Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ(10/9/2013) ΓΙΑ ΤΑ ΚΕ.Δ.Δ.Υ...ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Ε.Α.Ε...ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ



  
Ο Υπουργός Παιδείας κος Αρβανιτόπουλος κατά τη χθεσινή του(10/9/2013) ομιλία στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην Ολομέλεια, του σχεδίου νόμου για την "Αναδιάρθρωση της Β/θμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις", αναφέρθηκε και στα Θέματα Ειδικής Αγωγής του άρθρου 28 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου.

Αναφέρθηκε στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ λέγοντας χαρακτηριστικά:
"αίρουμε την αγωνία των γονιών που περίμεναν τις γνωματεύσεις από τα ΚΕΔΔΥ για εξάμηνα ολόκληρα και τώρα υποχρεώνουμε αυτές οι γνωματεύσεις να είναι μέσα στο χρονικό περιθώριο των σαράντα πέντε ημερών."

Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, οι μεγάλες λίστες αναμονής ιδίως των ΚΕ.Δ.Δ.Υ της Αττικής και ακολούθως της Θεσσαλονίκης, ήταν-κατά τον κο Υπουργό Παιδείας- προϊόν αβελτηρίας-τουλάχιστον- του προσωπικού των ΚΕ.Δ.Δ.Υ, το οποίο ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να ανταποκρίνεται αμέσως στην αξιολόγηση μαθητών και στην έκδοση των σχετικών γνωματεύσεων, αυτό, το προσωπικό, καθυστερούσε χαρακτηριστικά "για εξάμηνα ολόκληρα" την έγκαιρη διευθέτηση αυτών.

Και έρχεται σήμερα το Υπουργείο Παιδείας δια του αρμοδίου Υπουργού του να "υποχρεώσει" με σχετική νομοθετική ρύθμιση, το προσωπικό να μην κωλυσιεργεί, να μην αδιαφορεί, να δουλέψει επιτέλους.(μην λησμονούμε εξάλλου πως και το προσωπικό των ΚΕΔΔΥ δημόσιοι υπάλληλοι είναι, άρα τεμπέληδες, κοπανατζήδες κ.λ.π θα είναι).

Ούτε που πέρασε από το μυαλό των ιθυνόντων το ενδεχόμενο ο υπάρχων αριθμός των ΚΕ.Δ.Δ.Υ να μην επαρκεί, ώστε στοιχειωδώς να ανταποκριθεί στα προβλήματα των μαθητών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στα προβλήματα του μισού μαθητικού πληθυσμού της χώρας.

Ούτε που πέρασε από το μυαλό των αρμοδίων η τεράστια έλλειψη μονίμου προσωπικού, χαρακτηριστικό των ΚΕ.Δ.Δ.Υ, αλλά και του συνόλου των δομών Ε.Α.Ε της χώρας.

Ούτε που πέρασε από το μυαλό των συμβούλων του Υπουργού, το γεγονός πως ούτε μια(αριθμός 1)  πίστωση για πρόσληψη Αναπληρωτή έμεινε από  τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες της Ειδικής Αγωγής φέτος.

Ούτε που πέρασε από το μυαλό των μελών του "think tank" του Υπουργείου Παιδείας, πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν ΚΕ.Δ.Δ.Υ  στη χώρα που ουσιαστικά δεν λειτουργούν και πιθανά δεν θα λειτουργήσουν για μεγάλο διάστημα, από τη στιγμή που άλλα έχουν ούτε ένα Κοινωνικό Λειτουργό, άλλα ούτε ένα Ψυχολόγο, άλλα ούτε ένα Εκπαιδευτικό Ε.Α Α/θμιας εκπαίδευσης, άλλα ούτε ένα Εκπαιδευτικό Ε.Α Β/θμιας Εκπαίδευσης και άλλα βρίσκονται χωρίς καθόλου προσωπικό.

Αλλά η λύση βρέθηκε και ήταν τόσο απλή τελικά, ένα απλό νούμερο ήταν, το νούμερο 45.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Αναφέρθηκε επίσης και στις αναμενόμενες προσλήψεις αναπληρωτών Ε.Α.Ε, λέγοντας χαρακτηριστικά:
 "...διπλασιάσαμε τις θέσεις εργασίας από συγχρηματοδοτούμενα έργα, εξασφαλίσαμε δύο χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας για παράλληλη στήριξη, πεντακόσιες επιπλέον θέσεις εργασίας για ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, τριακόσιες επιπλέον θέσεις για βοηθητικό προσωπικό και διακόσιες για εξατομικευμένη προσέγγιση."

Εδώ τι να πεί κανείς...Τα έχουμε πεί, τα έχουμε ξαναπεί....εδώ και πολλούς μήνες πριν. Τα επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά:

Δεν υπάρχουν συγχρηματοδοτούμενα έργα(ΕΣΠΑ), που να προβλέπουν πρόσληψη Ε.Ε.Π σε ΚΕ.Δ.Δ.Υ.

Δεν υπάρχουν συγχρηματοδοτούμενα έργα(ΕΣΠΑ), που να προβλέπουν πρόσληψη Ε.Β.Π σε Ειδικά Σχολεία.

Δεν υπάρχουν συγχρηματοδοτούμενα έργα(ΕΣΠΑ), που να προβλέπουν πρόσληψη εκπαιδευτικών Ε.Α.Ε, Ε.Ε.Π, Ε.Β.Π, στο σύνολο των δομών Ε.Α.Ε της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Δεν υπάρχει ούτε μία(1) πίστωση από τον κρατικό προϋπολογισμό προς διάθεση σε δομές Ε.Α.Ε.

ΕΡΩΤΗΜΑ

Υπάρχει πρόβλεψη κε Υπουργέ για διευθέτηση των παραπάνω(εκτός του 45ημέρου των γνωματεύσεων ΚΕ.Δ.Δ.Υ);;;

Αναμένουμε απάντηση... 

Βασίλης Βούγιας
11/9/2013


 ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ(10/9/2013) ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ-ΑΡΘΡΟ 28.
  

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ:


Ήθελα το λόγο για δύο θέματα τα οποία   νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικά. Το πρώτο αφορά τα θέματα της Ειδικής Αγωγής, τις ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την Ειδική Αγωγή μέσα στο νομοσχέδιο και θα ήθελα να πω δύο πράγματα:

 Πρώτον, ότι με τις διατάξεις για την Ειδική Αγωγή ουσιαστικά διορθώνουμε κάποιες αδυναμίες του ν. 3699 και αναβαθμίζουμε τις σπουδές στα Επαγγελματικά Γυμνάσια, αλλά και τα Επαγγελματικά Λύκεια.
 
Το δεύτερο, που νομίζω ότι είναι σημαντικό, είναι ότι αίρουμε την αγωνία των γονιών που περίμεναν τις γνωματεύσεις από τα ΚΕΔΔΥ για εξάμηνα ολόκληρα και τώρα υποχρεώνουμε αυτές οι γνωματεύσεις να είναι μέσα στο χρονικό περιθώριο των σαράντα πέντε ημερών.
 
Τέλος, αυτό το οποίο νομίζω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ και αυτή τη χρονιά είναι ότι διπλασιάσαμε τις θέσεις εργασίας από συγχρηματοδοτούμενα έργα, εξασφαλίσαμε δύο χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας για παράλληλη στήριξη, πεντακόσιες επιπλέον θέσεις εργασίας για ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, τριακόσιες επιπλέον θέσεις για βοηθητικό προσωπικό και διακόσιες για εξατομικευμένη προσέγγιση.
 
Εγώ δεν διαφωνώ ότι μένουν πάρα πολλά να γίνουν για τη βελτίωση των δομών της Ειδικής Αγωγής στη χώρα μας, αλλά μέσα στα πλαίσια του εφικτού κάνουμε αυτό το οποίο μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ως πολιτεία αυτή τη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου