Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

TH ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει εκ νέου πιθανόν η αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις, προκειμένου όσοι μαθητές αισθάνονται «εγκλωβισμένοι» εξαιτίας της μείωσης του αριθμού εισακτέων στις σχολές αιχμής να δηλώσουν και 5ο εξεταζόμενο μάθημα, ώστε να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε δύο επιστημονικά πεδία.

Την εξέλιξη αυτή, που συμβαίνει για πρώτη φορά στις πανελλαδικές εξετάσεις, προανήγγειλε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.


Όπως γράφουν τα «ΝΕΑ», το Υπουργείο Παιδείας περιόρισε εφέτος τις θέσεις εισακτέων ειδικά στις σχολές αιχμής των πανεπιστημίων της χώρας (ιατρικές, νομικές, πολυτεχνικές κ.λπ.) κατά περίπου 1.000 θέσεις. Ειδικά στην περίπτωση των πλέον υψηλόβαθμων ιατρικών σχολών, η μείωση κατά 220 θέσεις συνολικά (-21%) ισοδυναμεί με την κατάργηση σχεδόν δύο ολόκληρων σχολών.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή ελήφθη στις 14 Μαρτίου και ενώ οι μαθητές είχαν ήδη καταθέσει (η τελική προθεσμία είχε λήξει στις 10 Μαρτίου 2017) τις αιτήσεις συμμετοχής τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η επιλογή εξέτασης σε 5ο μάθημα που δίνει πρόσβαση και σε 2ο πεδίο.

Αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες μαθητές, ιδίως υψηλόβαθμοι που στόχευαν σε σχολές αιχμής, να «εγκλωβιστούν», καθώς είχαν δηλώσει συμμετοχή σε τέσσερα μαθήματα, στοχεύοντας αποκλειστικά στις σχολές ενός μόνο επιστημονικού πεδίου. Όμως, με τη μεγάλη περικοπή εισακτέων, οι μαθητές αυτοί κινδύνευαν να μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ακόμα κι αν έγραφαν άριστα στις επερχόμενες εξετάσεις!

Το γεγονός προκάλεσε εντονότατες διαμαρτυρίες από γονείς και υποψηφίους, ορισμένοι εκ των οποίων συναντήθηκαν την Τετάρτη με τον κ. Παντή. Ο τελευταίος, όπως ανακοίνωσε χθες, αποφάσισε σε συνεννόηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ότι το αίτημα για επαναφορά του αριθμού εισακτέων στα περυσινά επίπεδα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί λόγω της αδυναμίας των σχολών -κυρίως όσων έχουν εργαστήρια- να εκπαιδεύσουν ικανοποιητικά μεγάλο αριθμό εισακτέων, όμως μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα να ανοίξει και πάλι η διαδικασία κατάθεσης αίτησης-δήλωσης, αποκλειστικά και μόνο για όσους υποψηφίους είχαν δηλώσει τέσσερα μαθήματα, αλλά τώρα επιθυμούν να δηλώσουν και πέμπτο, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση και σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου