Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

"Το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις αναστολών"...Ενημερωτικό σημείωμα επί των αιτήσεων αναστολής της Διαθεσιμότητας εκπαιδευτικών




Ενημερωτικό σημείωμα επί των αιτήσεων αναστολής

• Δυστυχώς το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε αυτήν την εβδομάδα όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις αναστολών (όχι μόνον των δικών μας ομάδων, όλων αδιακρίτως). Οι αποφάσεις έχουν δημοσιευθεί αλλά δεν έχουν καθαρογραφεί, άρα δεν τις έχω ακόμη στα χέρια μου. Φαίνεται ότι η απόρριψη έγινε σε όλες χωρίς επιμέρους έρευνα της βασιμότητας κάθε περίπτωσης, αλλά με μια γενική αιτιολογία η οποία θεωρεί ότι υφίστανται λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας και ότι η βλάβη που υφιστάμεθα είναι μόνον οικονομική και μπορεί να επανορθωθεί εάν κερδίσουμε την αίτηση ακύρωσης.

Περιορίζεται, συνεπώς, μόνον στο οικονομικό τμήμα της βλάβης. Έχει επιδικασθεί δε και δικαστική δαπάνη 107 Ευρώ σε βάρος κάθε ομάδας αιτούντων (όχι για τον καθένα ξεχωριστά, συνολικά ανά ομάδα) η οποία μάλλον δεν θα αναζητηθεί, λόγω του μικρού ποσού που αναλογεί στον καθένα.

• Ενόψει των ανωτέρω, παύουν να ισχύουν οι προσωρινές διαταγές και όσοι από εσάς είχατε γυρίσει στα σχολεία, δυστυχώς ξαναγυρίζετε στο καθεστώς διαθεσιμότητας, με τις μειωμένες αποδοχές. Όσες αιτήσεις δεν έχουν ακόμη κριθεί, κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθούν.

• Τι κάνουμε από δω και πέρα; Όλοι όσοι δεν τακτοποιηθούν σε νέα θέση με την διαδικασία της κινητικότητας, ανεξαρτήτως εάν είχαν ήδη ασκήσει αίτηση αναστολής ή όχι, θα συμπεριληφθούν σε ομαδικές αιτήσεις αναστολής που θα κατατεθούν αρχές Φεβρουαρίου (με δεδομένο ότι θα έχουν μέχρι τότε οριστικοποιηθεί οι διαδικασίες κινητικότητας) για να εμποδίσουμε την απόλυση, με το τέλος του οκταμήνου της διαθεσιμότητας. (Αυτή ήταν και η αρχική πρόταση μου, δηλαδή να μην ασκηθεί αίτηση αναστολής στην αρχή, αλλά κατά το τέλος του οκταμήνου της διαθεσιμότητας, ως προς εκείνους τους εκπαιδευτικούς που δεν θα είχαν μετακινηθεί σε άλλη θέση και θα αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο της απόλυσης.) Σε αυτές τις αιτήσεις αναστολής το νέο στοιχείο που θα επικαλούμαστε είναι η βεβαιότητα της επερχόμενης απόλυσης, που δεν υπήρχε κατά το χρόνο άσκησης των προηγούμενων αιτήσεων και που αποτελεί πολύ βαρύτερη βλάβη από την απλή οικονομική ζημία της περικοπής του ενός τετάρτου των αποδοχών. Εν κατακλείδι, τα νέα είναι κακά, αλλά πρόκειται μόνο για μία μάχη. Αισθάνομαι για την εξέλιξη τόσο άσχημα όσο εσείς, και για έναν επιπλέον επαγγελματικό λόγο: οι αποφάσεις αυτές δεν είναι καλές νομικά, κατά τη γνώμη μου. Επίσης εκδόθηκαν αμέσως πριν από τις γιορτές και προβλέπουν δικαστική δαπάνη (που δεν είναι υποχρεωτική επί των αιτήσεων αναστολής, αλλά στην κρίση του δικαστή) πράγμα που και από ανθρωπιστική άποψη είναι, πάλι κατά τη γνώμη μου, απαράδεκτο. Έχουμε όμως ακόμη στη φαρέτρα μας την νέα, τελική αίτηση αναστολής και όλα θα κριθούν οριστικά κατά την εκδίκαση της πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ και τη συζήτηση των δικών μας αιτήσεων ακύρωσης.

Αθήνα, 10/12/2013

Καθηγητής Γιώργος Κατρούγκαλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου