Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Α/ΘΜΙΑ - Β/ΘΜΙΑ - ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π.



Στην κατεύθυνση της σύνοψης των αποτελεσμάτων από τις επαφές που είχαν οι Αιρετοί του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) Βασίλης Βούγιας και Δημήτρης Παπαευθυμίου με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, πρέπει να αναφερθούν τα παρακάτω:
 
1.- Κατά τα φαινόμενα στο σχέδιο νόμου για τον Αθλητισμό, το οποίο θα κατατεθεί λίαν συντόμως για ψήφιση στη Βουλή, θα προστεθούν κάποιες κατεπείγουσες Τροπολογίες του Υπουργείου Παιδείας(Πανελλήνιες, Β Λυκείου, τράπεζα Θεμάτων, αλλαγές στη μοριοδότηση επιλογής Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, νέος τρόπος επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων κ.α).
  
Ας σημειωθεί πως εκτός απροόπτου θα δοθεί παράταση ενός(1) έτους στη θητεία των Σχολικών Συμβούλων η οποία λήγει τον Νοέμβριο του 2015 και έτσι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα προχωρήσει μόνον στην επιλογή Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων. Η δε  ανακοίνωση των ονομάτων των νέων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης πάει για την εβδομάδα που μας έρχεται.

2.- Ακολούθως , μάλλον εντός του Απριλίου, θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή το Πολυνομοσχέδιο "σκούπα" ή "κουρελού" κατά τη νέα πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., το οποίο και θα περιλαμβάνει  επείγοντα για νομοθετική ρύθμιση θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και θέματα Ειδικής Αγωγής, μεταξύ των οποίων θα είναι και θέματα του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π.) & Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π.).

3.- Τα θέματα του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π.) & Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π.), έχουν να κάνουν με τις αναγκαίες εκείνες ρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονταν στο σχέδιο νόμου για την Ειδική Εκπαίδευση το οποίο δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση λόγω των εκλογών. Μεταξύ των ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει το Πολυνομοσχέδιο εκτός απροόπτου θα έχουμε την ξεκάθαρη διατύπωση για τη δυνατότητα υπηρεσιακής εξέλιξης και τη δυνατότητα μετάταξης του Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους εκπαιδευτικούς ,  τη μετονομασία του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π.) σε Ειδικό Βοηθητικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό(Ε.Β.Ε.Π.) κ.α.

4.- Όσον αφορά στην συμπερίληψη και του Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. στις πιθανές προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, το θέμα έχει τεθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιός τρόπος πρόσληψης θα επιλεγεί τελικά. Αν επιλεγεί τρόπος πρόσληψης μέσω πινάκων τότε αναλογικά θα υπάρξουν προσλήψεις και Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. μετά από δέκα χρόνια.(Το 2010 προσελήφθησαν οι επιτυχόντες της προκήρυξης του 2005).

5.- Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε για πρώτη φορά να μπορέσουν να στελεχωθούν οι δομές Ε.Α.Ε. με Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. από το ξεκίνημα του σχολικού έτους 2015-16 και προς αυτή την κατεύθυνση:
  • Διενεργήθηκαν οι Μεταθέσεις του Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. για το 2015-16 για πρώτη φορά στην ώρα τους και εντός των ημερών αναμένεται να υπογραφούν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κο Κουράκη.
  • Αναμένεται σε λίγες ημέρες η Εγκύκλιος των Αποσπάσεων Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. για το 2015-16, ώστε ακολούθως να εκδοθεί και η Εγκύκλιος πρόσληψης Αναπληρωτών Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. για το 2015-16.
  • Γίνονται διεργασίες για την διευθέτηση των τεχνικών λεπτομερειών της εφαρμογής του Ενιαίου Πίνακα πρόσληψης Αναπληρωτών Ε.Ε.Π.& Ε.Β.Π. για το 2015-16 για πρώτη φορά.
6.- Κλείνοντας πρέπει να τονίσουμε πως τα τελευταία 3 χρόνια η Ειδική Αγωγή προσέλαβε τους Αναπληρωτές της, εκπαιδευτικούς , Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό(Ε.Ε.Π.) & Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό(Ε.Β.Π.) αποκλειστικά από Προγράμματα ΕΣΠΑ και μόνον την φετινή σχολική χρονιά 2014-15 διατέθηκαν 150 πιστώσεις για πρόσληψη Αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ε.Α.Ε. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων(Π.Δ.Ε.).

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός της ύπαρξης ελάχιστων μονίμων εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π. σε σχέση με τα τεράστια κενά στις δομές Ε.Α.Ε., την ασάφεια που επικρατεί όσον αφορά στα Προγράμματα ΕΣΠΑ της επόμενης σχολικής χρονιάς και τις αναμενόμενες αθρόες συνταξιοδοτήσεις, καθιστά εκ των ων ουκ άνευ υπεραπαραίτητη την μέριμνα για πρόσληψη ικανού αριθμού μονίμων εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π., διαφορετικά το μέλλον της Ειδικής Αγωγής προβλέπεται ζοφερό για το 2015-16.

Βασίλης Βούγιας
26 Μαρτίου 2015


2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα κύριε Βούγια. Πολύ ενδιαφέροντα όσα μας λέτε και σας ευχαριστούμε πολύ.
    Ωστόσο υπάρχει ένα ερώτημα που θα μας απασχολήσει (για πολλοστή φορά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια...). Η εγκύκλιος πρόσληψης αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ ποια κριτήρια πρόσληψης θα περιλαμβάνει; Του κ.Λοβέρδου, του κ. Αρβανιτόπουλου, κάτι καινούριο;
    'Εχετε κάποια ενημέρωση επ' αυτού;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν συζητείται τέτοιο θέμα ακόμη. Δεν ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου να υπάρχει ένας μπούσουλας. Αυτή είναι η κατάντια του εκπαιδευτικού συστήματος όπου απουσιάζει η συναπόφαση και η συναντίληψη με αποτέλεσμα ν αλλάζουν όλα ανά μήνα κι ο κόσμος να βρίσκεται μονίμως σε ανασφάλεια μη γνωρίζοντας τι θα του ξημερώσει.

      Διαγραφή