Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΚΑΙ ΤΟ Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.!!


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΤΟΥ Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)
Πανεπιστημίου 59, 4ος όρ., Τ.Κ. 105 64, Αθήνα, 
τηλ.: 6972056448

ιστολόγιο: www.poseepea.blogspot.gr

   ΑΘΗΝΑ, 21/07/2017
                                                                                    Αρ. Πρωτ.: 133
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ  ΜΕ ΤΟ Δ.Σ.  ΤΟΥ ΙΜΕΓΕΕ
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 στα γραφεία της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής  η πρώτη συνάντηση του νέου ΔΣ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ με το ΔΣ του ΙΜΕΓΕΕ. Από πλευράς ΠΟΣΕΕΠΕΑ παρευρέθηκαν ο πρόεδρος Δ. Παπαευθυμίου, η αντιπρόεδρος Σ. Γεωργακάκου και η ταμίας Μ. Μαργαρίτη. Επίσης, εκ μέρους του ΙΜΕΓΕΕ, παρόντες ήταν ο πρόεδρος Σ. Καρπενησιώτης, η αντιπρόεδρος Γ. Μπουλμέτη, η γραμματέας Ε. Τραγάκη και η ταμίας Χ. Αναστασοπούλου.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση για τα θέματα που αφορούν  στη σχέση της Ομοσπονδίας με το ΙΜΕΓΕΕ και στην ουσιαστική συνεργασία επί αυτών των θεμάτων .
H ανακοίνωση-ενημέρωση του ΙΜΕΓΕΕ (σημειωτέον ότι είναι μόλις η πέμπτη ανακοίνωση προς τα μέλη, στην διάρκεια 18 ολόκληρων μηνών λειτουργίας του ΙΜΕΓΕΕ) ξεκινά με ένα σφάλμα, ίσως ακούσιο, καθότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του νέου Προέδρου της ΠΟΣΕΠΕΕΑ κι όχι του ΙΜΕΓΕΕ, όπως αποδεικνύεται και από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που υπάρχει στο e-mail της Ομοσπονδίας.
Η όποια συζήτηση για «συνάντηση» από πλευράς του ΙΜΕΓΕΕ αφορούσε πρωτίστως τη σύγκληση του Συντονιστικού των Φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης. Λόγω της πορείας που πήρε η συνάντηση ενημέρωσης στις 18/7/17 καταλαβαίνουμε εκ των υστέρων γιατί το ΔΣ του ΙΜΕΓΕΕ δεν είχε προτείνει εκείνο την ενημέρωση της ΠΟΣΕΠΕΕΑ αλλά καλούσε σε ευρύτερες συναντήσεις.
Στην ενημέρωση που διαβάζετε το ΔΣ του ΙΜΕΓΕΕ, αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια του για την κριτική που του έγινε από τη νέα διοίκηση της ΠΟΣΕΠΕΕΑ. Σημειώνουμε εδώ, ότι το ΔΣ του ΙΜΕΓΕΕ και το απερχόμενο ΔΣ της ΠΟΣΕΠΕΕΑ ταυτίζονται και σε νοοτροπία αλλά και σε μέλη σε μεγάλο βαθμό. Είναι κατανοητό λοιπόν να αισθάνονται πικρία που έχασαν τον έλεγχο του ΔΣ της ΠΟΣΕΠΕΕΑ. Παρόλη την πικρία που εκφράζει το ΔΣ του ΙΜΕΓΕΕ, τουλάχιστον έχει την τιμιότητα να παραδέχεται εγγράφως στην ανακοίνωσή του ότι την τελική ευθύνη και απόφαση για την λειτουργία – δράσεις του ΙΜΕΓΕΕ έχει το ΔΣ της ΠΟΣΕΠΕΕΑ.
Συνεπώς είναι στην διακριτική ευχέρεια του ΔΣ ΠΟΣΕΠΕΕΑ η ατζέντα συζήτησης, ενημέρωσης, ελέγχου κάθε συνάντησης. Στην παρούσα ανακοίνωση το ΔΣ του ΙΜΕΓΕΕ προσπαθεί να στηρίξει τις ενέργειές του αναφερόμενο σε «δημοκρατικές και συμμετοχικές λειτουργίες». Αλλά είμαστε όλοι μεγάλα παιδιά και γνωρίζουμε ότι η θεμέλιος λίθος της κάθε δημοκρατικής λειτουργίας είναι ο έλεγχος από τα διαπιστευμένα όργανα και η καλοδεχούμενη αποδοχή του ελέγχου και της κριτικής από πλευράς ελεγχόμενου. Στις δημοκρατικές  λειτουργίες υπάρχουν τίτλοι και ΔΣ, αλλά δεν επιτρέπεται να υπάρχουν «παρέες» ή «Ναπολέοντες».
Όποιος λοιπόν  πηδάει μέχρι το ταβάνι μη ανεχόμενος κριτική και έλεγχο και κατηγορώντας από την πρώτη μέρα – πρώτη συνάντηση το νέο ΔΣ της ΠΟΣΕΠΕΕΑ, ότι κακώς ασχολείται με το καταστατικό και κακώς δεν ασχολείται με τα επιστημονικά – κοινωνικά δρώμενα του ΙΜΕΓΕΕ, αδικεί τον εαυτό του διότι εμφανίζεται  πιθανότατα αδίκως, ότι έχει κάτι να κρύψει.
Η μεγάλη διαφωνία ήταν στο γεγονός ότι ενώ το επιστημονικό όργανο έγινε με σκοπό την επιστημονική υποστήριξη της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και των μελών της, με θέσεις προτάσεις, με ανάπτυξη προγραμμάτων επιμόρφωσης κ.λ.π, το καταστατικό φτιάχτηκε με τρόπο που να λειτουργεί χωρίς την δυνατότητα ελέγχου, αφού κυρίαρχο όργανο γίνεται η Συνέλευση των μελών.
Κανένα άλλο επιστημονικό όργανο συνδικαλιστικού φορέα δεν έχει αυτή την οργάνωση και δομή, δηλαδή να ανήκει στην Ομοσπονδία, αλλά να διοικείται από τη συνέλευση των μελών , που μπορεί να είναι και εκτός  των συλλογικών μας οργάνων.  Η άποψη που κατατέθηκε από την ΠΟΣΕΕΠΕΑ είναι ότι το ΙΜΕΓΕΕ πρέπει να ανήκει ολοκληρωτικά στον φορέα που το έφτιαξε και που είναι η ΠΟΣΕΕΠΕΑ.
Από τη πλευρά της Ομοσπονδίας σημειώθηκε αρκετές φορές ότι το ΙΜΕΓΕΕ ως επιστημονικός φορέας της  Ομοσπονδίας  πρέπει να έχει ως  βασικό στόχο τη δημιουργία ομάδων εργασίας που θα επεξεργάζονται τα σοβαρά  θέματα του ΕΕΠ και ΕΒΠ προτάσεις επί των οποίων θα προωθεί στην Ομοσπονδία  όπως είναι το  καθηκοντολόγιο,  η υπηρεσιακή κατάσταση, η  επιμόρφωση κ.λ.π.  Δε διαφώνησαν επί αυτού, λέγοντας ότι καλύπτει  η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία έτσι όπως στήθηκε όλα αυτά τα θέματα.
Οι 18 ολόκληροι μήνες λειτουργίας του ΙΜΕΓΕΕ, τεχνηέντως παρουσιάζονται στην παρούσα ανακοίνωση ως «σύντομο διάστημα λειτουργίας». Όταν συγκριτικά η θητεία των ΔΣ ΠΟΣΕΠΕΕΑ & ΙΜΕΓΕΕ είναι διετής. Δηλαδή οι 18 μήνες είναι σχεδόν η ολοκλήρωση της θητείας. Περαιτέρω, μόνο του το ΔΣ του ΙΜΕΓΕΕ, αναφέρει στην παρούσα ανακοίνωση ότι έχει εκπονήσει 2 προτάσεις – προγράμματα –Ευρωπαϊκά και Ελληνικά, εκ των οποίων το ένα απερρίφθη και το άλλο δεν έχει ακόμα καν εγκριθεί !!
Επίσης ως  κοινωνικές δράσεις αναφέρεται  ένα  «φεστιβάλ» δύο μόλις ημερών και μάλιστα σε συνδιοργάνωση με άλλους φορείς. Δηλαδή πόσο βάρος θα έπρεπε να ρίξει η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ΔΣ για ένα τόσο περιορισμένο σε έκταση έργο;
Δεν ακυρώνουμε κανενός την εργασία, προσφορά και συμμετοχή αλλά ούτε και την σημαντικότητα αυτών των ενεργειών που έγιναν. Ακυρώνουμε την προσπάθεια υπερ-αξίας αυτών των ενεργειών και την προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν ως αντίβαρο για τον έλεγχο που έχει ευθύνη το νέο ΔΣ της ΠΟΣΕΠΕΕΑ να κάνει και που δεν τον κάνει με καμία χαρά αλλά με αίσθημα ευθύνης. Εύλογα επιπροσθέτως μας γεννιέται η απορία, ποιους εννοεί το ΔΣ ΙΜΕΓΕΕ όταν αναφέρεται σε «φίλους» που καλεί στην ΓΣ.
Επιπλέον, το ΔΣ του ΙΜΕΓΕΕ και παρότι έχει παρέλθει ένας μήνας περίπου από την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ  δεν έχει προβεί στην υποβολή των διοικητικών και οικονομικών πεπραγμένων του από το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και από την ελεγκτική επιτροπή της ΠΟΣΕΕΠΕΑ αντιστοίχως κάτι που ορίζεται σαφώς στο άρθρο 21 του Καταστατικού του ΙΜΕΓΕΕ.
Το νέο ΔΣ ΠΟΣΕΠΕΕΑ θα εκτιμήσει τα παραπάνω σε συνεργασία με το νέο ΔΣ ΙΜΕΓΕΕ που θα προκύψει από την επικείμενη Γ.Σ. και από τα μέλη που θα προταθούν από το νέο Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ.
ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ
  ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.)
Πανεπιστημίου 59 Αθήνα Τ.Κ. 105 64
ΑΦΜ: 997167820-ΔΟΥ: Δ΄ΑΘΗΝΩΝ


Αθήνα, 20-7-2016


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣΕΕΠΕΑ-ΙΜΕΓΕΕ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 στα γραφεία της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, με πρωτοβουλία του ΙΜΕΓΕΕ, η πρώτη συνάντηση του νέου ΔΣ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ με το ΔΣ του ΙΜΕΓΕΕ. Από πλευράς ΠΟΣΕΕΠΕΑ παρευρέθηκαν ο πρόεδρος Δ. Παπαευθυμίου, η αντιπρόεδρος Σ. Γεωργακάκου και η ταμίας Μ. Μαργαρίτη. Επίσης, εκ μέρους του ΙΜΕΓΕΕ, παρόντες ήταν ο πρόεδρος Σ. Καρπενησιώτης, η αντιπρόεδρος Γ. Μπουλμέτη, η γραμματέας Ε. Τραγάκη και η ταμίας Χ. Αναστασοπούλου.
Στόχος της συνάντησης αυτής ήταν η ενημέρωση του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας για τη λειτουργία και τις δράσεις του ΙΜΕΓΕΕ, καθώς και η συνεργασία και ο συντονισμός των μελλοντικών ενεργειών του Ινστιτούτου. 
Από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ άσκησε έντονη κριτική στο καταστατικό του ΙΜΕΓΕΕ, διαπιστώνοντας δυσλειτουργία σε αυτό, λόγω της πρόβλεψης για την ύπαρξη δύο κυρίαρχων οργάνων που εμπλέκονται στην εκλογή και τον έλεγχο του ΔΣ του ΙΜΕΓΕΕ, δηλ του ΔΣ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και της Γενικής Συνέλευσης. Διατυπώθηκε, μάλιστα, επιφύλαξη από πλευράς κ. Παπαευθυμίου για την ύπαρξη αυτής καθαυτήν της γενικής συνέλευσης ως οργάνου διοίκησης του Ινστιτούτου και προτάθηκε να ελέγχεται το ΔΣ του ΙΜΕΓΕΕ πλήρως από την ΠΟΣΕΕΠΕΑ.
Ο κ. Παπαευθυμίου αναφέρθηκε στο παράδειγμα των καταστατικών των επιστημονικών φορέων της ΔΟΕ (ΙΠΕΜ- έτος ίδρυσης: 1997) και της ΟΛΜΕ (ΚΕΜΕΤΕ- έτος ίδρυσης:1992), τα οποία δεν προβλέπουν την ύπαρξη γενικής συνέλευσης, αλλά τα ΔΣ τους διορίζονται εξολοκλήρου από τις Ομοσπονδίες, «ανάλογα με τη δύναμη των παρατάξεων» (βλ. καταστατικό ΙΠΕΜ).
Σημειωτέον ότι η ΓΣ εκλέγει το 1/3 των μελών του ΔΣ του ΙΜΕΓΕΕ, αλλά το καταστατικό της δίνει το δικαίωμα «να απολύσει το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου ή μεμονωμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κατόπιν έκτακτης γενικής συνέλευσης ……και εφόσον η αιτία απόλυσης είναι βάσιμα και νόμιμα αιτιολογημένη».
Τα μέλη του ΔΣ του ΙΜΕΓΕΕ εξήγησαν αναλυτικά ότι η συγκεκριμένη επιλογή για ενίσχυση του ρόλου της ΓΣ, έγινε στα πλαίσια μιας πιο δημοκρατικής και συμμετοχικής λειτουργίας και για να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη του ΙΜΕΓΕΕ να έχουν λόγο στις δράσεις του Ινστιτούτου και έλεγχο στη διοίκησή του. Τονίστηκε δε ότι τα καταστατικά των φορέων που αναφέρθηκαν είναι απαρχαιωμένα και εκπέμπουν μια συγκεντρωτική νοοτροπία.
Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι βάσει του Καταστατικού  πρωτεύοντα ρόλο στον έλεγχο και τη λειτουργία του Ινστιτούτου διατηρεί πάντα η ΠΟΣΕΕΠΕΑ, η οποία διορίζει την πλειοψηφία  (2/3) των τακτικών μελών του ΔΣ και «η επιλογή των προς μελέτη θεμάτων γίνεται πάντοτε σε συνεργασία με το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΠΕΕΑ, το οποίο έχει και την τελική ευθύνη της έγκρισης. Οι τρόποι αξιοποίησης θέσεων, μελετών και ερευνών αποφασίζονται από το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΠΕΕΑ» (Άρθρο 5).
Όπως φάνηκε από την εξέλιξη της συζήτησης, δόθηκε μεγάλη έμφαση από πλευράς ΠΟΣΕΕΠΕΑ στην αλλαγή του Καταστατικού και σε διοικητικά θέματα σχετικά με τον έλεγχο του ΙΜΕΓΕΕ και ελάχιστη στις επιστημονικές και κοινωνικές δράσεις, καθώς και το μελλοντικό σχεδιασμό του Ινστιτούτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΙΜΕΓΕΕ, στο σύντομο διάστημα λειτουργίας του (Ιανουάριος 2016)  έχει ήδη στο ενεργητικό του την επεξεργασία και κατάθεση προτάσεων για: α) βιωματικά σεμινάρια επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού/Ειδικού Βοηθητικού προσωπικού στη Συνεκπαίδευση (ΕΣΠΑ) και β) ευρωπαϊκό πρόγραμμα με θέμα «Gender-based violence against girls and boys with disabilities», σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Ε.Ε. (European Commission).
Επίσης, το ΙΜΕΓΕΕ συνδιοργάνωσε με επιτυχία το «1ο Φεστιβάλ Φορέων της Ειδικής Εκπαίδευσης», τον Ιούνιο του 2016 στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.  Στα πλαίσια του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα, στην οποία  συμμετείχε ως προσκεκλημένος του Ινστιτούτου ο διεθνώς καταξιωμένος σε θέματα Ειδικής Εκπαίδευσης, αν. καθηγητής του Southern Illinois University,  Δ. Αναστασίου.
Τέλος, έγινε σύντομη ενημέρωση από πλευράς ΙΜΕΓΕΕ στη λειτουργία του Συντονιστικού των Φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης και τη διοργάνωση της Διημερίδας με θεματολογία τη Συνεκπαίδευση και την αναγκαιότητα μόνιμων διορισμών, στη μνήμη της Μπέτυς Λεωτσάκου. Αναμένουμε και ευελπιστούμε η ΠΟΣΕΕΠΕΑ να συνεχίσει να υποστηρίζει τη λειτουργία του Συντονιστικού, όπως και να συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση της Διημερίδας, με ορισμό εκπροσώπου για την Οργανωτική Επιτροπή.

Ενημερώνουμε τους φίλους και τα μέλη του ΙΜΕΓΕΕ ότι τον Οκτώβρη του 2017, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Ινστιτούτου, όπου θα δοθεί η ευκαιρία να διευκρινιστούν όλα τα διοικητικά και επιστημονικά ζητήματα σχετικά με τα πεπραγμένα του ΔΣ. Για το αν ηΓΣ θα έχει καταστατικό χαρακτήρα, θα κριθεί από τις προτάσεις του ΔΣ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και τις διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό.


Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Στ. Καρπενησιώτης                                 Ε. Τραγάκη

            Πρόεδρος                                                Γενική Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου