Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση της ΕΣΑμεΑ με την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας (19/3/15)

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, αποτελούμενη από τους κ.κ. Κώστα Γαργάλη, Ταμία της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ και Γιάννη Λυμβαίο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας ΕΣΑμεΑ και πρόεδρο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ (Πανελλήνια Ομoσπovδία Σωματείων Γovέωv και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες). Στη σύσκεψη παρευρέθηκε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης.
Όλα τα αιτήματα αναλυτικά τα είχε στείλει την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΣΑμεΑ στο υπουργείο. 
Οι παθογένειες, οι αδυναμίες και τα προβλήματα του συστήματος εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε όλες ανεξαιρέτως τις βαθμίδες του, έχουν αποτελέσει διαχρονικά αντικείμενο ευρείας ανάλυσης από την πολιτεία, τους φορείς των εκπαιδευτικών και τους φορείς που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους στο σύνολό τους.
Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετούς οικονομικής κρίσης, οι αδυναμίες και τα προβλήματα του συστήματος εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο, εξαιτίας της μείωσης των ήδη χαμηλών κονδυλίων που διαχρονικά κατευθύνονται στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία. Η διαρκής αυτή υποχρηματοδότηση, σε συνδυασμό με το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο που διέπει το σύστημα εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, απαιτεί από μέρους της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή ενός σχεδίου ουσιαστικής θεσμικής και διαδικαστικής ανασυγκρότησής του, όπως επιτάσσει το άρθρο 24 «Εκπαίδευση» της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία μαζί με το προαιρετικό της πρωτόκολλο κυρώθηκε από τη Βουλή με τη ψήφιση του νόμου 4074/2012.
Μεταξύ πολλών άλλων, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι η λήψη μέτρων και πολιτικών ικανών να οδηγήσουν στην ισότιμη και καθολική ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας απαιτεί :
• Τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ατόμων με Αναπηρία στο Υπουργείο Παιδείας.
• Την αναβάθμιση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής σε Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ατόμων με Αναπηρία, και τη διάρθρωσή της σε διευθύνσεις και τμήματα, ώστε να αποκτήσει η εκπαίδευση των ΑμεΑ ουσιαστική διοίκηση από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου.
• Τη θεσμική αναμόρφωση του συστήματος εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία όλων των βαθμίδων του.
• Τη λήψη κατεπειγόντων μέτρων για την επαγγελματική αποκατάσταση των εκπαιδευτικών με αναπηρία σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος.
• Την επιμόρφωση σε θέματα αναπηρίας όλων των εκπαιδευτικών που παρέχουν εκπαίδευση σε όλες τις δομές της γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
Στην κορωνίδα της ατζέντας των αιτημάτων είναι η αύξηση των πόρων για την Εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε συνάρτηση με τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό και τις ειδικές απαιτήσεις των μαθητών και την ορθολογική απορρόφηση των πόρων.
Ο κ. Βαρδακαστάνης πρότεινε να δημιουργηθεί άμεσα ομάδα εργασίας, στην οποία θα συμμετέχει η ΕΣΑμεΑ, ώστε να επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα άμεσης δράσης μέσα σε ένα μήνα, με το οποίο όλα τα σχολεία, και τα Ειδικά, θα ανοίξουν την ίδια ημέρα τον Σεπτέμβριο - ένα από τα αγκάθια της Ειδικής Εκπαίδευσης. Οι υπουργοί από την πλευρά τους τόνισαν ότι θα εξετάσουν θετικά το θέμα της επιτροπής, καθώς και τα άλλα σοβαρά ζητήματα του αναπηρικού κινήματος που αφορούν την εκπαίδευση. Έδειξαν κατανόηση για δεσμεύτηκαν για κινήσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι το αναπηρικό κίνημα δεν επαναπαύεται, διεκδικεί αλλά και έχει διάθεση συνεργασίας για ουσιαστικές τομές στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Εκπαίδευσης.

esaea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου