Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ 20ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 20-01-2017, στα γραφεία της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. και του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, η Ολομέλεια των Προέδρων των Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας. Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν Πρόεδροι (ή εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι στη θέση προέδρου) των περισσοτέρων  Περιφερειακών Συλλόγων και του υπό ένταξη μέλους-Συλλόγου της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, οι δύο αιρετοί εκπρόσωποι του ΚΥΣΕΕΠ, αιρετοί εκπρόσωποι από 6 ΠΥΣΕΕΠ της επικράτειας, η γενική γραμματέας του ΙΜΕΓΕΕ καθώς και η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α..
Στη συνάντηση, που συντόνισε ο πρόεδρος κος Καρπενησιώτης, συζητήθηκαν: τρέχοντα λειτουργικά, οργανωτικά και οικονομικά ζητήματα, ο σχεδιασμός-συντονισμός ενεργειών συγκέντρωσης υπογραφών από τους περιφερειακούς συλλόγους στο Ψήφισμα για τους μόνιμους διορισμούς και έγινε ενημέρωση για τα υπηρεσιακά θέματα που επεξεργάστηκε η  άτυπη επιτροπή που συστάθηκε  πρόσφατα στο υπουργείο. Επιπρόσθετα συζητήθηκαν : α) το πρόβλημα που προέκυψε με την Ανακοίνωση-Απόφαση του Περιφερειακού Συλλόγου Κ.&Δ. Μακεδονίας για τη μη συμμετοχή του στην Ολομέλεια των Προέδρων, και β) το πρόβλημα που προέκυψε με την υποχρέωση απόσπασης των αιρετών των υπηρεσιακών συμβουλίων στην έδρα του κάθε συμβουλίου, για το οποίο ενημέρωσαν το Σώμα αναλυτικά οι δύο αιρετοί εκπρόσωποί μας στο ΚΥΣΕΕΠ.

Αρχικά υπενθυμίστηκε από τον πρόεδρο, η απόφαση του Δ.Σ. της 14ης Νοεμβρίου 2016 της ομοσπονδίας για τη σύγκληση της ολομέλειας των προέδρων με τη διευρυμένη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων λόγω αναγκαιότητας να τοποθετηθούν σε αυτήν όλοι, σχετικά με τη λειτουργία και τον τρόπο λειτουργίας της ομοσπονδίας αλλά και της ανάγκης από κοινού σύμπλευσης και ενεργούς στήριξης των δράσεών της από τους περιφερειακούς συλλόγους.
Στη συνέχεια διαβάστηκε  προς όλο το Σώμα η από 15-01-2017 Ανακοίνωση του ΣΕΕΠΕΑ Κ.&Δ.Μακεδονίας, το περιεχόμενο της οποίας αποτελεί ψευδή ενημέρωση προς τα μέλη του 2ου μεγαλύτερου περιφερειακού συλλόγου, σχετικά με τη διαδικασία και τη δήθεν πάγια τακτική της ομοσπονδίας. Συνακόλουθα ανακοινώθηκε η απόφαση του έκτακτου Δ.Σ. 18-01-2017 της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για τη στάση του εν λόγω Συλλόγου και του προέδρου του, ο οποίος διατελεί και αντιπρόεδρος του ΔΣ της ομοσπονδίας. Τοποθετήθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι και με απόλυτη πλειοψηφία των παρευρισκομένων αποφασίστηκε ότι επιβάλλεται να δοθεί διαφορική αντιμετώπιση μεταξύ της αντικαταστατικής  συμπεριφοράς του προέδρου του συλλόγου ως αντιπροέδρου της ομοσπονδίας από τη μία, και του Περιφερειακού Συλλόγου στο σύνολό του από την άλλη, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί υπόλογο το σύνολο των μελών ενός Συλλόγου για την κατ’ επανάληψη αντικαταστατική δράση ενός ατόμου.
 
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των συλλόγων σχετικά με τα λειτουργικά και οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν, τις μέχρι στιγμής ενέργειές τους για την ένταξη των Συλλόγων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και τη δυνατότητα διευθέτησης των οφειλόμενων προς την ομοσπονδία συνδρομών τους. Επίσης τονίστηκε η αναγκαιότητα εναρμόνισης των καταστατικών των συλλόγων, και συγκεκριμένα όσων ακόμη δεν έχουν συμπεριλάβει τη δυνατότητα εκλογής και των αναπληρωτών μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στις εκλογές για την ανάδειξη μελών των Δ.Σ. των περιφερειακών Συλλόγων. Επιπλέον, ο κος Παπαευθυμίου έθεσε την ανάγκη χρονικού συντονισμού των εκλογών όλων των περιφερειακών συλλόγων προκειμένου να μη δημιουργούνται διαφοροποιήσεις ως προς τη σύνθεση των εκλεγμένων για την Ομοσπονδία αντιπροσώπων στη διετία της εκάστοτε θητείας του συμβουλίου της ΠΟΣΕΕΠΕΑ. Με βάση τα αναφερόμενα όρια της θητείας των Δ.Σ. των συλλόγων, συμφωνήθηκε να ολοκληρώνονται οι εκλογές των περιφερειακών συλλόγων μεταξύ Φεβρουαρίου – Απριλίου ώστε να επιτευχθεί ο απαραίτητος αυτός συντονισμός. 

Εν συνεχεία οι αιρετοί του ΚΥΣΕΕΠ ενημέρωσαν το Σώμα για το πρόβλημα που προέκυψε με την υποχρέωση απόσπασης στην Αθήνα του αιρετού κου Βούγια καθώς και για τη γενίκευση της εφαρμογής της υποχρέωσης απόσπασης στην έδρα του κάθε συμβουλίου για όλους τους αιρετούς εκπροσώπους των περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων. Πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση για ανάληψη κινητοποίησης από την ομοσπονδία για τη διεκδίκηση της αναγκαιότητας έκδοσης τροποποιητικής ρύθμισης ώστε αυτή η ευεργετική καταρχάς νομοθετική διάταξη (που προέβλεπε δυνατότητα απόσπασης) να μην καταντήσει τιμωρητική, ούσα δεσμευτική. Ο κος Καρπενησιώτης αναφέρθηκε και στην ανάγκη, μετά τη διευθέτηση του συγκεκριμένου προβλήματος των υπηρεσιακών συμβουλίων, να τοποθετηθούμε συνολικά και στο θέμα του ασυμβίβαστου κατοχής πολλαπλών -συνδικαλιστικών και διοικητικών- θέσεων. 

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε εκτενώς αφορούσε στο σχεδιασμό της συγκέντρωσης υπογραφών για το Ψήφισμα των μόνιμων διορισμών του Συντονιστικού των φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης. Πέραν της μεταξύ όλων των μονίμων και αναπληρωτών κινητοποίησης που χρειάζεται να γίνει σε κάθε περιφέρεια, προτάθηκε ως πολύ σημαντική και η πρωτοβουλία του Συλλόγου Δυτικής Ελλάδας για συγκέντρωση υπογραφών από τοπικούς συλλόγους αναπηρίας, δημοτικά συμβούλια, σχολεία, ΚΕΔΔΥ και άλλους τοπικούς κοινωνικούς φορείς, ώστε να γίνει μία κατανομή κατά σύλλογο και  μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου να έχει συγκεντρωθεί και αποσταλεί κεντρικά στην ομοσπονδία, ένας ικανός αριθμός υπογραφών προκειμένου να προωθηθεί στη συνέχεια στο υπουργείο, στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου στο ελληνικό κοινοβούλιο και με τελικό χρονικό όριο τη διοργάνωση του φετινού  Φεστιβάλ φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης, να απευθυνθούμε εν τέλει και στο  Ευρωκοινοβούλιο.

Από την κα Τραγάκη έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις εργασίες και τα επιτεύγματα της άτυπης επιτροπής που πρόσφατα συστάθηκε στο υπουργείο για την επεξεργασία υπηρεσιακών θεμάτων του ΕΕΠ-ΕΒΠ και στην οποία συμμετείχε η ίδια μαζί με τον κο Χ. Μπάφα, ως εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας. Στις δύο συναντήσεις της επιτροπής που έλαβαν χώρα, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας η εξίσωση του ΕΕΠ-ΕΒΠ με ό,τι ισχύει αντίστοιχα για τους εκπαιδευτικούς τόσο ως προς τη διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών (μεταθέσεις, αποσπάσεις) όσο και ως προς τη διαδικασία προσλήψεων αναπληρωτών μέσω Ενιαίου Πίνακα. Παρά τις αρχικές αναφερόμενες από το υπουργείο δυσκολίες για τη δυνατότητα έγκαιρης ολοκλήρωσης των απαραίτητων τεχνικού τύπου διαδικασιών,  στην 1η συνάντηση οι υπεύθυνοι πληροφορικοί διατύπωσαν ότι θα καταφέρουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκαιρα για το θέμα των φετινών μεταθέσεων μέσω ηλεκτρονικής αίτησης. Επίσης, μας ενημέρωσαν ότι μέχρι τα μέσα του Μαρτίου του 2017 θα εκδοθεί η εγκύκλιος μεταθέσεων ενώ έως 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να γίνει από τους ενδιαφερόμενους-μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ η επικαιροποίηση των στοιχείων του φακέλου των ηλεκτρονικά.

Για το θέμα των αποσπάσεων των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ ενημερωθήκαμε στη 2η συνάντηση της επιτροπής ότι, και αυτό θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά για τη φετινή χρονιά, ότι θα προχωρήσει άμεσα μετά τις μεταθέσεις και ότι θα υπάρχουν στο ηλεκτρονικό σύστημα και τα λειτουργικά κενά.

Για το θέμα του Ενιαίου Πίνακα μάς ανέφεραν ότι υπάρχει πρόβλημα με τη δημιουργία φορμών για αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός ΥΠΠΕΘ καθώς και την πρόθεση να εκδοθεί η επόμενη εγκύκλιος πρόσληψης αναπληρωτών πριν τα τέλη Ιουνίου του 2017. Εμείς ζητήσαμε αδιαπραγμάτευτα την άμεση –χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση- δημιουργία του Ενιαίου Πίνακα και με την αναγνώριση της ιδιωτικής προϋπηρεσίας έως 3 μόρια, όπως ισχύει μέχρι τώρα. Μας έθεσαν ανυπέρβλητα εμπόδια επίτευξης καθώς, όπως ανέφεραν, δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου ενός αριθμού πλέον των 5.000 αιτήσεων από ελάχιστους υπαλλήλους της Δ/νσης ΕΑΕ.

Η πρόεδρος του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής μετέφερε στο Σώμα τη θέση του Συντονιστικού αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ Αττικής σχετικά με τη μη προσμέτρηση προϋπηρεσίας εκτός ΥΠΠΕΘ αναλύοντας το σχετικό σκεπτικό των συναδέλφων αναπληρωτών.

Η πρόεδρος του ΣΕΕΠΕΑ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης πρότεινε την αναγκαιότητα να τοποθετηθούν επί του θέματος και όλοι οι υπόλοιποι περιφερειακοί σύλλογοι.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια των εργασιών της συνδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε και η κοπή βασιλόπιτας για τη νέα χρονιά που διανύουμε, ευχαριστώντας την πρόεδρο του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής για την παρασκευή της. Το φλουρί έτυχε στο Σύλλογο Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος δυστυχώς δεν εκπροσωπήθηκε στη φετινή ολομέλεια. Ευχόμαστε σε όλους τους περιφερειακούς συλλόγους μία καλή και δημιουργική χρονιά δυναμικών και επιτυχημένων κινητοποιήσεων με ομοψυχία και σύμπνοια. 

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συναδέλφους, ιδιαίτερα όσους ταξίδεψαν από διάφορα μέρη της ελληνικής επικράτειας (ακριτικά, νησιωτικά και μη) για  να συμμετάσχουν στη συνδιάσκεψη αυτή, η οποία καλλιέργησε το πνεύμα αλληλεγγύης και σύμπνοιας μεταξύ των μελών του ΕΕΠ και ΕΒΠ και ανάδειξε για άλλη μία φορά την ανάγκη συνεύρεσης, ανταλλαγής απόψεων και αποδοτικότερου συντονισμού για τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις μας προς όφελος των κλάδων που εκπροσωπούμε.

Με εκτίμηση,



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου