Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ ΑΕΙ


Με έγγραφο που απεστάλη στα ΑΕΙ από το υπουργείο Παιδείας ορίζονται λεπτομερώς οι ποσοτικοί και ποιοτικοί δείκτες αξιολόγησης προσωπικού και υπολογισμού πλεονασμάτων και κενών

Δυναμικές κινητοποιήσεις την περίοδο των εγγραφών από τους διοικητικούς υπαλλήλους που απειλούνται με διαθεσιμότητα

Της Αννας Ανδριτσάκη


Φουντώνει η φωτιά που σιγοκαίει τον τελευταίο καιρό στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Οι διοικητικοί υπάλληλοι που απειλούνται με διαθεσιμότητα ξεκινούν με δυναμικές κινητοποιήσεις την περίοδο των εγγραφών στα ΑΕΙ, κηρύσσοντας επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 10 έως τις 20 του μηνός.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας πιέζεται και πιέζει ακόμη περισσότερο τις διοικήσεις που μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν στείλει τις λίστες αξιολόγησης από τις οποίες θα προκύψουν οι 1.765 άτυχοι της διαθεσιμότητας.

Το παιχνίδι των διαρροών

Ολα αυτά βέβαια με τη γνωστή ανεκδοτική αλλά πλέον ανατριχιαστική υποσχετική περί μετακίνησης, ουσιαστικά, προσωπικού από εκεί που πλεονάζει εκεί όπου χρειάζεται. Το υπουργείο Παιδείας ήδη άρχισε το προσφιλές παιχνίδι των διαρροών περί τις καλές προθέσεις του οι οποίες εν προκειμένω αποκτούν τον τίτλο «ενδοϊδρυματική κινητικότητα». Ητοι, μετακίνηση διοικητικών υπαλλήλων από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όπου πλεονάζουν σε Ιδρύματα που παρουσιάζουν ελλείψεις. Γιατί να μεσολαβήσει λοιπόν αυτή η μεγάλη περιπέτεια της διαθεσιμότητας; Ξέρει το υπουργείο. Οπως ξέρει ήδη και τα πρώτα στατιστικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ένα στα τρία Πανεπιστήμια έχει πλεονάζον προσωπικό. Αυτά λέει το υπουργείο. Τα Ιδρύματα δηλώνουν όλα ανεξαιρέτως υποστελεχωμένα.

Σύμφωνα με νέο έγγραφο που απεστάλη αυτές τις ημέρες στα ΑΕΙ, επαναλαμβάνεται η εύγλωττη υπενθύμιση για τις «οριζόμενες παρεμβάσεις του ΜΠΔΠ», τα «εγκεκριμένα σχέδια στελέχωσης των δομών του ΥΠΑΙΘ» και τις εκκρεμείς δράσεις του που δεν είναι άλλες από την επέκταση της διαθεσιμότητας σε φορείς της γενικής κυβέρνησης υπαγόμενους σ’ αυτό. Ακολούθως όμως ορίζονται λεπτομερώς οι ποσοτικοί και ποιοτικοί δείκτες αξιολόγησης προσωπικού και υπολογισμού πλεονασμάτων και κενών.


Ξεκινούν από την αναλυτική καταγραφή του υπαλληλικού πληθυσμού μέχρι τον υπολογισμό των απαιτήσεων σε σχέση με πλήθος παραγόντων, όπως φοιτητικός πληθυσμός, αριθμός τμημάτων, αριθμός εισακτέων, αριθμός διδασκόντων, γεωγραφική διασπορά και όλα αυτά υπολογιζόμενα με συντελεστές βαρύτητας.

Οπως αναφέρεται, «προτείνονται δείκτες με επιλογή των ποσοτικών παραμέτρων κάθε Ιδρύματος, για τον υπολογισμό των κενών και πλεονασμάτων ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα που θα προκύψουν μετά την αξιολόγηση των δομών για τα σχέδια στελέχωσης με προσωπικό».

Αυτές οι ακριβείς και λεπτομερείς οδηγίες-εντολές συνοδεύονται από πίνακες με τα βαθμολογούμενα κριτήρια (τυπικά προσόντα, διοικητική εμπειρία, τρόπος εισαγωγής στη δημόσια διοίκηση, οικογενειακή κατάσταση, πειθαρχικές ποινές) μαζί φυσικά με τα αντίστοιχα μόρια. Επί των πινάκων κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά θα επιλεγούν οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Συνεχείς κινητοποιήσεις

Το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των διοικητικών υπαλλήλων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χθες αποφάσισε να προβεί στις εξής συνεχόμενες κινητοποιήσεις: δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες 10-11 και 12-13 Σεπτεμβρίου και μία πενθήμερη από τις 16 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Ουσιαστικά την περίοδο των εγγραφών στα ΑΕΙ, η οποία ξεκινά στις 10 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 27 του ίδιου μήνα. Την ίδια στιγμή περιφερειακά Ιδρύματα αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Οι διοικήσεις, από την πλευρά τους, πιέζουν για άλλη λύση και απειλούν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη ως αντίμετρο στην απαίτηση της κατάρτισης των καταλόγων αξιολόγησης και υπολογισμού πλεονασμάτων και κενών. Εστιάζουν δε στο γεγονός ότι, ενώ υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης καθώς και πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, δέχονται παρέμβαση ώστε να προηγηθεί μια οριζόντια διαθεσιμότητα. Εξ ου και η απόφαση να εγείρουν ζήτημα νομιμότητας. Παράλληλα επιχειρούν εκστρατεία ενημέρωσης για τις μεγάλες ελλείψεις που έχουν (και) σε προσωπικό, το οποίο, όπως επισημαίνουν, σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια δεν είναι 10.200 αλλά 6.200.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου