Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

H 21η Μαρτίου είναι η 80η ημέρα του έτους, Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down και άλλες 6 Παγκόσμιες και 1 Διεθνής Ημέρα...


 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

 Ανακοίνωση Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down (21η Μαρτίου) καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Έλληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για το σύνδρομο Down. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε από τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21), αφού το εν λόγω σύνδρομο είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι και επηρεάζει περίπου μία στις 600-700 γεννήσεις παιδιών. Το σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους, τα ακριβή αίτια της οποίας δεν είναι προς το παρόν γνωστά.

Τα παιδιά που γεννιούνται με σύνδρομο Down δεν «πάσχουν» από το σύνδρομο, αφού δεν είναι πάθηση ούτε ασθένεια, αλλά μια γενετική κατάσταση που εμφανίζεται ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής ή εθνότητας. Τα άτομα με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Παρόλα αυτά και δεδομένου ότι τα άτομα αυτά έχουν ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, είναι χαρισματικά και πολυτάλαντα, και η ικανότητα μάθησης τους δεν σταματά ποτέ. Η επιτυχία στο σχολείο και μετέπειτα στην εργασία δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση μάταιος αγώνας. Αντίθετα, με την κατάλληλη εκπαίδευση, τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, την αγάπη και την αποδοχή μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας, να ενσωματωθούν σε αυτήν και να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους και τις ικανότητες τους.

Συχνά τα άτομα με σύνδρομο Down και οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν φαινόμενα ρατσισμού, διάκρισης και προκατάληψης. Τέτοια περιστατικά θα πρέπει να αρθούν με την σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το θέμα αυτό και μέσα από σωστή καθοδήγηση και στήριξη τόσο των ίδιων των ατόμων όσο και των γονέων τους. Πολιτεία, εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι ευκαιρίες και δράσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με σύνδρομο Down, ώστε να επιφέρουν την ουσιαστική ένταξη των ατόμων αυτών στην κοινωνία. Αποτελεί υποχρέωση όλων η δημιουργία ενός περιβάλλοντος αποδοχής, ασφάλειας και αγάπης για τα άτομα αυτά. Επίσης πρέπει να αποτελεί κύριο μέλημα όλων η στήριξη και καθοδήγηση των ατόμων με σύνδρομο Down, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν και όπως τους αξίζει.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

H 21η Μαρτίου είναι η 80η ημέρα του έτους και


  • Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού
  • Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
  • Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
  • Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου
  • Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down
  • Διεθνής Ημέρα της Γης
  • Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου
  • Παγκόσμια Ημέρα Οικιακής Οικονομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου