Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Μήνυμα του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Θεόδωρου Π. Παπαθεοδώρου για τις εκδηλώσεις σχετικά με την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Μήνυμα του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Θεόδωρου Π. Παπαθεοδώρου για τις εκδηλώσεις σχετικά με την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Μαρούσι, 5/3/2013
 
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
 
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Η πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αυτή η πολιτική στηρίζεται στη βαθιά πεποίθησή μας ότι καμιά μορφή βίας ή μορφή εκφοβισμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να βρίσκει χώρο υποδοχής στο σχολείο.
Γνωρίζουμε ότι τα εντεινόμενα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας επηρεάζουν αναπόφευκτα τη σχολική ζωή και εργαζόμαστε για την αντιμετώπισή τους.
Για την Πρόληψη της Σχολικής βίας και του εκφοβισμού δημιουργήσαμε ένα κεντρικό Παρατηρητήριο στο ΥΠΑΙΘΠΑ το οποίο καταγράφει και μελετά την εξέλιξη του φαινομένου και δρομολογεί δράσεις πρόληψης και διαμεσολάβησης στα σχολεία.
Με την ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών, με σχολικές δράσεις ευαισθητοποίησης, με την επιμόρφωση των στελεχών της εκπαίδευσης και τη διασύνδεση των σχολείων με φορείς διαχείρισης των περιστατικών μπορούμε να λειτουργήσουμε  μαζί και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού. Είναι χρέος δικό μας να προστατεύσουμε τη νέα γενιά από τη θυματοποίηση και την ανασφάλεια και αυτό το χρέος δεν εξαντλείται σε εκδηλώσεις της μίας μέρας. Συνιστά πλέον συνεχή και σταθερό προσανατολισμό των πολιτικών μας.
Στόχος μας είναι να σπάσει η σιωπή και ο φόβος, να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά βίας και να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε χώρο για να αναπτυχθούν ρατσιστικές συμπεριφορές ή συμπεριφορές μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας. Αυτού του είδους η βία είναι φασισμός.  
Σήμερα, το σπάσιμο της σιωπής, προϋποθέτει τη συμμετοχή και την κοινή δράση όλων μας για ένα σχολείο που διαπαιδαγωγεί μορφωμένους και συνειδητοποιημένους πολίτες, για ένα σχολείο που υπηρετεί τις αρχές  και τις αξίες της γνώσης, της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Σε αυτό το σχολείο πιστεύουμε.                                                     
 
Ο Υφυπουργός
 
Καθηγητής Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου