Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

4 ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ 3 ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013, επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των Προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2014», έλαβε το λόγο ο Υπουργός Παιδείας κος Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και μεταξύ άλλων ανακοίνωσε και τα "επόμενα βήματα" για την Παιδεία.

 Β.Β
 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ




"....Αγαπητοί συνάδελφοι, κάθε αντικειμενικός παρατηρητής θα συμφωνήσει ότι οι μεγάλες αλλαγές στην παιδεία που πραγματοποιήσαμε, δεν ήταν μνημονιακές επιταγές, αλλά εθνικές στρατηγικές επιλογές για την οικοδόμηση της μεταμνημονιακής Ελλάδας για να μη φτάσουμε ποτέ ξανά στο χείλος του γκρεμού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για το 2014 εμείς προχωράμε στα επόμενα βήματα. Ποια είναι αυτά:

Πρώτον, η αντιστοίχηση όλων των τίτλων του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλες τις ειδικότητες ώστε να εναρμονίσουμε σπουδές και αγορά εργασίας, ξεκαθαρίζοντας το θολό τοπίο τριάντα χρόνων μια κι έξω.
Δεύτερον, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης όλων των σχολικών εγχειριδίων από μηδενικής βάσεως και ο επανακαθορισμός της διδακτέας ύλης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Τρίτον, το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή που θα καταθέσουμε. Σε αυτόν τον τομέα κάναμε πολλά, διπλασιάζοντας αυτή τη χρονιά τους απασχολούμενους εκπαιδευτικούς και το ειδικό προσωπικό.
Κακά τα ψέματα, όμως, όλα αυτά δεν φτάνουν. Γι’ αυτό και θα καταθέσουμε ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για τη βελτίωση της Ειδικής Αγωγής, όπως άλλωστε έχουμε δεσμευτεί.
Τέταρτον, το νομοσχέδιο για την έρευνα και την τεχνολογία, διότι είναι στρατηγική απόφαση αυτής της Κυβέρνησης να συνδέσει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με τα Ερευνητικά Ινστιτούτα και την παραγωγή.

Και προχωράμε και σε μια σειρά μικρών, αλλά σημαντικών, μέτρων πολιτικής:

Πρώτον, ολοκλήρωση και εγκατάσταση σε όλα τα σχολεία πια διαδραστικών πινάκων και υπολογιστών. Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται. Πιστεύω ότι με το τέλος της χρονιάς αυτό θα το έχουμε διασφαλίσει.
Δεύτερον, ολοκλήρωση των πληροφοριακών συστημάτων για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και τη δημοσιονομική διαχείριση με στόχο τη διαφάνεια.
Τρίτον, καθιέρωση ηλεκτρονικής δημοπρασίας για τις προμήθειες όλων των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων και Οργανισμών του Υπουργείου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης είναι η δημόσια και δωρεάν παιδεία. Και δημόσια και δωρεάν παιδεία σημαίνει ελεύθερη, ανεμπόδιστη και καθολική προσφορά γνώσης, δεξιοτήτων και ευκαιριών για όλους τους Έλληνες, μια εθνική παιδεία που οδηγεί στην αρετή, μια εθνική παιδεία που οδηγεί στην αγωγή και μια εκπαίδευση που παρέχει μάθηση δίνοντας στα Ελληνόπουλα ευκαιρίες προκοπής και ευημερίας.

Σας ευχαριστώ..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου