Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Χαιρετισμός του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας για την έναρξη της εκπαίδευσης στα Προσφυγόπουλα





Χαιρετισμός του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης  για  την έναρξη  της  εκπαίδευσης  στα  Προσφυγόπουλα

Το  δικαίωμα  στην  εκπαίδευση  είναι  βασικό ανθρώπινο  δικαίωμα, το οποίο σέβεται, προστατεύει και προωθεί το ελληνικό κράτος.  Κάθε  παιδί έχει  δικαίωμα  στην  εκπαίδευση  σύμφωνα με  το  ευρωπαϊκό  και  το  εθνικό  δίκαιο.
Το υπουργείο Παιδείας εφαρμόζοντας τη διεθνή και την  ελληνική νομοθεσία έχει προχωρήσει στην κατάρτιση ενός  εκπαιδευτικού  προγράμματος  το οποίο θα λειτουργήσει  από  το  σχολικό έτος  2016-2017,  για  τα  παιδιά  των προσφύγων.
Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 ξεκίνησε  το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα  για τα  προσφυγόπουλα   του κέντρου   φιλοξενίας  της  Ριτσώνας  στα  σχολεία:
1) Δημοτικό Βαθέος  Αυλίδας
2) Δημοτικό Παραλίας  Αυλίδας
3) 14ο  Δημοτικό   Χαλκίδας 
4) 2ο  Γυμνάσιο Χαλκίδας

Ως  Περιφερειακός  Διευθυντής  θέλω να  ευχαριστήσω  την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τους  συνεργάτες της, τα στελέχη της εκπαίδευσης, τους  εκπαιδευτικούς, τους  μαθητές,  τους  γονείς,  τους  εθελοντές,  τα συνδικάτα (ΕΛΜΕ Εύβοιας και Σύλλογο Δασκάλων-Νηπιαγωγών Χαλκίδας), την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την  Εκκλησία, την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, το ΙΕΠ και την  Επιστημονική  Επιτροπή  για την  πολύτιμη   βοήθειά τους στην εφαρμογή αυτού του εκπαιδευτικού  προγράμματος.
Καλούμαστε όλοι και κυρίως οι μαθητές,  εκπαιδευτικοί και γονείς να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να υποδεχτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μας.  
Η συνύπαρξη των μαθητών μας με παιδιά που έχουν βγει νικητές από έναν άνισο και απάνθρωπο αγώνα κρύβει ένα τεράστιο μάθημα  ζωής  για  όλους μας, το μάθημα της επιβίωσης, της  ελπίδας, το μάθημα  της ίδιας της ζωής.
Είμαι βέβαιος ότι παρά τις όποιες αντιρρήσεις,  επιφυλάξεις, ενστάσεις για τον τρόπο ένταξης των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, που  επιλέχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας,  οι εκπαιδευτικοί για μια  ακόμη  φορά  θα γράψουμε  ιστορία.
Ας απομονώσουμε τις λίγες ξενοφοβικές φωνές και να σταθούμε στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και στην προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ξεχωριστά θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες εκπαιδευτικούς, που μένουν στα σχολεία χωρίς να υπολογίζουν το ωράριό τους, αλλά πως θα αποχωρήσει με ασφάλεια και το τελευταίο προσφυγόπουλο.
«Ένα  βιβλίο,  ένα μολύβι,  ένα  παιδί και  ένας  δάσκαλος  μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».
Με αυτή τη φράση   υποδεχόμαστε τα  προσφυγόπουλα στα σχολεία  μας και είμαι  σίγουρος  πως  θα  κάνουμε  ότι  είναι  ανθρωπίνως  δυνατό γι’ αυτά  τα  παιδιά.
Χρήστος Δημητρίου
Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου