Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Η «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ! ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!








Eδώ και καιρό και με αφορμή την κρίση ξεδιπλώνεται μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους. Kατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ατομικές συμβάσεις εργασίας. Με πρόσχημα, μάλιστα, την καταπολέμηση της ανεργίας, η επίθεση αυτή παίρνει και τη μορφή της “δημιουργίας θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα”.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε περίπου 57.000 άνεργους, έχουν διάρκεια πέντε μήνες, με αμοιβή 25 ευρώ την ημέρα (ή το πολύ 625* ευρώ το μήνα), τις ασφαλιστικές εισφορές να πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ (δηλ. με χρήματα που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι), χωρίς επιδόματα αδείας, δώρα γιορτών, τριετίες ή άλλα επιδόματα που απορρέουν από τις σπουδές και την ειδίκευση του εργαζόμενου.

Η αλήθεια είναι ότι τα προγράμματα αυτά αποτελούν μια πιλοτική προσπάθεια δημιουργίας ενός είδους «εργαζομένου» εντελώς στερημένου από βασικά δικαιώματα, υποταγμένου και παγιδευμένου σε μια βασανιστική κατάσταση μεταξύ ανεργίας και νεο-δουλείας. Αυτός είναι ο λόγος που οι «ωφελούμενοι», όπως χαρακτηρίζονται όσοι προσλαμβάνονται στα προγράμματα αυτά, υποχρεώνονται να υπογράφουν συμβάσεις με όρο την παραίτησή τους από την προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Δεν πρόκειται απλά για μια κακοπληρωμένη εργασία αλλά, ουσιαστικά, για ενοικιαζόμενη εργασία, με εταιρίες ενοικίασης τις διάφορες ΜΚΟ που τρέχουν να τσεπώσουν το 5% των αποδοχών των εργαζόμενων. Και το πιο εξωφρενικό είναι ότι μια από τις μεγαλύτερες τέτοιες εταιρίες ενοικίασης είναι η ίδια η ΓΣΕΕ, η οποία μέσω των ΚΕΚ του Ινστιτούτου Εργασίας της (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) αλλά και διαφόρων εργατικών κέντρων, απασχολεί σχεδόν 20.000 άτομα σε τέτοια προγράμματα σε αρκετούς δήμους τόσο της Αττικής, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας. Με άλλα λόγια, η ΓΣΕΕ, στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της ανεργίας, προωθεί έμπρακτα την καταστροφή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, την προώθηση και θεσμοθέτηση της ενοικιαζόμενης εργασίας,  καταπατώντας την ίδια την Εθνική Συλλογική Σύμβαση που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται!

Οι «τυχεροί» που προσληφθήκαμε στα προγράμματα βιώνουμε κιόλας από πρώτο χέρι τι μας επιφυλάσσουν: καθυστερήσεις στην πληρωμή ακόμα κι αυτών των πενιχρών αποδοχών, αμφισβήτηση όλων των εργασιακών μας δικαιωμάτων – άδειες, υπερωρίες, το δικαίωμα στην απεργία είναι «άγνωστες λέξεις». Επειδή επιπλέον, όπως λένε οι ίδιοι οι μόνιμοι στους φορείς απασχόλησης, τα προγράμματα στην πλειοψηφία τους καλύπτουν θέσεις πάγιων και διαρκών αναγκών, είναι συνηθισμένο να τοποθετούμαστε σε θέσεις εντελώς άσχετες με το αντικείμενό μας ή ακόμα και το αντικείμενο που έχουμε προσληφθεί: καθαριστές σερβίρουν ως τραπεζοκόμοι σε παιδικούς σταθμούς, ψυχολόγοι δουλεύουν στο Πρωτόκολλο σε δήμους και νοσοκομεία, κοινωνικοί λειτουργοί κλείνουν τηλεφωνικά ραντεβού, διοικητικοί εργάζονται ως τραυματιοφορείς και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Με άλλα λόγια εκεί που η διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών αφήνει κενά, αυτά καλύπτονται με «φθηνούς», ανακυκλώσιμους εργαζόμενους.

Αντίθετα από ό,τι προσπαθούν να πείσουν τα αφεντικά των ΜΚΟ και των φορέων, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δεν είναι μια μορφή «επιδοτούμενης απασχόλησης» ούτε φυσικά «εθελοντισμός». Συνεπώς όσοι προσλαμβάνονται σε αυτά είναι εργαζόμενοι και οι συμβάσεις τους είναι συμβάσεις εργασίας για τις οποίες πρέπει να ισχύουν οι αναγκαστικές διατάξεις του εργατικού δικαίου. Με άλλα λόγια:
  • η πληρωμή πρέπει να γίνεται με μισθό για την καταβολή του οποίου υπεύθυνος είναι και ο άμεσος και ο έμμεσος εργοδότης,
  • όσον αφορά τις άδειες, τα επιδόματα, το δικαίωμα στην απεργία κ.λπ. υπερισχύει το εργατικό δίκαιο.
Το πρώτο πράγμα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε όσοι δουλεύουμε στα προγράμματα είναι να υπογράφουμε την όποια σύμβαση συμπληρώνοντας ρητά «με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος». Αυτή είναι μια πρώτη γραμμή άμυνας στην απαλλοτρίωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, μια πρώτη μορφή αμφισβήτησης του άθλιου μοντέλου εργαζόμενου που οι συμβάσεις αυτές προσπαθούν να επιβάλλουν.

 


ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΣ!



Μπροστά στην επίθεση αυτή οι εργαζόμενοι στα προγράμματα “κοινωφελούς εργασίας” δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γίνονται σε σταθερή βάση, τόσο στην Αθήνα (Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό στα γραφεία των ΜΚΟ “Ευθύτυπος” και “Εργοερευνητική”), όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα (Πάτρα, Γιάννενα, Σάμος). Το βασικό αίτημα είναι ίδιο: καταβολή των δεδουλευμένων στην ώρα τους.

Οι αγώνες αυτοί έχουν ήδη φέρει ήδη τα πρώτα νικηφόρα αποτελέσματα. Οι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, που κορυφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με μαζικές συγκεντρώσεις και καταλήψεις του Δημαρχείου της Πάτρας, είχαν ως αποτέλεσμα να πληρωθεί η πρώτη δόση των δύο μηνών των εργαζόμενων εκεί. Είναι βέβαιο ότι αν αυτοί δεν κινητοποιούνταν, ο χρόνος πληρωμής τους θα παρέμενε στο άγνωστο μέλλον. Αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, ότι όταν οι εργαζόμενοι δε σκύβουν το κεφάλι και δεν υποκύπτουν στους εκβιασμούς, τότε έχουν αποτελέσματα. Αποδεικνύεται ότι ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος αποτελεσματικός.

Στα πλαίσια αυτού του αγώνα, συγκροτήθηκε η Συνέλευση ανέργων / εργαζόμενων στην κοινωφελή εργασία. Η Συνέλευση λειτουργεί και αποφασίζει αμεσοδημοκρατικά, χωρίς ιεραρχίες και έξω από κομματικές λογικές, με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα του καθενός και της καθεμιάς από μας, χωρίς διακρίσεις φύλου, χρώματος ή εθνικότητας. Ο στόχος είναι η ανάπτυξη της συλλογικής αντίστασης στην επίθεση που τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αντιπροσωπεύουν και της πάλης για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων προσλαμβάνονται σε αυτά.

Απέναντι στην ενοικιαζόμενη εργασία που νομιμοποιούν και προωθούν ΟΑΕΔ – ΔΗΜΟΙ – ΜΚΟ – ΓΣΕΕ – ΚΡΑΤΟΣ απαιτούμε:

  • Άμεση αποπληρωμή των οφειλούμενων δεδουλευμένων και πληρωμή από εδώ και στο εξής χωρίς καθυστερήσεις και προσχήματα
  • Πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους στα προγράμματα “κοινωφελούς” εργασίας (επιδόματα, υπερωρίες, άδειες, απεργία)
  • Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των εταιριών ενοικιαζόμενης εργασίας
  • Σταθερή εργασία για όλους και όλες με μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες μας
  • Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις



Συγκροτούμε συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε ΜΚΟ και συντονίζουμε τις δράσεις και τον αγώνα μας.



ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ!

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ!





*Η Συνέλευση Ανέργων/Εργαζόμενων στην Κοινωφελή Εργασία
πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη στις 19:00
στο κτίριο της ΑΣΟΕΕ (Πατησίων 76).


 *490 και 425 ευρώ αυτή τη στιγμή.



Συνέλευση Ανέργων / Εργαζόμενων στην Κοινωφελή Εργασία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου