Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΟ MEGA (27/12/2013) ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ο.Λ.Μ.Ε

 
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΟ MEGA - 27/12/2013

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας   επισήμανε ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, μιλώντας στο Μega.
«Θέλουμε να δώσουμε πρόσβαση στα παιδιά με αναπηρία στη γνώση. Έρχεται νομοσχέδιο για την τεχνολογία. Μας ενδιαφέρει η απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων για όλες τις ειδικότητες αλλά και η επαναξιολόγηση διδακτέας ύλης», τόνισε.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο πολύ σημαντικό παρατηρητήριο βίας. «Μπαίνουμε πάνω στο μαθητή για να σπάσουμε τη σιωπή», είπε τονίζοντας ότι 13 συντονιστές λειτουργούν ανά την Ελλάδα.
Επιπροσθέτως, ο  κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε και στον «έλεγχο» των εκπαιδευτικών, τονίζοντας : «Όταν ένας εκπαιδευτικός παίρνει επιπλέον άδεια και πληρώνεται παραπάνω για το μεταπτυχιακό, κανείς δεν διερευνούσε. Τώρα πια θα φέρνει χαρτί», είπε. Για να συμπληρώσει ότι : «Όταν κάποιος έχει δικαστεί, δεν θα μπορεί να λαμβάνει θέσεις ευθύνης».
Τέλος, σχολίασε το θέμα του εξαμήνου λέγοντας ότι αν βρεθεί ο χρόνος για τη διδακτέα ύλη, μπορεί να μην χαθεί. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το ζήτημα δεν είναι στη δική του αρμοδιότητα.

thepaper.gr



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ο.Λ.Μ.Ε

Σχετικά με τις «μικρές επαναστάσεις» του κ. Συμεών Κεδίκογλου στην πρωινή εκπομπή του MEGA (27-12-13)

«Επαναστάτης χωρίς αιτία» αποδεικνύεται ο Υφυπουργός κύριος Κεδίκογλου, στη σπουδή του να εκφράσει για άλλη μια φορά την απέχθειά του προς τα συνδικαλιστικά – και όχι μόνο – δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Θα ήταν όμως προτιμότερο να αφήσει κατά μέρος τις «μικρές επαναστάσεις» του και να πράξει τα αυτονόητα: να ενημερώνεται καλύτερα και να φροντίζει να πράττει το χρέος του προς τους μαθητές και τις οικογένειές τους καλύπτοντας τα κενά, που εν μέσω των εορτών και του σχολικού έτους υφίστανται ακόμη στα σχολεία και διαψεύδουν τις ελέω επικοινωνίας ανακρίβειες που εκτοξεύονται με ανησυχητικό πια ρυθμό από το Υπουργείο Παιδείας και τους επικεφαλής του.
Ας ενημερώσει, λοιπόν, κάποιος τον κύριο υφυπουργό, ότι οι εκπαιδευτικοί που λάμβαναν εκπαιδευτική άδεια για να εκπονήσουν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους ήταν υποχρεωμένοι να προσκομίζουν κάθε χρόνο βεβαίωση που να αποδεικνύει την πρόοδο ή την ολοκλήρωσή τους. Άλλωστε αυτή ήταν και η ελάχιστη προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειάς τους από έτος σε έτος. Αυτά βέβαια ίσχυαν τον καιρό που οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να πάρουν εκπαιδευτική άδεια για μεταπτυχιακές σπουδές. Τώρα πια οι εκπαιδευτικές άδειες, όπως και η συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, έχουν πρακτικά καταργηθεί.
Η αυτονόητη δήλωση ότι όποιος έχει δικαστεί δεν μπορεί να βρίσκεται σε θέση ευθύνης είναι, πολύ απλά, κενή περιεχομένου. Μάλλον «να έχει καταδικαστεί» θα ήθελε να πει ο κύριος υφυπουργός, κάτι το οποίο ισχύει ούτως ή άλλως (ν. 3848 αρ. 11 παρ. 12. «Δεν επιλέγεται ως στέλεχος της εκπαίδευσης εκ­παιδευτικός ο οποίος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό παράπτωμα από αυτά που ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 109 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, ΦΕΚ 26 Α΄) ή για τον οποίον συντρέχουν τα κωλύματα διορισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ίδιου Κώδικα»).
Κενός περιεχομένου είναι και ο χαρακτηρισμός «μικρή επανάσταση», που αναφέρεται στο επίτευγμα του Υπουργείου Παιδείας να… ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή με σκοπό να καλυφθούν τα κενά! Είναι γνωστό σε όλους ότι τα κενά στα σχολεία δεν καλύπτονται με νομοσχέδια, αλλά με αύξηση των πιστώσεων και νέους διορισμούς. Σε μερικές μέρες μπαίνουμε στο νέο έτος. Το αντιλαμβάνεται αυτό ο κύριος υφυπουργός όταν μιλά για μικρές επαναστάσεις ή έχουν χάσει και οι λέξεις το νόημά τους;
Τέλος, αδυνατούμε ειλικρινά να σχολιάσουμε την εξαγγελία του κυρίου υφυπουργού σχετικά με τον καθορισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Αφήνουμε κι αυτή τη «μικρή επανάσταση» στην κρίση των μαθητών των πολύπαθων ΕΠΑΛ και των γονιών τους. Αλήθεια, γνωρίζει ο κύριος Κεδίκογλου ότι υπάρχουν ακόμα μαθητές που δεν διδάσκονται ούτε τα μαθήματα ειδικότητας στα οποία θα εξεταστούν πανελλαδικά ή πρέπει κάποιος να τον ενημερώσει και γι’ αυτό;
Η μελετημένη και «κατόπιν αξιολόγησης των δομών» επίθεση του υπουργείου στην Τ.Ε.Ε και οι, επιεικώς, απαράδεκτοι χειρισμοί του υπουργείου έριξαν τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ σε μια περιπέτεια (διαθεσιμότητα) που δύσκολα μπορεί ο ανθρώπινος νους να συλλάβει. Άλλη μια «μικρή επανάσταση» κι αυτή, να υποθέσουμε;
Καλή χρονιά ευχόμαστε στον κύριο υφυπουργό και παραμένουμε στη διάθεσή του για να τον ενημερώσουμε για όλα όσα επιμένει να παριστάνει ότι αγνοεί.

Αθήνα 27-12-2013
Από το Γραφείο Τύπου της ΟΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου