Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας να δίνεται σε όλους τους απόφοιτους των καθηγητικών σχολών των ΑΕΙ της χώρας...ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

 
Ερωτήσεις
 Θέμα:
Το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας να δίνεται σε όλους τους απόφοιτους των καθηγητικών σχολών των ΑΕΙ της χώρας
Κόμμα:
ΣΥΡΙΖΑ
Ημερομηνία:
26/03/2015
Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης:
26/03/2015
Καταθέτοντες:
Ακριώτης Κυριάκου Γεώργιος
Αμανατίδης Γεωργίου Ιωάννης
Αμμανατίδου - (Πασχαλίδου) Γεωργίου Ευαγγελία (Λίτσα)
Αναγνωστοπούλου Πέτρου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτου Βασιλείου Ελένη
Βάκη Γεωργίου Φωτεινή
Γαϊτάνη Γεωργίου Ιωάννα
Εμμανουηλίδης Ιωάννη Δημήτριος
Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν
Καφαντάρη Φωτίου Χαρούλα (Χαρά)
Μηταφίδης Ανδρέα Τριαντάφυλλος
Μπαξεβανάκης Σόλωνα Δημήτριος
Σκουρολιάκος Λουκά Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τεκτονίδου Αναστασίου Κυριακή (Βούλα)
Τριανταφυλλίδης Γεωργίου Αλέξανδρος (Αλέκος)
Φάμελλος Πέτρου Σωκράτης
Χαραλαμπίδου Δημητρίου Δέσποινα
Υπουργεία:
Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργοί:
  • Μπαλτάς Αριστείδης/Νικόλαος/Δημήτριος (Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων)

    ΕΡΩΤΗΣΗ

    Για τον κ. Υπουργό
    Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

    Θέμα: «ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΕΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

    Με το Νόμο 3848/2010, όπως αυτός τροποποιήθηκε με την  παράγραφο  22(ε)  του άρθρου 36 του ν. 4186-2013 (Α 193) 2013, αφαιρείται η παιδαγωγική επάρκεια από τους αποφοίτους καθηγητικών σχολών που θα προκύψουν από  όσους εισάγονται σε Τμήματα Α.Ε.Ι. κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013 − 2014 και εφεξής.
    Για τους αποφοίτους αυτούς η  παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια πιστοποιείται σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 2 παρ. 3 του ν.3848/2010. Σταμάτησε, δηλαδή να αναγνωρίζεται σχεδόν σε όλους τους αποφοίτους η ικανότητα να διδάσκουν το αντικείμενο που έχουν σπουδάσει, αλλά και να λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο τους.
      Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα τμήματα φιλολογίας του ΑΠΘ και του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης: ήδη δύο «φουρνιές» εισακτέων (2013-4 και 2014-5) δεν έχουν κατοχυρωμένο από τα ισχύοντα προγράμματα σπουδών το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας.
      Μάλιστα, το τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ επέλεξε να κατοχυρώσει το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας μέσω της διάσπασης του προγράμματος σπουδών και του πτυχίου, υπονομεύοντας έτσι  το επαγγελματικό μέλλον των αποφοίτων του. Γιατί σύμφωνα με το πρόγραμμα του τμήματος επαγγελματικά δικαιώματα φιλολόγου (ΠΕ02) κατοχυρώνουν μόνο όσοι απόφοιτοι έχουν επιλέξει το πρόγραμμα σπουδών που κατοχυρώνει το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας.
    Δεδομένων των δυσμενών συνθηκών στην αγορά εργασίας και με την  ανεργία να μαστίζει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών, τα παραπάνω  Τμήματα Φιλολογίας με την τακτική τους αυτή ωθούν τους αποφοίτους αναπόφευκτα σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, σε επί πληρωμή σεμινάρια και κάθε είδους ταχύρρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης και συνεχούς κατάρτισης, με αμφίβολη την αναγνώρισή τους. Έτσι, τελικά,  οι πτυχιούχοι πέφτουν θύματα ενός αθέμιτου ανταγωνισμού και μιας δια βίου «αξιολόγησης» που, ουσιαστικά, ακυρώνει τις σπουδές τους και το δικαίωμα στην εργασία.
    Αντίθετα ήδη με Υπουργική Απόφαση, ΦΕΚ Τεύχος Β 2433/12-09-2014, έχει ήδη κατοχυρωθεί η πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας για τους αποφοίτους του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  που έχουν εισαχθεί από το ακαδημαϊκό έτος 2013−2014 και εξής

    Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός
    Σε ποιες   ενέργειες  πρόκειται να προβεί ώστε:
     α) να αποκατασταθούν τα κατακερματισμένα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των καθηγητικών σχολών όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων
     β) να διατηρηθεί ο ενιαίος χαρακτήρας των προγραμμάτων σπουδών, ώστε να μη διασπάται το φοιτητικό σώμα;

    Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου