Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Μετά τον αγιασμό απεργία


Σύγκρουση ΕΛΜΕ - κυβέρνησης - Έτοιμο δηλώνει το υπ. Παιδείας

Του Γιώργου Λακασά 

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση εισέρχεται ο κλάδος των εκπαιδευτικών λίγες ημέρες πριν από το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, την προσεχή Τετάρτη. Στην αυριανή συνεδρίαση των προέδρων των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ) αναμένεται να υπερψηφισθεί η πρόταση των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με αρχή από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, η ηγεσία της ΟΛΜΕ θεωρεί, συντασσόμενη πλήρως με τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο πρόσκειται, ότι η απεργία των εκπαιδευτικών θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Βεβαίως, ζητούμενο είναι και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία, καθώς και η στάση των μαθητών που έχουν κάνει... παράδοση την κατάληψη κάθε Νοέμβριο. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου δηλώνει στην «Κ» ότι έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία (βιβλία, τοποθέτηση εκπαιδευτικών) για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ειδικότερα, η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ έχει προγραμματισθεί για αύριο, αλλά, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης, από τις συνελεύσεις ΕΛΜΕ που έγιναν την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη υπέρ της απεργίας τάχθηκαν οι ΕΛΜΕ στις οποίες αντιστοιχεί το 92,5% των ψήφων στην αυριανή συνέλευση. Για την τύχη των κινητοποιήσεων καθοριστική θα είναι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία. Οπως εκτίμησε στην «Κ» ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος (ανήκει στη ΔΑΚΕ), η συμμετοχή των καθηγητών θα είναι υψηλή το διήμερο 18-19 Σεπτεμβρίου όταν και η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει 48ωρη απεργία, ενώ η ψήφιση του ν/σ για τη νέα δομή του Λυκείου έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Τρίτη. Αντίθετα, για τις υπόλοιπες ημέρες της απεργίας η συμμετοχή αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλές πτήσεις. Σε αυτό κατατείνει το γεγονός της μικρής συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις συνελεύσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ΕΛΜΕ της Αττικής με 1.400 μέλη, στη συνέλευση συμμετείχαν περίπου 200 καθηγητές. Μεταξύ όσων συμμετείχαν πλειοψηφούσαν εκπαιδευτικοί προσκείμενοι σε ΣΥΡΙΖΑ και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά καθώς και εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολών που ετέθησαν σε διαθεσιμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό το υπ. Παιδείας τηρεί στάση αναμονής και δηλώνει έτοιμο για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Τα βιβλία είναι στη θέση τους, υπάρχουν πιστώσεις για πρόσληψη 12.000 αναπληρωτών -οι 500 σε σχολεία ειδικής αγωγής-, οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε θέσεις εκτός σχολείων (π.χ. γραφεία βουλευτών, μητροπόλεις) μειώθηκαν κατά 75% (από 4.700 πέρυσι σε 1.200 φέτος), τα σχολεία έχουν οργανωθεί σε ομάδες, ώστε μετά την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών κατά 2 ώρες την εβδομάδα τυχόν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί να καλύπτουν το ωράριό τους σε κοντινά σχολεία» δήλωσε στην «Κ» ο κ. Κεδίκογλου.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου