Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ν.ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΕ.Δ.Δ.Υ-Σ.Μ.Ε.Α.Ε-Ε.Ε.Ε.Ε.Κ



 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ν.ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΠΕΡΙΦ.ΣΤΕΡΕΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΕ.Δ.Δ.Υ-Σ.Μ.Ε.Α.Ε-Ε.Ε.Ε.Ε.Κ

  Ο Σύλλογος Γονέων &Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ν.Φθιώτιδας, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς φορείς της περιοχής Ν.Φθιώτιδας σε μια σειρά συναντήσεων με κύριο θέμα την αντιμετώπιση του αποκλεισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από τη χρηματοδότηση διαμέσου προγραμμάτων ΕΣΠΑ, το οποίο σε συνδυασμό με το γεγονός των σχεδόν μηδενικών προσλήψεων αναπληρωτών την καινούργια χρονιά, ένεκα των επιταγών του μεσοπροθέσμου(δημοσιονομική προσαρμογή), θα οδηγήσει στην επί της ουσίας μη λειτουργία των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Περιφέρειας αυτής.

Στις συσκέψεις συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Φθιώτιδας και ο υποφαινόμενος ως Πρόεδρος του Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α-ΣΤΕΛΛΑ αλλά και ως τότε Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. Οι συναντήσεις συσπείρωσαν περισσότερο τους εκπαιδευτικούς φορείς της περιοχής και θα αποτελέσουν το έναυσμα γενικότερης κινητοποίησης όλης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, ώστε να μπορέσει να υπάρξει κεντρική πολιτική βούληση για να βρεθούν λύσεις και να δημιουργηθούν τα κατάλληλα αναχώματα αντιμετώπισης της καταιγίδας που έρχεται.

Για τον Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α ΣΤΕΛΛΑ 

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Βούγιας  



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ &ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ν.ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Αρ. Πρωτ.                                                                   Λαμία 14-3-2013


 


ΠΡΟΣ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΑΝ/ΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ


ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ





 Αξιότιμε Υπουργέ,

 Ο Σύλλογός μας με την ανάρτηση της πρόσκλησης υπ’ αριθμόν 158 (6-2-2013)
της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Υπουργείου Παιδείας, συγκάλεσε σύσκεψη με τους εκπαιδευτικούς φορείς στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Φθιώτιδας, στην οποία διαπιστώθηκε ότι συνδυασμοί πολιτικών στα πλαίσια των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, οδηγούν την επόμενη σχολική περίοδο σε κλείσιμο, κυριολεκτικά, του ΚΕΔΔΥ, των Ειδικών Σχολείων και του ΕΕΕΕΚ.

         Όπως προκύπτει από την πρόσκληση υπ’ αριθμόν 158 (6-2-2013) της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Υπουργείου Παιδείας για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» που αφορά στην «Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη για ένταξη των μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» μέσω της ανάπτυξης «Υποστηρικτικών δομών για την ένταξη των μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» και της μετατροπής του «Ειδικού Σχολείου σε Κέντρο Ειδικής Αγωγής-Εκπαίδευσης», με διαχειριστή την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων (ΕΥΕ ΕΔ) του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποκλείεται από την χρηματοδότηση.
       
        Ο αποκλεισμός της Περιφέρειάς μας είναι επιπλέον ακατανόητος όταν στην ίδια τη πρόσκληση γίνεται αναφορά στην «Ανάπτυξη του Σχολείου για όλους» που θεωρείται από τη ΕΕ  «ως μια από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές προτεραιότητες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ποιότητας και της ισότητας στην εκπαίδευση και την καλύτερη προώθηση των εκπαιδευτικών ευκαιριών για μαθητές με αναπηρία και ζωτικής σημασίας για την κοινωνική συνοχή».

         Η εξαίρεση της Περ. Στερεάς Ελλάδας από την πρόσκληση, που ουσιαστικά επιχειρεί να καλύψει σε προσωπικό και υλικοτεχνικά εκπαιδευτικά μέσα, την αδυναμία στελέχωσης των Ειδικών Σχολείων όπως προβλέπεται από το ν. 3699/2008, λόγω αδυναμίας προσλήψεων στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην Ειδική Εκπαίδευση με υπαρκτό τον κίνδυνο:
1) να μην λειτουργήσουν οι προβλεπόμενες στο άρθρο 39 του Ν 4115/13 ΕΔΕΑΥ.
2) να μην υλοποιηθούν οι παράλληλες στηρίξεις μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη γενική εκπαίδευση.
3) να μην στελεχωθούν ειδικά σχολεία, ΕΕΕΕΚ και ΚΕΔΔΥ με ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό.
4) να μην στελεχωθούν τα τμήματα ένταξης στα σχολεία της γενικής Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.

       Η εκπαίδευση και πολύ περισσότερο η ειδική δεν μπορεί να τίθεται σε πλαίσια  περιορισμών,  λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής που μας επιβάλλεται. Σήμερα λοιπόν η κατάσταση της Ειδικής Εκπαίδευσης βρίσκεται σε οριακό σημείο λαμβανομένου υπ’ όψη της τραγικής κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας της χώρας. Η στατιστική προσέγγιση των «τεχνοκρατών» περί Περιφέρειας σταδιακής εισόδου, εύκολα ανατρέπεται με  μια απλή περιήγησή τους στη Στερεά Ελλάδα και στα σχολεία της, όχι μόνο της Ειδικής Εκπαίδευσης.

       Οι ενέργειές σας και οι παρεμβάσεις σας λοιπόν για την ένταξη και της Στερεάς στη πρόσκληση είναι επιτακτικές. Είναι καιρός να αλλάξει η αντίληψη για την περιφέρεια.
      
       
                                                              
Με την εξουσιοδότηση των συμμετασχόντων
Για το Δ.Σ                                                                                                                                             

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



 Λεωνίδας Μίχος                                                                                          Χρύσα Ντούβα







                                                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου