Τρίτη 30 Απριλίου 2013

11ο Συνέδριο της Nέας Λακανικής Σχολής-ΑΘΗΝΑ, 18 & 19 ΜΑΪΟΥ 2013




11ο Συνέδριο της Nέας Λακανικής Σχολής-ΑΘΗΝΑ, 18 & 19 ΜΑΪΟΥ 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

11ο Συνέδριο της Nέας Λακανικής Σχολής


Στις 18 και 19 Μαΐου 2013 θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 11ο ψυχαναλυτικό Συνέδριο της Nέας Λακανικής Σχολής (ΝΛΣ), που συμπίπτει με τα δέκα χρόνια από την ίδρυσή της,  με θέμα «Το ψυχωτικό υποκείμενο στην Geek εποχή - Τυπικότητα και συμπτωματικές επινοήσεις». Στο Συνέδριο θα παρευρεθούν ψυχαναλυτές από την Ευρώπη (Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Αγγλία, Δανία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρωσία), το Ισραήλ και τον Καναδά.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα επικεντρωθούν στο τι ονομάζουμε ψύχωση στην κλινική πρακτική σήμερα και ειδικότερα στη λακανική αντίληψη της ψύχωσης. Η ψύχωση, η νεύρωση και η διαστροφή αποτελούν τρεις κλινικές δομές που αντιστοιχούν σε διαφορετικές υποκειμενικές στάσεις ως προς το φροϊδικό οιδιπόδειο σύμπλεγμα ή, με λακανικούς όρους, τη λειτουργία του Ονόματος-του-Πατέρα (ΟΠ) ως εγγυητή του νόμου και της επιθυμίας. Όμως η παλιά συμβολική τάξη δεν υφίσταται πλέον και ο σύγχρονος πολιτισμός μάς κατακλύζει από τεχνολογικά αντικείμενα, δημιουργώντας νέα συμπτώματα που δεν εντάσσονται στην κλασική νοσογραφία. Το σύγχρονο υποκείμενο, αποπροσανατολισμένο, συνδέεται με τα αντικείμενά του που απολαμβάνει με αυτιστικό τρόπο και συνεπώς ο εθισμός γενικεύεται ως στυλ ζωής. Η σύγχρονη δηλαδή εκδοχή του πολιτισμού αποτυπώνεται στην απόλαυση του Ενός-ολομόναχου, εγκλωβισμένου ωστόσο ανάμεσα στο άγχος και την πλήξη. Το σύμπτωμα που δεν είναι απλά μια δυσλειτουργία προς εκρίζωση, επιτελεί πλέον το ρόλο που είχε πριν το ΟΠ, αποτελεί έναν εναλλακτικό κοινωνικό δεσμό και δηλώνει την ιδιαιτερότητα ενός υποκειμένου.

Τα ζητήματα που θα εξεταστούν στο Συνέδριο θα είναι οι μορφές λόγου μέσω των οποίων το ψυχωτικό υποκείμενο εντάσσεται στον πολιτισμό στηριζόμενο στις συμπτωματικές επινοήσεις του, οι νέες μορφές κοινωνικών δεσμών μέσω των κοινωνικών δικτύων και των παιχνιδιών on line, η μηχανοποίηση του σώματος από την επιστήμη, η σύνδεση των αντικειμένων με το σώμα.

Ξεχωριστή ενότητα θα αποτελέσουν οι μαρτυρίες ψυχαναλυτών της Σχολής για το τέλος της προσωπικής τους ψυχανάλυσης, δηλαδή για το πέρασμά τους από τη θέση του ψυχαναλυόμενου στη θέση του ψυχαναλυτή, που για τον Λακάν αποτελεί τον πυρήνα της ψυχαναλυτικής εμπειρίας.

Στο Συνέδριο θα παρευρεθεί και ο Ζακ-Αλέν Μιλέρ, ιδρυτής και πρώην Γενικός Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ψυχαναλυτικής Εταιρείας (AMP), Διευθυντής του Ινστιτούτου του Φροϊδικού πεδίου, που από το 1972, στο εβδομαδιαίο του μάθημα «Λακανικός προσανατολισμός», διαφωτίζει και προάγει τη λακανική διδασκαλία.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, στο κτήριο του Πανεπιστημίου «Κ. Παλαμάς», θα εκτίθενται έργα των καλλιτεχνών Ελένης Ζούνη, Λίνας Μπέμπη, Αντωνίας Μαντζούκα και Παναγιώτη Λιναρδάκη.

Πληροφορίες για τις εγγραφές στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας της ΝΛΣ: /default.aspx?page=Pag_139 και στην ιστοσελίδα της ΝΛΣ: http://www.amp-nls.org/page/gb/25/congress.


Επαμεινώνδας Θεοδωρίδης

Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας της ΝΛΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου