Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Β/ΘΜΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΕΚΔΡΟΜΕΣ...






H φράση «Ειδικά για τις ΣΜΕΑΕ Β/θμιας Εκπ/σης ορίζονται δύο (2) συνοδοί ανά τμήμα …» της παραγράφου 1 του άρθρου 10 της Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 681/06-03-2017)  με θέμα: «Εκδρομές- Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και  ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας», στην οποία δεν ορίζεται αριθμός μαθητών, αλλά τμήματα, αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο σε Ειδικά Σχολεία Β/θμιας, κυρίως της περιφέρειας, στο να πραγματοποιούν  περιπάτους και μονοήμερες εκδρομές, μιας και δεν επαρκεί το προσωπικό που υπηρετεί στις σχολικές μονάδες.

 Και φυσικά η πρόβλεψη "ανά τμήμα", επιτείνει το πρόβλημα αφού δεν μπορούν να ορισθούν συνοδοί στις περιπτώσεις μικτών ομάδων μαθητών από διαφορετικά τμήματα.

Ήδη αρκετές σχολικές μονάδες έχουν κινητοποιηθεί και έχουν αποστείλει αίτημα στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής, την οποία καλούν να προβεί στην τροποποίησης αυτής της πρόβλεψης της Υπουργικής Απόφασης, η οποία προδήλως δεν συνάδει με τα αντικειμενικά δεδομένα της σχολικής πραγματικότητας και ουσιαστικά ακυρώνει και την παραμικρή δυνατότητα πραγματοποίησης οποιουδήποτε περιπάτου ή εκδρομής, ιδίως αυτήν την περίοδο, η οποία ευνοεί σαφώς αυτές τις πολύ σημαντικές για τους μαθητές δράσεις.

Ευελπιστούμε πως το Υπουργείο θα κατανοήσει το πρόβλημα και θα προβεί συντόμως στην τροποποίηση αυτής της Υπουργικής Απόφασης, λειτουργώντας έτσι υπέρ του μαθητή και των δικαιωμάτων του.


Βασίλης Βούγιας
27/3/2017

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαθηματικά...
    Το ωρολόγια πρόγραμμα ενός τμήματος Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου είναι τριάντα (30) ώρες. Με μέσo όρο είκοσι (20) ώρες διδακτικό ωράριο σε κάθε τμήμα αναλογεί ενάμισης (1,5) εκπαιδευτικός. Πως μπορεί να οριστούν δύο (2) συνοδοί ανά τμήμα (και οι αναπληρωματικοί τους, τέσσερις δηλαδή όπου χρειάζεται) όταν μπορεί να τοποθετηθεί ενάμισης (1,5) εκπαιδευτικός ανά τμήμα;
    Μόνο εάν το ΕΕΠ και ΕΒΠ ξεπερνά κατά 35%, 40%, ... έως και 120% το Διδακτικό Προσωπικό του σχολείου ανάλογα με τον αριθμό των τμημάτων και το είδος της μετακίνησης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή