι όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση στο επάγγελμα με βάση τα κριτήρια αξιοκρατίας. Όλοι οι συνταγματολόγοι μας λένε ότι πρέπει να υπάρχουν ισόρροπα κριτήρια, να ισορροπεί η προϋπηρεσία με τα επιστημονικά κριτήρια. Μάλιστα ορισμένοι λένε ότι τα επιστημονικά θα πρέπει να είναι παραπάνω από την προϋπηρεσία. Στους 150.000 εν δυνάμει υποψηφίους προς διορισμό υπάρχουν κάποιοι που έχουν μεγάλη προϋπηρεσία. Υπάρχει μία τεράστια κατηγορία ανθρώπων που δεν έχει καθόλου. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν πολλά επιστημονικά προσόντα κι άλλοι που έχουν ελάχιστα». 
  • «Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει μία -ηχηρή, ομολογώ- μειοψηφία να θέλει να αποκλείσει δεκάδες χιλιάδες νεότερα άτομα. Υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που λένε ότι επειδή έχουν μεγάλη προϋπηρεσία ουσιαστικά δεν έπρεπε να μετρήσουν καθόλου τα επιστημονικά κριτήρια. Κάποιος που έχει πάνω από 8 χρόνια προϋπηρεσία και προσμετράμε και το πτυχίο του, αυτός ο άνθρωπος σίγουρα θα είναι διορισμένος».
  • «Τον γραπτό διαγωνισμό τον καταργούμε διότι δεν θεωρούμε ότι είναι επιστημονικά έγκυρος, ανεξαρτήτως αν είναι αδιάβλητος -που είναι».
  • «Δεν έχω καταλάβει τι προτείνουν όλοι αυτοί που διαδηλώνουν ή, αν το έχω καταλάβει σωστά, τότε υπάρχει ένα θέμα: Όλοι αυτοί λένε, οι συμβασιούχοι οι προσωρινοί να μετατραπούν σε μόνιμους. Αυτό το απαγορεύει το Σύνταγμα. Το δεύτερο όμως είναι το εξής: Με ποιο σύστημα θα γίνει; Παρακάλεσα τον κ. Κουτσούμπα να μας προτείνει με ποιο σύστημα θα γίνει αυτό. Δεν πήρα απάντηση, παρά μία επιθετικότητα».
  • «Η αντιπολίτευση διά του αρχηγού της έχει εκφραστεί με σαφήνεια ότι δεν θέλει διορισμούς  -το είπε στον ΑΝΤ1 ο κ. Μητσοτάκης πριν από 2-3 μέρες- και μάλιστα οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αρνήθηκαν να πάρουν θέση επ' αυτού του ζητήματος. Κατά τη γνώμη μου είναι μείζον το πολιτικό ζήτημα. Μετά από 10 χρόνια αδιοριστίας στην εκπαίδευση, με τόσους αναπληρωτές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται και λέει ‘εγώ δεν θέλω διορισμούς’, δεν λέει ‘εγώ θα τους διορίσω με το τάδε σύστημα’. Εμείς λέμε ότι θα γίνουν 15.000 μόνιμοι διορισμοί και το 2019 θα γίνουν οι πρώτοι 4.500. Γι' αυτούς υπάρχει εγγραφή στον προϋπολογισμό. Για αυτούς που θα γίνουν το 2019 υπάρχει εγγραφή -ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει τι θα γίνει σε 3 χρόνια, σε 5 χρόνια, ο προϋπολογισμός του κράτους είναι για ένα χρόνο. Ανακοινώσαμε 15.000 διορισμούς, για τους 4.500 οι πιστώσεις είναι σαφείς. Την Άνοιξη του 2019 θα προκηρύξουμε και τους διορισμούς του 2020, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να διοριστούν στο 2020 όσο γίνεται πιο νωρίς».

Δείτε το video  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου