Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Σπέρνουν διαθεσιμότητες, θα θερίσουν κινητοποιήσεις


Σε θέση μάχης περνούν τώρα οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, που βλέπουν τα ιδρύματα να αδειάζουν από υπαλλήλους και να οδηγούνται σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας. Αιτία, η διαθεσιμότητα 1.765 διοικητικών υπαλλήλων, τον κατάλογο με τα ονόματα των οποίων θα ανακοινώσει μονομερώς το υπουργείο Παιδείας στις 16 Σεπτεμβρίου. 

Ετσι, και η νέα ακαδημαϊκή χρονιά σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως θερμή. Οι διοικητικοί υπάλληλοι ξεκινούν δυναμικές κινητοποιήσεις την περίοδο των εγγραφών των νέων φοιτητών, που ξεκινούν στις 11 Σεπτεμβρίου. Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξήγγειλε δύο 48ωρες απεργίες στις 10-11 και 12-13 Σεπτεμβρίου και μία πενθήμερη από τις 16 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.
Το υπουργείο Παιδείας με τελεσίγραφο προς τις διοικήσεις των ιδρυμάτων τούς ζητά να αποστείλουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου τις λίστες αξιολόγησης από τις οποίες θα προκύψουν οι 1.765 διοικητικοί υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα την επόμενη μέρα!
Με το ίδιο, επείγον έγγραφό του, το υπουργείο γνωστοποιεί τους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες αξιολόγησης προσωπικού και τον τρόπο υπολογισμού όσων πλεονάζουν.
 
Προσφυγή στο ΣτΕ
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσβάλλοντας τις σχετικές διαδικασίες με τις οποίες θα υπολογιστούν οι πλεονάζοντες διοικητικοί υπάλληλοι ανά κατηγορία, ανά κλάδο και ειδικότητα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, το ένα στα τρία πανεπιστήμια έχει πλεονάζον προσωπικό. Από την πλευρά τους, όμως, τα Ιδρύματα δηλώνουν ότι η επιλογή αυτή αποδομεί τη λειτουργία τους, καθώς όλα τα Ιδρύματα ανεξαιρέτως είναι ήδη υποστελεχωμένα και υπολειτουργούν.

* Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπάρχει έλλειμμα κι όχι πλεόνασμα προσωπικού.
* Το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με αποφάσεις των συλλόγων διοικητικού προσωπικού, έκλεισε από την περασμένη Πέμπτη τις πύλες του στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και στο συγκρότημα της Πατησίων, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι θα κάνουν νέες γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους.
 * Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απαιτεί επιπλέον προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες του και ζητεί να μην ενταχθεί στις διαδικασίες διαθεσιμότητας, για δεύτερη φορά μάλιστα, αφού το 2012 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 19 διοικητικοί υπάλληλοί του.
* Κατά της επικείμενης διαθεσιμότητας τοποθετήθηκε και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Με σκληρό ψήφισμά της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου αναφέρει ότι το Ιδρυμα είναι διαχρονικά υποστελεχωμένο τόσο στο διδακτικό όσο και στο διοικητικό προσωπικό, και απαιτείται η επιπλέον ενίσχυσή του με νέα μέλη για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σημερινές επιτακτικές ανάγκες λειτουργίας του. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναλογιστεί τη σημασία και το ρόλο του έργου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, καθώς και τις άκρως αρνητικές συνέπειες επιλογών μείωσης του προσωπικού του. Οποιαδήποτε μείωση του υπάρχοντος προσωπικού θα επιφέρει ανυπέρβλητες δυσλειτουργίες στο έργο του ιδρύματος.
  
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου