Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Δελτίο Τύπου Σ.Α.Τ.Ε.Α.: «Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί…»


«Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί…»

Το παρόν δελτίο τύπου είναι το πρώτο που γράφεται σε σκηνές έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Εκατοντάδες συνάδελφοι αναπληρωτές από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για κατασκήνωση έξω το από το Υπουργείο. Μαζί μας ήταν τα πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, η ΔΟΕ, σύλλογοι γονέων, φοιτητές από τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα Ειδικής Αγωγής και συλλογικότητες αναπληρωτών.
Η οργή και η αγανάκτηση των συναδέλφων οδήγησε στον αποκλεισμό όλων των εισόδων του Υπουργείου με βασικό αίτημα τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, κ. Γαβρόγλου και την παραίτηση του προϊσταμένου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, κ. Κασσιανού.
Οι αναπληρωτές μετά από συνέλευση αρνήθηκαν να μεταβεί αντιπροσωπεία τους στη Βουλή να συναντήσει τον κ. Γαβρόγλου, αλλά αντιθέτως απαιτούσαν να έρθει ο υπουργός στο Υπουργείο, καθότι γνώριζε για την αυριανή κινητοποίηση από επιστολή που του είχε αποσταλεί.
Τελικά, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί αντιπροσωπεία αναπληρωτών την Πέμπτη και ότι μέχρι τότε δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια σχετικά με την υπογραφή της υπουργικής απόφασης.
Στα πλαίσια αυτά δηλώνουμε εξ αρχής ότι ζητάμε την αλλαγή όλου του νομοθετικού πλαισίου το οποίο με διαδικασίες εξπρές ανέτρεψε τον τρόπο στελέχωσης των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα:
- Το καταστροφικό άρθρο 48 του ν.4415, που ψηφίστηκε επί υπουργείας κ. Φίλη, δίνει το δικαίωμα τοποθέτησης σε εκπαιδευτικούς ακόμη και χωρίς καθόλου σπουδές στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε αυτή και να μειωθεί δραστικά ο αριθμός πρόσληψης αναπληρωτών. Ας σημειωθεί ότι δεν έχουν γίνει ποτέ μόνιμοι διορισμοί στην ΕΑΕ.
- Στην ίδια λογική η διευκρινιστική εγκύκλιος του Οκτωβρίου (4-10-2017) επιτρέπει τη συμπλήρωση ωραρίου μόνιμων εκπαιδευτικών με τον θεσμό της Παράλληλης Στήριξης και προβλέπει τη στήριξη ενός μαθητή με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέχρι και από 4 εκπαιδευτικούς! Αυτό αποτελεί καίριο πλήγμα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
- Η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 29/3 εν μέσω σφοδρών διαμαρτυριών των εκπαιδευτικών έφερε τα πάνω κάτω και στις προσλήψεις των αναπληρωτών, με αποκορύφωμα την απαξίωση του βασικού πτυχίου. Η εφαρμογή, όμως, αυτής της τροπολογίας στηρίζεται σε μια Υπουργική Απόφαση είναι ο κ. Γαβρόγλου. Πριν καν συναντηθούμε την Πέμπτη, ξέρουμε πολύ καλά τα αιτήματά μας, αιτήματα που στηρίζει το γονεϊκό και το συνδικαλιστικό κίνημα:
1. Άμεση αλλαγή του νόμου 4415/2016
2. Κατάργηση της τροπολογίας που ψηφίστηκε στις 29/3.
3. Καμία Υπουργική Απόφαση που μοριοδοτεί το βασικό πτυχίο. Όχι στη λογική της μοριοδότησης γενικά.
4. Μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση τώρα.
5. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.
κ. Γαβρόγλου, σας απευθυνόμαστε πάλι προσωπικά.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε να γυρίσουμε στα σχολεία μας και, ενώ όλοι οι συνάδελφοί μας στον σύλλογο διδασκόντων να έχουν πτυχίο που να δίνει επαγγελματικά δικαιώματα, εμείς μόνο να έχουμε πτυχίο που να δίνει ΜΟΡΙΑ!
Δεν μπορούμε να το δεχτούμε!
Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα Ειδικής Αγωγής, που ίδρυσε η Ελληνική Πολιτεία και που ενέκρινε τον οδηγό σπουδών τους το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, θα δίνουν πλέον πτυχίο στην ανεργία. Οδηγείτε στην απόγνωση εκατοντάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους!
Η συνάντηση μαζί σας θα γίνει εν μέσω κινητοποιήσεων, διότι η οργή των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ ξεχειλίζει!

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΑΕ – ΠΕ61/ ΠΕ71

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου