Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΜΕ ΤΟΝ Δ/ΝΤΗ Ε.Α.Ε. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017




ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)
Πανεπιστημίου 59, 4ος όρ., Τ.Κ. 105 64, Αθήνα, 
τηλ.: 6972056448
ιστολόγιο: www.poseepea.blogspot.gr


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Την Πέμπτη 13/07/2017 το νέο Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. είχε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με το Διευθυντή Ειδικής Αγωγής του Υ.Π.Π.Ε.Θ. κο Παναγιώτη Κασσιανό, όπου του θέσαμε την ατζέντα των πολύ σοβαρών θεμάτων που απασχολούν την Ομοσπονδία και τους συναδέρφους μας.
ΕΚΔΟΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ-ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ
            Για το θέμα των οριστικών πινάκων των αναπληρωτών Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. του μεταφέραμε την πληροφορία που είχαμε ως Ομοσπονδία από το Α.Σ.Ε.Π. για την ολοκλήρωση των ενστάσεων στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και μας ανέφερε ότι ο προγραμματισμός και η πρόθεση του Υπουργείου είναι στις 6 Σεπτεμβρίου εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό να έχει τοποθετηθεί στις θέσεις του. Το ύψος των πιστώσεων θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με την περσινή σχολική χρονιά. Τέλος ανέφερε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστώσεων να δοθεί σε μία φάση και να «κρατηθεί» ένα μικρό ποσοστό για έκτακτες συνθήκες (π.χ. άδειες κύησης, παραιτήσεις κ.λ.π). Βέβαια, για την ταχύτητα με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι παραπάνω διαδικασίες σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η επίσπευση των διαδικασιών (κύρωση πινάκων, καθορισμός κενών) από τις οικίες Π.Δ.Ε.
ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
            Για το θέμα των μόνιμων διορισμών που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας, στο συμβούλιο της οποίας υπάρχουν πλέον για πρώτη φορά τρεις (3) αναπληρωτές, δεν πήρε καμία θέση λέγοντας ότι οι διορισμοί δεν εξαρτώνται από τον ίδιο ούτε από τον Υπουργό. Στη περίπτωση που γίνουν όμως μόνιμοι διορισμοί, το Υ.Π.Π.Ε.Θ. έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη στελέχωση της ειδικής αγωγής με μόνιμο ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Μας ανέφερε βέβαια ότι δεν υπάρχει πλάνο από τη Διεύθυνση Ε.Α.Ε. για τη σύσταση καινούριων οργανικών κενών, αλλά σε επικείμενους διορισμούς θα γίνει προσπάθεια να  καλυφθούν τα ήδη υπάρχοντα οργανικά κενάτα οποία υπολογίζονται σε 495 για όλες τις ειδικότητες.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
            Ο κος Κασσιανός μας ανέφερε ότι στο Νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θα κατατεθεί σύντομα θα υπάρχει τροπολογία για την τοποθέτηση Κοινωνικών Λειτουργών & Ψυχολόγων σε σχολεία όπου υπάρχουν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (π.χ. Ρομά) και σε Επαγγελματικά Λύκεια. Θα έχει δυνατότητα και το μόνιμο προσωπικό να αποσπάται σε αυτές  τις δομές πέραν των αναπληρωτών που θα καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες. Η καινοτομία αυτή σύμφωνα με τον κο Κασσιανό θα αποτελέσει και το έναυσμα για να την αναμόρφωση των καθηκοντολογίων του Ε.Ε.Π. & του Ε.Β.Π. σε προσεχή χρόνο.
            Για το θέμα αυτό, έγινε συζήτηση του προέδρου της ΠΟΣΕΕΠΕΑ με τον Δ/ντή της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Πολίτη, ο οποίος ζήτησε προτάσεις για την στελέχωση με ΕΕΠ και ΕΒΠ των Γενικών Σχολείων, συμφωνώντας με την άποψη ότι η Ειδική Εκπαίδευση αποτελεί κομμάτι της Γενικής.

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
            Για το θέμα των Ολοημέρων Ειδικών Δημοτικών Σχολείων και Ειδικών Νηπιαγωγείων που επεκτείνονται την τρέχουσα σχολική χρονιά μας διαβεβαίωσε ότι τόσο το Ε.Ε.Π. όσο και το Ε.Β.Π. δεν θα έχει καμία αλλαγή στα καθήκοντά του και θα κάνει αυτά που έκανε στο πρωινό πρόγραμμα. Πιθανότατα θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των πιστώσεων Ε.Β.Π. στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. για την καλύτερη στελέχωση του ολοήμερου σχολείου. Για τις μετακινήσεις των μαθημάτων με τα σχολικά λεωφορεία οι κατά τόπου Περιφέρειες θα εκδώσουν σύντομα προκήρυξη για την πρόσληψη οδηγών και συνοδών που θα επανδρώνουν σε μόνιμη βάση τα σχολικά λεωφορεία. Επίσης σε όσες Σ.Μ.Ε.Α.Ε. η μετακίνηση των μαθητών γίνεται με ταξί θα πρέπει οι Διευθυντές Εκπαίδευσης να έρθουν σε συνεννόηση με τις Αιρετές Περιφέρειες για το πώς θα γίνονται πλέον οι μετακινήσεις για τα παιδιά που θα πηγαίνουν και στο Ολοήμερο. Και γι’αυτό το ζήτημα ο κος Κασσιανός εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πόσο γρήγορα χρονικά μπορεί να υλοποιηθεί αυτό.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ-ΙΕΠ
            Για το ζήτημα των μεταπτυχιακών και των συναφειών παραδέχθηκε τα λάθη και στις αστοχίες που έγιναν από την αρμόδια επιτροπή του Ι.Ε.Π. και ήδη ζήτησε από το Ι.Ε.Π. αναλυτικές εξηγήσεις. Για το ίδιο θέμα η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. κατέθεσε σήμερα επιστολή και αίτημα για συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας κο Γαβρόγλου για να επιληφθεί ο ίδιος προσωπικά του ακανθώδους αυτού ζητήματος που έχει ταλανίσει και ταλανίζει επί μακρόν αρκετούς συναδέρφους μας. Μας ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις επί αυτού του ζητήματος.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ
            Για το θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας μας ανέφερε ότι στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να γίνει μια εξακτίνωση του προγράμματος (π.χ. μέσω τηλεκπαίδευσης) και με την συμμετοχή των κατά τόπους Περιφερειακών Π.Ε.Κ., ώστε να διευκολυνθούν οι συνάδερφοι στις μετακινήσεις τους. Προς το παρόν η Α.Σ.Π.ΑΙ.Τ.Ε. δε συναινεί σε αυτή την πρόταση του Υπουργείου, διότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός μελών Δ.Ε.Π. για να διδάξουν σε 16 συνολικά Π.Ε.Κ. Ο κος Κασσιανός μας πρότεινε να τεθεί το θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας σε νέα μας συνάντηση ως αποκλειστικό και κύριο θέμα συζήτησης.

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ Υ.Π.Π.Ε.Θ.
Η Ομοσπονδία διατύπωσε τη θέση της γι’αυτό το ζήτημα μέσω σχετικού αναλυτικού υπομνήματος που επιδόθηκε στον κο Κασσιανό και έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της, όπου ζητείται η άμεση έκδοση  διευκρινιστικής εγκυκλίου, στην οποία θα προβλέπεται τόσο η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, όσο και οι υπηρεσίες που θα πρέπει να παρέχουν τα μέλη Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. Ο κος Κασσιανός εξέφρασε τους προβληματισμούς του γι’αυτό το ζήτημα σε σχέση με το τι ισχύει αντιστοίχως με τους εκπαιδευτικούς για το ίδιο θέμα.



ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ Ε.Ε.Π. & ΤΟΥ Ε.Β.Π. ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
            Τέλος, ο διευθυντής Ειδικής Αγωγής μας ανέφερε ότι η μεταφορά μας στη Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού είναι η καλύτερη λύση για «να μπει σε μια τάξη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το «άτακτο» νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το Ε.Ε.Π. & το Ε.Β.Π.
Το Δ.Σ κατέθεσε την έντονη αντίρρησή για την μετακίνηση αυτή, διότι έτσι θα χαθεί η άμεση συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση που είναι η Δ/νση Ειδικής Αγωγής, η οποία διασφαλίζει το ενιαίο των θέσεων, αντιλαμβάνεται τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό των δομών της εκπαίδευσης και τον διακριτό ρόλο του ΕΕΠ και ΕΒΠ. Επίσης επισημάνθηκε στον κ. Κασσιανό ότι στο παρελθόν υπήρξε διάθεση από προηγούμενη ηγεσία για κατάργηση της Δ/νσης Ειδικής Αγωγής, η οποία ανετράπη και με τις έντονες δικές μας ενέργειες. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει έντονα το Δ.Σ και στις επαφές που θα έχει με πολιτικούς παράγοντες.
Επίσης τέθηκε έντονα το θέμα της μεταφοράς της αρμοδιότητας του ΚΥΣΕΕΠ για την επιλογή προϊσταμένων ΚΕΔΔΥ, την οποία το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΕΘ την εκχωρεί στην διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η απόφαση αυτή δεν διασφαλίζει την αξιοκρατία και τη συμμετοχή όλων των φορέων της εκπαίδευσης, κάτι που διασφάλιζε το διευρυμένο για το σκοπό αυτό ΚΥΣΕΕΠ.
‘Όλα τα θέματα που τέθηκαν στον κ. Κασσιανό και που απασχολούν το ΕΕΠ και ΕΒΠ, το Δ.Σ έχει αποφασίσει να τα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, κοινοποιώντας τα σε όλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες πολιτικά κόμματα και άλλους μαζικούς φορείς της εκπαίδευσης.
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου