Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Εξαιρέσεις για ελάχιστους από τη διαθεσιμότητα



Δεν γλιτώνουν ούτε οι ολυμπιονίκες, εκτός κι αν υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις ή στα Σώματα Ασφαλείας

Επόμενο αγώνισμα: Διαθεσιμότητα. Δεν υπάρχει πρόβλεψη εξαίρεσης από το καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας – απολύσεων για αθλητές που διορίστηκαν στο Δημόσιο, όπως προέκυψε μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών. Κανένας κίνδυνος για όσους είχαν καταλάβει θέσεις σε Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις, υπηρεσίες τις οποίες δεν αφορά η διαθεσιμότητα. Οπότε υπό τον κίνδυνο της απόλυσης βρίσκονται περίπου 900 διακριθέντες αθλητές, εκ των οποίων 30 ολυμπιονίκες.

Νέες διευκρινίσεις προέκυψαν τελευταία στιγμή ως προς τις εξαιρέσεις. Με τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε άσχετο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, εξαιρούνται:

• διορισθέντες συγγενείς αποβιώσαντος κατά την εκτέλεση υπηρεσιακού καθήκοντος σε Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις

• υπάλληλοι των οποίων η μισθοδοσία καλύπτεται από διεθνείς οργανισμούς (π.χ. ΝΑΤΟ).

Με την ίδια τροπολογία, πλέον, οι επικείμενες φάσεις κινητικότητας δεν αφορούν όλους όσοι είχαν μπει στο καθεστώς τον Νοέμβριο του 2012 (1.862 υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΙΔΑΧ).

Υπενθυμίζεται πως, βάσει της τελευταίας εγκυκλίου του υπουργείου, εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα οι εξής κατηγορίες εργαζομένων:

• υπάλληλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%,

• υπάλληλος πολύτεκνος εφόσον τα τέκνα συνοικούν με αυτόν και ανήκουν στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), όπως ισχύει

• υπάλληλος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο, που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον ΚΦΕ και έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ και συνοικεί με αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%,

• υπάλληλος ο οποίος, δυνάμει νόμου ή δικαστικής αποφάσεως, ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα τέκνου, που συνοικεί με αυτόν και ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον ΚΦΕ, όπως ισχύει, και έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ,

• υπάλληλος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα βάσει των διατάξεων του ν.4172/2013,

• υπάλληλος ο οποίος έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης δυνάμει δικαστικής αποφάσεως και συνοικεί με τον συμπαραστατούμενο, ο οποίος έχει ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ (πρέπει να υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση –δεν εξαιρείται υπάλληλος που έχει οριστεί ειδικός επίτροπος τέκνου).

Στέργιος Ζιαμπάκας 
 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου