Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Ενημέρωση για Πιστώσεις, Ειδική Αγωγή, ΖΕΠ, ΔΥΕΠ, Άδειες & Τοποθέτηση αναπληρωτών από τον Π.Σ.Α.Ε.Π.

Π.Σ.Α.Ε.Π. 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ




Συνάδελφοι, σήμερα συναντηθήκαμε με τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου και σας ενημερώνουμε:
  • 20.500 είναι οι πιστώσεις ΕΣΠΑ
  • 1.200 είναι οι πιστώσεις μέσω ΠΔΕ
  • Για τις πιστώσεις Τακτικού Προϋπολογισμού κατατέθηκε σήμερα αίτημα από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου προς στον Υπουργό. Αν εγκριθεί, όπως αναμένεται, οι συνολικές πιστώσεις αναμένεται να πλησιάσουν τις 24.000.
Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν περίπου 1000 από τις άδειες αποδοχών άδειες, αριθμός ο οποίος βεβαίως είναι αρκετά ρευστός.
Η αρμόδια υπηρεσία του ΕΣΠΑ έχει εξασφαλίσει τις παραπάνω πιστώσεις από την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά από το Υπουργείο προσανατολίζονται να πραγματοποιήσουν την 1η φάση προσλήψεων στις 5/09, όπως είχαμε ανακοινώσει πριν από ένα μήνα.
Ζητήσαμε πέρα από τους δασκάλους και νηπιαγωγούς γενικής και ειδικής αγωγής να συμπεριληφθούν και οι ειδικότητες στην πρώτη μεγάλη φάση και θα πιέσουμε γι αυτό. 

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Για την Ειδική Αγωγή ζητήσαμε, όπως κάναμε και πραγματοποιήθηκε και πέρυσι, η πρώτη φάση να περιλαμβάνει τα Ειδικά Σχολεία και τα Τμήματα Ένταξης. Να αναφέρουμε ότι η πρώτη φάση ειδικής (Εδικά σχολεία + Τμήματα Ένταξης) θα περιλαμβάνει πάνω από 1500 δασκάλους και νηπιαγωγούς. 
Για την παράλληλη στήριξη πέρυσι ο προγραμματισμός ήταν για 2483 προσλήψεις και πραγματοποιήθηκαν 2824. Φέτος ο προγραμματισμός αφορά 2900 προσλήψεις (σε α/θμια και β/θμια συμπεριλαμβανομένων και των νοσηλευτών), άρα έχουμε εξ' αρχής μια μικρή αύξηση με ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.
Σημαντικό είναι ότι το πάγιο αίτημα του συλλόγου μας για μία μεγάλη φάση στην αρχή της χρονιάς και στην ειδική αγωγή φαίνεται να γίνεται πράξη σε ότι αφορά την παράλληλη, κάτι που είναι απαραίτητο και για παιδαγωγικούς λόγους. Συγκεκριμένα το 60% (όπως πέρυσι) θα διατεθεί από την αρχή της χρονιάς, δηλαδή είτε στις 5/9 μαζί με τις υπόλοιπες προσλήψεις, είτε 1-2 μέρες αργότερα. Αναμένουμε λοιπόν περίπου 1700 προσλήψεις παράλληλης στήριξης πριν τις 10/09 και 1200 την 1η Νοέμβρη.
Σε ότι αφορά τα ΚΕΔΔΥ, όπου πέρυσι προσλήφθηκαν περίπου 100 εκπαιδευτικοί από τα τέλη Νοεμβρίου κι έπειτα, ζητήσαμε φέτος να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις πολύ νωρίτερα, ώστε να στελεχωθούν οι ήδη υποστελεχωμένες αυτές υποστηρικτικές δομές. Θα παρακολουθούμε το θέμα και θα πιέσουμε γι αυτό.  
ΔΥΕΠ – ΖΕΠ
Όπως έχουμε αναφέρει σε ανακοίνωσή μας τον προηγούμενο μήνα αναμένεται αύξηση των προσλήψεων ΖΕΠ. Όσα προσφυγόπουλα έχουν παρακολουθήσει μαθήματα πέρυσι στις ΔΥΕΠ αναμένεται φέτος να ενταχθούν σε πρωινά τμήματα ΖΕΠ (όπου είναι δυνατόν) οπότε πιθανότατα  θα έχουμε κάποια μικρή μείωση των προσλήψεων ΔΥΕΠ, αλλά σημαντική αύξηση των προσλήψεων ΖΕΠ. Υπάρχουν 2 προγράμματα προσλήψεων, το ΤΑΜ.Α. και το ΕΚΟ. Το ΤΑΜ.Α. έχει εξασφαλίσει 250 πιστώσεις αποκλειστικά για τις ΔΥΕΠ,  ενώ το πρόγραμμα ΕΚΟ (φέτος δημιουργήθηκε έχει εξασφαλίσει μέχρι 800 πιστώσεις, οι οποίες αφορούν προσλήψεις ΖΕΠ, αλλά και ΔΥΕΠ εάν χρειαστεί.
Εδώ έχουμε μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με πέρυσι. Εάν κάποιος εκπαιδευτικός προσληφθεί από το πρόγραμμα ΕΚΟ στις ΔΥΕΠ θα μπορεί να συμπληρώνει ωράριο στα τμήματα υποδοχής. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί μείωση των συμβάσεων μειωμένου ωραρίου.

Άλλη μια διαφοροποίηση σε σχέση με πέρυσι είναι ότι περίπου 400 προσλήψεις ΖΕΠ θα πραγματοποιηθούν μαζί με την πρώτη φάση γενικής και ειδικής αγωγής. Θυμίζουμε ότι πέρυσι ο συνολικός αριθμός προσλήψεων ΖΕΠ ήταν 424.  
Τέλος, να αναφέρουμε ότι έχουν ολοκληρωθεί ήδη 3 νηπιαγωγεία για προσφυγόπουλα και μέσα στη βδομάδα θα βγουν σε ΦΕΚ άλλα 3. Στα τέλη Οκτώβρη πιθανότατα θα έχουν προστεθεί κι άλλα σε αυτά τα 6 και θα έχουμε προσλήψεις νηπιαγωγών σε ΔΥΕΠ. 
Εδώ να αναφέρουμε ότι φέτος θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά Τμήματα Υποδοχής και στην β/θμια με αποτέλεσμα πρωτίστως την αύξηση προσλήψεων στους φιλολόγους και δευτερευόντως στους μαθηματικούς.
ΤΟΠΟΤΕΤΗΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΑΔΕΙΕΣ
Η ρυθμιστική πράξη που θα ορίζει την διαδικασία των τοποθετήσεων των αναπληρωτών και που είναι απόρροια αίτησης του ΠΣΑΕΠ για:
  • να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής “αποδοχής ή όχι της πρόσληψης”, ώστε να μην ταλαιπωρούμαστε σε ξενοδοχεία μέχρι να τοποθετηθούμε,
  • να αποδεσμευτούν οι αναπληρωτές από την επίδειξη όλων αυτών των εγγράφων του παραλογισμού που τους ζητούνται και να αναλάβουν υπηρεσία μόνο με την ταυτότητά τους και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά υγείας,
  • μετά την τοποθέτησή μας να μας δοθεί μία προθεσμία τριών ημερών για την παρουσία μας στο σχολείο, ώστε να μπορούμε να αναζητήσουμε το νέο μας σπίτι,

είναι σε διαβούλευση μεταξύ των αρμόδιων τμημάτων του Υπουργείου. Δεν είναι βέβαιο ότι θα προλάβει να θεσμοθετηθεί για τη φετινή χρονιά, όμως εμείς ως ΠΣΑΕΠ πιέζουμε και γι αυτό.

Για τις άδειες των αναπληρωτών είχαμε ζητήσει από τον Υπουργό, στη συνάντηση που είχαμε μαζί του τον Απρίλιο, πλήρη εξορθολογισμό και τότε μας είχε υποσχεθεί ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των συνθηκών. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε, υπάρχει κινητοποίηση και διαβουλεύσεις μεταξύ Υπουργείων για το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή για βελτίωση του καθεστώτος των αδειών. Δεν είναι όμως κάτι απλό, αλλά κάτι χρονοβόρο και δεν υπάρχει προς το παρόν ενημέρωση για το πότε θα πραγματοποιηθούν οι διεκδικούμενες αλλαγές. 

Για τους μόνιμους διορισμούς δεν υπάρχει κάτι νεότερο καθώς το θέμα το χειρίζεται αποκλειστικά ο Υπουργός.

Τέλος, η δήλωση των περιοχών αναμένεται το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας. 


Συνάδελφοι, η φετινή χρονιά είναι μια χρονιά όπου πολλά μέτωπα είναι ανοιχτά. Ο ΠΣΑΕΠ δίπλα στους αναπληρωτές καθημερινά καταβάλλει κάθε προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας με τεκμηριωμένες και εφικτές προτάσεις. Στήριξε αυτήν την προσπάθεια  συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής στο σύλλογο εδώ
 

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΙΑ Η ΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΑΡΝΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΕ ΤΥ ΖΕΠ; ΒΓΑΙΝΩ ΑΠΟ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ; ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΛΗΣΗΣ ΜΟΥ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ Ή ΣΕ ΜΝΑΕ ΚΙ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ;
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή